Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Jedlá" zahrada je ideálem mnoha z nás a mít takovou zahradu není až tak náročné. Jen je potřeba mít jistotu a konzumovat pouze ty rostliny, které bezpečně poznáme. Až postupem času se naučíme poznávat další a můžeme si svůj "sortiment" rozšířit.

Konzumovat můžeme rostliny, které si sami vypěstujeme, i rostliny, které rostou planě v našem okolí. Sběr provádíme pouze v čistém prostředí, květy by měly být na začátku kvetení. Sbíráme je obvykle při pěkném a slunečném počasí. Květů nepotřebujeme mnoho a to, co nasbíráme, obvykle brzy spotřebujeme. Některé květy můžeme také sušit na přípravu čajů.

Jedlé květy na naší zahradě

Před použitím květy obvykle ani neoplachujeme, ale vždy zkontrolujeme, aby v nich nezůstal hmyz.

  1. Z bylinkové zahrádky: Nejčastěji používáme oblíbené léčivé bylinky, které se hodí nejen na přípravu čajů, ale i na zdobení dezertů, nejrůznějších moučníků, salátů, polévek i jídel studené kuchyně. Může to být např. mateřídouška, brutnák, levandule, dobromysl, yzop, heřmánek, měsíček lékařský, pažitka, pupalka dvouletá.
  2. Planě rostoucí bylinky: Na zahradách nám rostou planě některé rostliny, jejichž květy můžeme bez obav používat. Je to např. pampeliška, sedmikráska, hluchavka, čekanka, plicník lékařský, česnek medvědí, violka vonná, divizna, jetel, pomněnka, maceška, chrpa. 
  3. Dřeviny s jedlými květy: Oblíbené jsou i květy některých dřevin. Používáme např. květy černého bezu, lípy a šeříku.
  4. Okrasné květiny našich zahrad: Zajímavou skupinou jsou rostliny, které pěstujeme často jako okrasné. O některých mnozí z nás ani neví, že se mohou také jíst. Patří sem např. růže (okvětní plátky), lichořeřišnice, třapatka nachová a překrásné denivky. 

Jak květy používat

Zacházíme s nimi opatrně, protože jsou křehké a jemné. Jen tak si zachovají svou něžnou krásu a pěkný vzhled. 

Oblíbeným příkladem využití jedlých květů je sirup z černého bezu, připravuje se podle následujícího receptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více