Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Litinová forma na beránka je jednou z nejstarších druhů forem. Je vyrobena tak, aby odolala vysokým teplotám a upekla těsto rovnoměrně. Litinové formy jsou těžké, ale kvalitní. Některé z nich jsou ještě na povrchu pokryty smaltem.

Některé hospodyňky nedají na pečení beránka v litinové formě dopustit. Faktem je, že o takovou formu se musíme umět před pečením postarat a ona se nám na oplátku postará o stejnoměrně propečeného beránka, kterého vyklopíme raz dva.

Jak péct beránka v litinové formě

Dáme si záležet na přípravě:

  • Formu pečlivě vymažeme hodně povoleným nebo rozpuštěným máslem. Pomáháme si přitom štětcem nebo peroutkou.
  • Celou formu vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a postaráme se, aby ani kousek formy nezůstal nezakrytý.
  • Těsto na beránka nalijeme jen do 3/4 formy - pečením nabude a formu vyplní. Musíme zalít oblast krku, aby pak dobře držela hlava.
  • Beránka pečeme, dokud na povrchu nezrůžoví. Špejlí vyzkoušíme, jestli je hotový.  Formu necháme několik minut chladnout na dřevěném prkénku.
  • Beránka vyklopíme a necháme ho úplně vychladnout položeného na zádech, aby se neulomila hlava.
  • Po úplném vychladnutí můžeme začít beránka zdobit.

Pokud nemáme litinovou formu, použijeme tu, jakou máme doma, a necháme se při přípravě piškotového beránka inspirovat videoreceptem:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více