Dalamánky se škvarky ze žitného kvásku

janatka Kuchařka: janatka

Doba přípravy: 1-2hodiny Domácí pekárna 7 názorů

Suroviny

KVÁSEK:
300 g aktivního chlebového kvásku (ze 150 g žitné chlebové mouky
150 ml vody
350 g hladké pšeničné mouky
3 g kmínu
4 g drceného fenyklu
175 ml vlažné vody
10 g soli
50 g škvarků
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Asi 12 hodin před pečením si ze lžíce aktivního kvásku, 150 g žitné chlebové mouky a 150 ml vody vytvoříme základ pro nový kvásek a necháme odpočívat při pokojové teplotě. Po 8-12 hodinách odebereme lžíci kvásku na další použití a dáme do lednice. Zbyde nám 300 g aktivního kvásku na dalamánky.

  2. Do mísy s kváskem nalijeme 175 ml vody (asi 30°C) přidáme pšeničnou mouku, kmín, fenykl, škvarky a sůl). Promícháme a svěříme robotu na prohnětení nebo pekárně (kdo nemá robota bude muset těsto zpracovat ručně). Bude mu to trvat asi 10 minut.

  3. Mělo by vzniknout lehce lepivé, ale kompaktní těsto. Pokud těsto lepí hodně, přisypáváme po lžicích pšeničnou a žitnou mouku.Těsto rozdělíme na 12 kousků,vytvoříme dalamánky a dáme na plech. Necháme kynout 2 hodiny,poté do nich nařízneme proužku žiletkou zastříkneme vodou,posypeme hrubou solí a kmínem.Do trouby dáme hrníček s vodou.Dáme do rozpálené trouby na 250°C na 10 minut.Poté troubu otevřeme a zchladíme, snížíme teplotu na 180°C a dopečeme asi 12-15 minut.

Poznámka

Těsto hnětala pekárna.Fenykl je dost aromatický,kdo nemá rád nedávejte!!

Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dalamánky se škvarky ze žitného kvásku

  • janatka janatka(autorka receptu)

    Marie:Tak to opravdu nevím,u nás byly měkké ještě druhý den.Co kdybyste sem tedy vložila svůj recept na nějaké to své pečivo!!!;-)Vy jste měla svůj kvásek domácí!!Ráda se naučím něco od vás :-O

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Nebudu chválit,je to hrozný recept,dalamánky jsou tvrdé jak podešvě,chuťově dobré ale vysušené,málo nakynuté a to kynuly 3,5 hodiny,peču 2x do týdne různé pečivo a to peču již 42 let.Za tuto dobu se mi nepodařilo nikdy upéct takové brousky.Nevím kde se stala chyba.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

  • rebeka rebeka

    já jsem shodou okolností zrovna včera na tyhle dalamánky narazila na netu... leč... ten kvásek.. nemám, neumím:-(
    máš je krásné:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • janatka janatka(autorka receptu)

    Jo Peťko díky je opraveno.Dejte pozor na ten fenykl,mě tam nevadil,ale děcka s manželem říkali ať to pro příště nedávám.;-)

    Odpovědět

  • Péťa Péťa(neregistrovaná)

    Ty by mi chutnaly.;-):yes:

    Snad jen malá oprava: se škvarky.Pardon, já vím, jsem hrozný.:-8

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

Tématické fráze: škvarkové dalamánky pečivo z žitneho kvásku dalamánky se škvarkama dalamanek z kvasku recepty z zitneho kvasku pečivo z kvasku domácí dalamanky se škvarkama žitné pečivo z kvásku dalamánky vaněk recepty na pečivo z kvásku škvarkový chleba z žitného kvásku domácí dalamánky z žitneho kvásku recepty z kvásku kvasek na dalamanky pouziti kvasku pečivo ze žitného kvásku dalamánky podle vaňka dalamánek recepty plněné dalamánky hruška bramborové dalamánky