Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční hlavičku neboli nádivku s námi zvládnete podle osvědčeného receptu
Zdroj: Toprecepty

Hlavička nebo také nádivka k Velikonocům patří téměř neodmyslitelně. I když ji dělá každý trochu jinak, některé suroviny i postupy jsou společné. Jinou najdeme ve starých receptářích, jinou dělaly babičky a jinou si možná oblíbí mladé hospodyňky.

Velikonoční hlavička podle starých receptářů obsahovala také maso z vařené telecí, jehněčí nebo kůzlečí hlavy (odtud název). Základem byla krupicová kaše, bylinky, vejce a droždí. Vykynutá směs se upekla na pekáčku. Byla hutnější a hodně sytá.

Nověji se nádivka (hlavička, sekanice, řežábek) většinou dělá z vařeného uzeného masa (někdo míchá vařené maso čerstvé i uzené), nakrájeného pečiva a žloutků. Zlehčuje se sněhem z bílků a důležitou složkou jsou čerstvé bylinky. Výsledkem je příjemně lehký, chutný a voňavý masový nákyp.

Jak se dělá hlavička

Zkuste jednoduchou hlavičku podle následujícího receptu.

Na jeden hluboký plech potřebujeme 10 rohlíků, 500–750 g uzeného masa, asi 1/2–3/4  l vývaru z masa, 10 vajec, 4–5 stroužků česneku, dvě hrsti kopřiv nebo listového špenátu, petrželku, sůl.

  • Vařené zchladlé maso nakrájíme na kostky.
  • Pečivo nakrájíme na kostky.
  • Do chladného vývaru rozmícháme žloutky, nasekané bylinky a rozmačkaný česnek, případně okořeníme (mletý pepř, muškátový květ apod). Kdo chce, tak ještě přidá rozdrobenou kostku droždí, která dodá nádivce další chuť, ale není nutná.
  • Ochuceným vývarem zvlhčíme nakrájené pečivo. Přidáme maso.
  • Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh a lehce vmícháme do rohlíků s masem. Pokud se vám zdá, že je hmota příliš řídká, zahustěte ji hrstí krupičky. Rohlíky musí zůstat v kouscích, neměla by z nich vzniknout kaše.
  • Plech vymažeme sádlem nebo vyložíme papírem na pečení.
  • Rozprostřeme hmotu a pečeme při 200 °C do zčervenání.

Závěrem nabízíme začátečníkům videorecept na trochu jinou, ale také moc dobrou nádivku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více