Jak používat čerstvé fíky? Lahodně sladké ovoce vnáší exotiku do naší kuchyně
Fíky mají typickou sladkou chuť. V sušené podobě jsou dobře známé, ale ochutnat můžete i čerstvé. Setkáte se s nimi buď na dovolené, koupíte si je nebo sami vypěstujete. V teplejších oblastech se jim dobře daří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čerstvé fíky k jídlu
- Plody hruškovitého tvaru mají uvnitř malou dutinku a jsou pokryté tenkou slupkou.
- Zbarvení slupky se liší podle jednotlivých odrůd.
- Plody stačí umýt a utrhnout z nich stopku.
- Slupka se obvykle neloupe a je vhodná k jídlu. Pokud vám ale připadá tuhá, buď ji oloupejte nebo z ní vnitřek vyberte lžičkou (podobně jako u kiwi).
Kupujete fíky?
Vybíráte fíky při nákupu?
- Kupte si měkké a na pohled zdravé plody, s příjemnou vůní.
- Brzy je spotřebujte, protože v ledničce vydrží nejvýše 2–3 dny a čerstvé jsou nejlepší.
- Před konzumací plody velmi dobře umyjte, možná byly stříkané.
Využití čerstvých fíků v kuchyni
Fíky můžete jíst "jen tak", ale máme pro vás ještě několik dalších tipů na jejich využití:
- Fíky nakrájené na plátky jsou skvělé ke zdobení sladkých jídel např. pohárů, jogurtových misek, kaší a nákypů.
- Můžete jimi zdobit i slaná jídla na talíři, chlebíčky, jednohubky, obložené talíře.
- Fíky jsou výtečné v kombinaci s různými sýry a hodí se do zeleninových salátů. Vyzkoušejte je např. s kozím sýrem a rukolou.
- Sklidili jste hodně fíků? Můžete z nich uvařit marmeládu nebo džem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 9 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 11 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Komentáře