

Vykosťování kuřete
Suroviny
- kuře (větší)
Postup přípravy receptu
Na uvod chcem napisat, ze to ako vykostujem kurca, je moja vlastna skusenost, v zivote som to nevidela nikoho robit a preto mozno robim chyby a existuje lahsi sposob. Budem vdacna za kazdu pripomienku v diskusii. Prvom rade je dolezit si uvedomit, ze noz tlacim vzdy ku kosti a musi byt ostry.
Umyte kurca vykostime tak, ze prerezeme prsia po dlzke vedla kosti a oddelime maso s kozou.
Nozom klzem ostrim tesne popri hrudnom kosi z oboch stran a opatrne oddelujem maso.
Tazky usek pride pri oddelovani chrbtice, pretoze tam je masa najmenej a kost je prirastena tesne ku kozi...tam budte zvlast opatrny.
Kridla odrezeme v prvom klbe od tela. Kym som neziskala zrucnost, tak som stehna narezavala po ich dlzke a obdobne aj zbytky kridiel.
Teraz ponorim spicaty dlhy noz, akokeby dovnutra stehna, oddelim maso a slachy od kosti, prerezem kost v klbe, vytiahnem ju a pokracujem s dolnou kostou. Tu sa dobre to maso oddeluje priamo prstami, mam v nich vacsi cit,ako v nozi.
Koza drzi pri stehnach po ich vykosteni vcelku a narezem si ju pri tvoreni platu, podla mojich potrieb. Takto postupujem aj pri kridelnych kostiach. Tie sa vytahuju horsie ako stehenne, tam obcas urobim nejaku mensiu paseku.
Problem byva aj pri odstranovani gagora (vobec neviem ako to napisat po cesky).
Koza byva najviac poskodena prave v tychto castiach ...zalezi ako ubohemu zvieratu odstranili hlavu. My s tym nic nenarobime a niekedy musim pristupit k tomu, ze kozu po odstraneni gagora musim na nejakom useku zasit.
Zalezi na Vas ci si tam vysijete svoje meno, alebo pristupite k retiazkovemu stehu (to na odlahcenie).
Trtac jednoducho odrezem a dam do mraznicky. Potom zbierku trtacov darujem slovenskej, alebo ceskej rodine, ktora sa ide po nich v polievke utlct. Nechapem to.
Po odstraneni kosti sme ziskali kusy masa prirastene ku kozi.
Rozprestriem si plat a z masitych prs odrezem ploche rezne, ktorymi vysteliem miesta bez masa.
Mame hotovy plat, ktory plnime roznymi plnkami. My mame radi kalerabovu.
Poznámka od kuchařky
Ako moj majstrovsky kusok povazujem fakt, ze sa mi niekolkokrat podarilo vykostit kura, tak, ze kostra mi ostala uplne vcelku...dokonca sme mohli ohybat v klobch aj stehenne kosti. vyzeralo to ako maly votrelec...fotky sa nam stratili, ked nam vyhorel v pc komplet zdroj a zobral so sebou celu nasu databazu. mozno nabuduce
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vykosťování kuřete
-
Jen takto podrobně napsat postup je na metál
Také jsem to ROKY takto blbě dělal
Videí, jak na kuře, je hafo; mně se líbí toto.
Všimněte si těch krásných lízátek na začátku...
http://www.youtube.com/watch?v=kAekQ5fzfGM&list=FL... -
Dnes jsem poprvé vykostila kuře a cítila jsem se jako king
.U stehen jsem si moc nevěřila, ale dopadlo to dobře, nožem jsem odřezávala maso od kosti a pak ji vytáhla.Přiznávám, že na křídla jsem se vybodla
.+5
-
Tiež začínam vzadu na chrbtici - zdá sa mi to aj jednoduchšie...a prsia ostávajú v celku...
-
vybusna každopádně-super a dík
-
aj ja vykošťuji kuře od páteře, pak je to prsní maso v prostředku, lepe se dělá roláda
-
Abych nezapomněla - za tu snahu a práci s focením dávám 1
-
Já taky vykosťuji kuře tak, že ho položím prsama dolů, naříznu hřbet a ořezávám maso od kosti, většinou ten začátek jde jen prstama, pak vylomím křídla v kloubech atd. Nejlepší je to vidět, těžko se to popisuje. Tvoje fotky jsou fajn. Já bych to těžko jednou rukou vykosťovala a druhou fotila... Sama to mám z nějakého časopisu vystřižené a nalepené v kuchařce (abych nezapomněla)...
-
borovec...to mi prosim prosim vysvetli viac...ty robis teda tie dva prve zarezy okolo chrbtice?(pater)
nie zly napad....to by odpadla ta prplacka okolo uvolnovania koze od kosti..... -
Já vykoštění kuřete začínam na hřbetě,podle pana P.Novotného.Jde mi to celkem dobře.