Francouzské brambory v sýrovém bešamelu

88paja Kuchařka: 88paja

Bramborová jídla 13 názorů

Suroviny

2 kg brambor
1-2 cibule
3 párky
brokolice nebo květák
sůl
pepř
sladká paprika
30 g másla
30 g hladké mouky
5 dl mléka
200 g nastrouhaného sýra
muškátový oříšek
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky.

  2. Také cibuli a párek nakrájíme najemno.

  3. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem a dno poklademe vrstvou brambor.

  4. Přidáme vrstvu cibule, párku a uvařenou brokolici nebo květák (rozdělené na růžičky).

  5. Vrstvu osolíme, opepříme a posypeme sladkou paprikou (kdo rád ostré může posypat ostrou paprikou).

  6. Dále pokračujeme vrstvou brambor a dalších surovin dokud všechny nespotřebujeme. Během skládání vždy okořeníme.

  7. Bešamel: V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme mouku a necháme ji zpěnit.

  8. Po částech přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hladký krém, do kterého na závěr vmícháme nastrouhaný sýr.

  9. Takto připravený bešamel osolíme a ochutíme špetkou muškátového oříšku.

  10. Připravené brambory zalijeme bešamelem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25 min.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Francouzské brambory v sýrovém bešamelu

  • zizala zizala

    tejaja: Já vím, 5 l je samozřejmě nesmysl, ale já jsem reagovala na Tvůj komentář, že i půl litru je hodně. Není.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: Jarka, ale tam je napísané 50 dl mlieka, teda 5 litrov ! :-D;-)

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Jasně že mléka je hodně,ale to si snad každý upraví,je fakt že pro začátečnice by to opravit měla. Já vařím už víc jak 50let tak se nad tím nepozastavuji.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    tejaja: Z toho mléka se dělá bešamel. Tudíž 0,5 l mléka k té mouce a sýru je tak akorát.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    wild: Určite je 5 l mlieka veľa:-) Ale aj 5 dl mlieka je veľa ( ak by som tam škrtla tú 0 ). Autorka by to mala opraviť, ak tu teda ešte chodí. ;-)

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Zase jedno báječné jídlo které mě uniklo.:-p:-p:-p:-p:-p:-p:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • wild wild(neregistrovaný)

    Pět litrů mléka mi připadá hodně, jinak proti tomu nic nemám, je to moc dobré.

    Odpovědět

  • Sejbova Sejbova

    Dneska jsme měli k obědu a tyto brambory jsou vynikající:yes:, suroviny jsem trochu obměnila.S bešamelem je už budu dělat pořád.

    Odpovědět

  • noname noname(neregistrovaný)

    pražské brambory!

    Odpovědět

  • 88paja 88paja(autorka receptu)

    Děkuji:-)Tohle dělám také, když není moc času, ale hlavně to patří k oblíbenějším receptům. A pokaždé se dají zapéct jinak...obměnit třeba suroviny a použít jiný bešamel, nebo jenom zalít smetanou a vajíčkem:-))

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Rychlé a dobré:-ppřidala jsem pár fotek :yes:+3

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Něco hodně podobného jsem dělala a dokonce tady, jenže název receptu, který nebyl můj jsem zapoměla:-(, přidávala jsem foto a bylo to mooooc dobréé!:-p:yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dobrý recept:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: bešamel syrový bešamel bešamel recept jak se dělá bešamel jak se dela syrovy besamel sýrový bešamel recept jak udělat bešamel příprava bešamelu francouzské brambory krém z bešamelu recept na bešamel francouzské brambory recept recepty bešamel bešamel do krémů bešamel sýrový bešanel rychlý bešamel francouzské brambory s besamelem brambory v bešamelu recept sýrový bešamel

Zapomněl/a jsem heslo