Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rukola (roketa) je listová zelenina s příjemně štiplavou chutí a pěkně vytvarovanými lístky. Listy si můžeme běžně koupit, prodávají se v plastových vaničkách, stejně jako listy špenátu nebo trhaného salátu. Tato zelenina u nás zažívá v posledních letech velkou popularitu a snadno si ji vypěstujeme.

Svou chutí rukola (roketa) připomíná řeřichu, ředkvičky nebo křen, a nechutná každému. Pokud ale patříte mezi její příznivce, můžete si ji snadno vypěstovat. Rostlina je nenáročná na prostor a snadno se sklízí. Její listy na talíři působí velmi ozdobně. Hodí se k doplnění jídel studené i teplé kuchyně, přidáváme je do svačinových baget a salátů, zdobíme jimi pizzu.

Jak pěstovat rukolu 

Pěstování rukoly je snadné. 

  • Rukolu pěstujeme jako jednoletku ze semínek.
  • Semínka rukoly vyséváme obvykle na záhon, ale k pěstování stačí také truhlík nebo květináč
  • Rukolu lze pěstovat i na vatě nebo vlhkém ubrousku, obdobně jako známou řeřichu. V zimě nám příjemně obohatí jídelníček. Podívejte se, jak nakličovat semena tvořící gel.
  • Výsevy provádíme od března do srpna, a to buď do řádků nebo naširoko. Nejlepší jsou opakované výsevy, abychom měli stále k dispozici svěží a chutné mladé listy.
  • Na konci léta semena vyséváme do chráněných prostor (do fóliovníku) nebo je na záhonech přikryjeme bílou netkanou textilií, rostliny oceníme pro zimní a časnou jarní sklizeň.
  • Semínka nevyséváme příliš husto - budou potřebovat ke svému růstu a rozrůstání prostor.
  • Pravidelná zálivka je nutná především během léta, aby si listy zachovaly dobrou chuť. 
  • Když rostliny začnou vykvétat, již ztrácí příjemnou chuť - listy jsou tužší, štiplavé a nahořklé. Rostliny vytrháme a raději pěstujeme "další dávku".
  • Když necháme rukolu vykvést, sama se vysemení a pokud semínkům dáme příležitost, vyrostou další mladé rukoly. Když je třeba, přesadíme je na vhodné místo.
  • Letní teploty způsobují dřívější vybíhání rostlin do květu, proto je vhodnější stanoviště v polostínu.

Jak sklízet rukolu

Výborné listy využijeme především v syrovém stavu. Hodí se také na přípravu pesta.

  • Se sklizní rukoly začínáme již přibližně měsíc po výsevu, někdy později - v závislosti na počasí.
  • Sklízíme buď jednotlivé listy nebo seřezáváme (pomocí nože či nůžek) celé rostlinky (asi 2,5 cm nad povrchem půdy). Ty pak znovu obrazí a brzy můžeme sklízet další úrodu. 
  • Sklizené listy rukoly spotřebujeme vždy co nejdříve po sklizni. Dobře je před konzumací umyjeme, aby v nich nezůstala zemina nebo hmyz. 

Podle následujícího videa připravíte výborné pesto z rukoly:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více