Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek

recepty73 Kuchař: recepty73

Doba přípravy: 40 minut + další úprava dle chuti dle počtu strávníků Přílohy 4 názory

Suroviny

quinoa
voda nebo vývar ze zeleniny a masa
bylinky atd.
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve quinou nasypeme do misky a zalijeme na cca 5 -10 minut studenou vodou, ta pomůže zbavit se případné hořkosti.

  2. Pak vodu slijeme pryč, přidáme buď čistou studenou vodu se solí, do které vložíme pro dochucení bylinky (rozmarýn, tymián, majoránku...) nebo vývar ze zeleniny, z kuřecího masa, vývar z uzeného masa...

  3. Poměr quinoy a vody (vývaru) je 1 : 2, takže potřebné množství quinoy nasypeme do hrnku a přidáme dvakrát tolik tekutiny.

  4. Od bodu varu vaříme cca 15 minut, pak zakrytou odstavíme a necháme zhruba ještě 5 - 10 minut dojít pod pokličkou.

  5. Na dochucení při vaření můžeme použít i rozmačkaný česnek, kari, nové koření, bobkový list..., to záleží co s quinoou zamýšlíme připravovat dál. Používat ji můžeme stejně a na stejné recepty, jako máme rádi s kuskusem, rýží a podobně.

  6. Příprava je velmi jednoduchá a koho neosloví jako hlavní chod v podobě různých salátů se zeleninou, kuřecím masem, lososem, slaných či sladkých kaší... a chce do svého těla vpravit něco "zdravějšího" může si quinou přidávat třeba do zeleninových polévek místo mouky a jíšky, či vývarů místo nudlí, nočků... A dokonce si můžeme vybrat i barvu quinoy, která nám ladí k pokrmu z bílé, černé a červené a chuť neovlivní.

Poznámka

Quinoa (merlík čilský) se používá jako obilnina, přestože "čistokrevnou" obilninou v pravém slova smyslu není. Občas ji nazývají jako superpotravinu, podobně jako chia nebo konopná semínka, mladý ječmen, portobello atd., ale zdravá strava je, myslím, pro tyto potraviny mnohem lepší název. Například pro celiaky je mouka z quinoy ideální, protože neobsahuje lepek.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    hosta::yes: ...asi jsem jí dneska snědl příliš:-D:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    recepty73: :-):-D - i já opravila, přidáme ne "jednou" tolik tekutiny, ale "dvakrát" tolik:-D:-D - ale oba víme, o co jde;-). Quinou máme moc rádi, nejvíce tu červenou.

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    hosta: ...máte naprostou pravdu, díky za upozornění:-K, už jsem to opravil ...a to jí nikdy nevážím, ale sypu do hrnku:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Myslím, že poměr pro vaření quinoy je 1:2 objemového, nikoliv váhového množství, tj. na 1 hrnek quionoy 2 hrnky vývaru (nebo vody). 15 dkg merlíku je více, než 150 ml :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: polévka z quinoy zdravá zavářka do polévky quinoa příloha quinoa bílá příloha cepty quinoa k masu guinoa jako zavarka do polevky úprava quinoy vaření quinoy příloha do polévky quinoa recepty příloha priloha z quiney recept quinoa - příloha priloha k uzenemu masu quinoa přílohy jak zbavit uzené maso horkosti quinea jako jíška jak se vaří quinoa quinoa do polévky jak se zbavit hořkosti z uzeného masa závarka do vývaru

Zapomněl/a jsem heslo