Ovocné knedlíky v páře

Odeta Wollmanova Kuchařka: Odeta…

Doba přípravy: 90 minut včetně kynutí 12 kusů Sladká jídla 30 názorů

Suroviny

250 g hladké mouky
1 polévková lžíce cukru
1 polévková lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
špetka soli
1 vejce
100 ml vlažného mléka
2 čajové lžičky sušeného droždí
Dále:
ovoce, povidla
Na posypání:
tvaroh na strouhání
mák
osmažená strouhaná houska
cukr
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s droždím, cukrem a solí. Přidáme máslo (olej), vejce a ¾ mléka. Začneme mísit těsto a podle tuhosti přidáme zbytek mléka. Když se nechytá mísy, necháme v teple pod utěrkou kynout. Trvá to asi 30-40 minut podle teploty v místnosti.

  2. Ovoce omyjeme, třešně, višně nebo meruňky vypeckujeme. Dáme na papírovou utěrku oschnout.

  3. Vykynuté těsto má asi 2x větší objem než předtím. Když do něj píchneme prstem, nebo koncem vařečky, vrátí se pomalu zpátky. Vyklopíme na vál a nakrájíme na stejně velké kousky. Kdo má už trochu zkušenosti, může tístka vyházet lžící. Z těsta uděláme dlaněmi kuličku a roztáhneme prsty na přibližně stejně silné placičky. Naplníme ovocem a zabalíme. Těsto docela dobře lepí a při vaření se nerozpojí.

  4. Do velkého hrnce dáme vařit asi 3 cm vody. Knedlíky dáme na pařáček, pokud nemáme, položíme na napařovač knedlíků pečící papír, který lehce pomažeme tukem. Položíme knedlíky a pařák dáme do vroucí vody na 25 minut.

  5. Mezitím připravíme tvaroh nebo mák s cukrem, kdo má rád, opraženou strouhanku s cukrem a rozpustíme máslo.

  6. Knedlíky nejsou „ obleptané ‘‘ jako při vaření ve vodě, nemusíme je obracet ani obalovat ve škrobové moučce, aby nebyly rozvařené.

Poznámka

Osvědčilo se mi vypeckovávat třešně brčkem na pití. Pokud nemá zkosený okraj, ustříhneme konec brčka ze šikma nůžkami.

Mělo by být pevnější, i když to šlo i tím od frapé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ovocné knedlíky v páře

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Odeta Wollmanova: u tvarohu:)

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean:
    Taky nemám doma teploměr a nevím u čeho je napsané 65°C, ale řekla bych, že je to maximální teplota ve které udržíte prst.
    U nás doma na takové úrovni nejsme, abychom měřili jídlu teplotu.

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Odeta Wollmanova: kdyz nemam doma teplomer na vareni jak poznam ze je to 65º? :-(

    Odpovědět

  • casino:
    Až je v kastrolu pod sraženým mlékem ta žlutozelená tekutina, polijeme vrch vařící vodou, mléko se lekne a udělá tvaroh:-D.
    Jen z krabicového mléka to nejde. Zase neznám postup se zahříváním, ale taky to asi jde.

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean:
    Pokud tam seženete smetanu, ušleháte ji a smícháte s tvarohem, budou mít holky pribináček, když najdete něco podobného vanilce, bude to ještě lepší. Já žloutky za syrova nepoužívám, ale když žloutek ušleháte nad párou s cukrem a smícháte s tvarohem, budou mít holky lakrumáček. Můžete zkusit udělat trochu na zkoušku a časem to vypilujete, až se malá trochu uzdraví.

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Moc dekuji:) urcite zkusim:)

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128

    Jana Dorazinová-Remková: Spíš jsem myslela tu délku paření :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Ivanaydeavean
    asi jde o omyl z mé strany
    No, pokud ale ne, tak zde je tvaroh po našem:-)
    https://www.toprecepty.cz/recept/4407-domaci-tvaro...

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Ja jinak ziji v Peru:) mam dve dcery zdeñka valentina a victoria Alena :) davaji se tady dve jmena,takze jedno odsud , druhe z ceska:)
    Holky uz poznali cesko a porad po me chreji bobka takovy ten smetanovy nebo tvarohovy yogurt a bebe brumika:) jooo a prave ovocne knedliky:) ted mam celkem litacku s mladsi zdenickou (2)roky, operovali ji a porad ma stejny problem, takze zkusim zitra knedlicky:)

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    To teda zkusim:) kdyz chci jemny tvaroh to bude jak? :-D
    Urcite, ono tady vse co je mlecne nemaji dobre vyrobky a to celkove.....

    Odpovědět

  • casino casino

    Odeta Wollmanova: "... přelijete povrch horkou vodou."
    Zajímavý postup:-O Teoreticky by to mohlo fungovat:-)
    U nás kyšku opatrně, pomalu ohřejeme a podle konečné teploty máme následně měkký či tvrdší tvaroh.

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean:
    Když necháte mléko 2 dny v teple v širším kastrolu, až bude mít velké hrudky přelijete povrch horkou vodou. Až vychladne, scedite přes cedník vyložený plátnem, čistou starou utěrkou, která už má řídkou vazbu. Tvaroh v utěrce vyzdimáte, stočením do ranečku. Podle potřeby zatížíte tvaroh v cedníku, tím si regulujete hustotu. Na pomazánku nebo utřený s cukrem se dá použít do buchet. Můžete to zkusit nejdřív z litru mléka, tvarohu bude kolem 20 dkg, podle tučnosti mléka. V Austrálii taky neměli tvaroh, ale Vy jste z Čech a umíte si poradit. Až tam budete obchodovat s tvarohem, chci podíl na zisku za know-how.:-D

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Sezenu i cerstve od kravy mleko:)
    Ano ovoce tady mame taky cerstve, kazdy den,avokado mame deno denne doma, snidane obed nebo vecere:)
    Ovoce to same , k tomu asi 20druhu bananu, cervene,chutove jako jablko, slane atd :)

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean:
    Tvaroh si můžete vyrobit, pokud tam neprodávají jen trvanlivé mléko v krabici. Tvarůžky jsou asi záležitost střední Evropy, a ovoce máte zase jiné, možná lepší ananasy a avokádo. Tady je avokádo docela hrůza a kdo jednou zkusí nějaké v jeho domovině, potom už to marketové dozrávané nepozře, zrovna tak mango.

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Ja si dovezla pudingy,koreni atd,ale mouku ne, a to mame tady jen hladkou:)
    Ziju v peru a vse je spanelsky ale mluvim tim jazykem uz 14let takze rozumim jen mi dela problem opravdu najit veci alespon podobnym nasim...tvaroh treba.. tvaruzky,rybiz, tresne.... atd
    Cesko je proste cesko:) a ano , pomazanky a knedlicky delam porad:)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: ovocné knedlíky na páře ovocné knedlíky v páře ovocné knedlíky vařené v páře knedliky na pare jak dlouho vařit ovocné knedlíky kynuté ovocné knedlíky vařené v páře vareni ovocnych knedliku v pare ovocne kynuté knedlíky nad párou kynuté ovocné knedlíky na páře knedliky v pare jak dlouho vařit ovocné knedlíky v páře kynuté ovocné knedliky v páře ovocné knedlíky nad párou jak dlouho varit knedliky v pare ovocné knedlíky vařené na páře vaření knedlíků v páře nejlepší recept na kynuté ovocné knedlíky v páře jak vařit knedlíky v páře kynuté ovocne knedlíky nad párou jak varit ovocne knedliky v pare

Zapomněl/a jsem heslo