Dýně v kuchyni a časté otázky na téma: Co s tak velikou dýní budu dělat?
Dýně jsou tykve. Z botanického hlediska se jedná o ovoce, protože dýně obsahují semena. Je to stejně neuvěřitelné jako u melounu, který je zeleninou, ačkoliv se s ním pracuje jako s chutným a sladkým ovocem.
Dýně a a další tykve jsou díky své masité dužině vhodnou zeleninou pro všechny druhy kuchyňských úprav - vaření, smažení, pečení i grilování. Přidávají se do polévek, omáček i sladkých moučníků. Obsahují také hodně vody a vlákniny, proto se řadí mezi superpotraviny, vhodné k hubnutí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Jaké jsou nejznámější druhy dýní
Dýně mají velké množství druhů, podob, barev i velikostí. Pro kuchyňskou úpravu se hodí jen některé z nich - dýně hokaido, máslová dýně, muškátová dýně, špagetová dýně, cuketa, patizon a obrovská dýně Goliáš. Jedlé plody sklízíme během léta a začátkem podzimu, ještě před příchodem prvních mrazíků.
2
Které dýně nejsou jedlé
Nejedlé dýně, z nichž některé mohou být i jedovaté, upoutají neuvěřitelnou škálou barev a vzorů - díky tomu jsou primárně určeny pro podzimní výzdobu a výrobu halloweenských dekorací. Žádná z těchto krásných dýní není nebezpečná životu, ale mohou nám způsobit nepříjemné zažívací potíže.
3
Proč jsou dýně zdravé
Dýně považujeme za zeleninu a zelenina je zdravá. Dužina obsahuje kromě velkého množství vody a vlákniny také látky, které jsou důležité pro naše zdraví - bílkoviny, kvalitní nenasycené mastné kyseliny a prvky jako hořčík, mangan, měď a vitamín A, kyselinu listovou a nukleovou, která má omlazující účinky. *
4
Které dýně se nemusí loupat
Oblíbenou dýní, jejíž slupka je po uvaření krásně měkká, je hokaido. Má jasně oranžovou barvu slupky i dužiny. Stačí ji rozkrojit, vydlabat semena, nakrájet ji celou na kousky a povařit. Pak ji lze rozmixovat v mixéru do jemného pyré či polévky - nikdo nepozná, že jsou v nich slupky.
5
Dýně ve sladké kuchyni
Nasládlou šťavnatou dužinu využijeme do těsta při přípravě moučníků - řezů, muffinů a bábovek. Dýňový koláč má své kořeny v Americe, ale našel si postupně cestu i do jiných částí světa. Kandovanou dýni používáme do těst typu štóly a biskupský chlebíček. Dýňovou marmeládou potíráme pláty dortových korpusů.
6
Dýně ve slané kuchyni
Různé druhy dýní lze přidat do polévek, omáček nebo na nich upéct maso. Obalujeme je jako řízek, zapékáme s bramborami a jinou zeleninou v troubě, připravujeme z nich placky, pomazánky, slané muffiny a koláče. Z dýně připravíme chutnou přílohu (hranolky, kaše) nebo z nich usušíme chipsy.
7
Jak uchovat dýně na zimu
Dýně mají dlouhou trvanlivost - některé druhy vydrží neporušené v chladu a suchu celou zimu. Z dýně uvaříme báječnou marmeládu, falešný ananasový kompot, nasušíme je nebo kandujeme. Dýně se může zamrazit bez předchozí tepelné úpravy nebo ji zmrazíme ve formě dýňového pyré.
8
Zpracování dýňových semen
Velká zralá dýňová semena je škoda vyhazovat. Naše babičky je očistily, omyly a usušily. Pak je opražily se solí a kořením na suché pánvi a pochutnávaly si na nich jako na největší lahůdce. Pražená semena jsou báječná k posypání hokaido polévky a pečiva, k přidání do chlebového těsta nebo jen tak na chleba s máslem.
9
Proč se vyřezávají dýně
Irové vyprávěli legendu o opilci Jackovi, který po smrti nebyl vpuštěn do nebe ani do pekla. Bloudil mezi oběma světy se žhavým uhlíkem, vloženým do vydlabané řepy. Tu v průběhu času nahradily velké dýně. Jejich vyřezávané strašidelné obličeje slouží při oslavách Halloweenu k odhánění zlých duchů.
10
Co s vydlabaným vnitřkem dýně
Obsah dýně může být někdy opravdu objemný. Můžeme vybrat semena a opražit je, z dužiny uvařit polévku, kaši, sladké pyré nebo marmeládu. Rozmixovanou dužinu přidáme do bábovky. Na dýni, kterou už nemůžeme spotřebovat, si pochutnají prasátka a slepičky - když ne naše, tak sousedovy.
* Zdroj: Jaké má dýně odrůdy a čím ovlivní vaše zdraví?https://www.heureka.cz/a/dyne-c-27397/
Komentáře