Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou

cathleen Kuchařka: cathleen

Hovězí maso 8 názorů

Suroviny

cca 800 g hovězí kližky
hovězí vývar (nebo voda)
1 cibule
6-8 stroužků česneku (podle velikosti)
sádlo
1-2 kl mleté papriky
2-3 kl majoránky
1 kl sušeného libečku
mletý pepř
sůl
silnější plátek másla
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky a v kastrole osmažíme na sádle dohněda. V průběhu k němu přihodíme smažit i drobně krájenou cibuli a česnek, krájený na plátky.

  2. Vše osolíme, opepříme a přisypeme papriku, kterou promícháme s masem a necháme ji pustit barvu. Pak maso lehce podlijeme vývarem nebo vodou - nemá "plavat" nebo být zcela potopené.

  3. Do kastrolu k masu vsypeme i libeček a v dlaních rozetřenou majoránku, přihodíme máslo. Po promíchání a ochutnání dosolíme (je-li třeba), kastrol zakryjeme, hodně ztlumíme teplotu a maso pomalu necháme dusit doměkka.
    Podáváme s bramborem (mačkaným nebo kaší), příp. s bílým pečivem.

Poznámka

Recept mi poskytla kamarádka. Maso ve šťávě, která se nijak nezahušťuje, sušené bylinky se opravdu přidávají hned v počátku dušení. Párkrát jsem četla, že se to nemá, kvůli jejich možnému zhořknutí, ale není to pravda, není třeba se bát.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 984 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino: :-D asi tak, no...
    (Myslím, že víte dobře, co jsem tím chtěla říct.)

    Odpovědět

  • casino casino

    ...jídlo nevoní do dálky... :-)
    cathleen:
    No, to skoro vypadá na založení nového vlákna, kdy že je vůně žádoucí a kdy nikoliv, že :-K
    Pravda, mnohdy po ránu je až otravné cítit cibulový základ z hospody přes půl města:-(( ale jindy zase když v neděli před polednem projdete městem, tak můžete být u vytržení: Tady vařej maso na hovězí polífku, tady smažej řízky, tady bude vepřo-zelo... Hmmm a tady už maj upečenej štrúúúdl... :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    cathleen: Je to tak. Do italských omáček na těstoviny se česnek často přidává už na začátku s cibulkou, někdy se dokonce po opečení vyndá. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino, dajda: také jsem vždy přidávala nakonec a ano, delším vařením může (třeba i česnek) ztratit svou vůni.
    Ale zase mám vyzkoušeno (a teď píšu k tomu česneku :-) ), že když ho 1-2 stroužky přidám v průběhu vaření, jídlo sice česnekem do dálky nevoní a možná ho (ten česnek) v tom jídle na chuti ani nenajdu, ale jeho chuť se mi zdá zvýrazněná (guláš je víc "gulášovitější" atp.... někdo přidá masox, já kousek česneku :-D ). Do dršťkové apod. česnek i majoránku přidávám až zcela v závěru, často i po vypnutí vařiče.
    Ani tady, v mase i šťávě, nic nerazilo, nebylo výrazné (nevoněla do dálky majoránou ani libečkem). Byla to prostě silná, výborná, voňavá šťáva s masem skoro jako máslo. A ten, kdo bude chtít majoránku a libeček cítit i nosem, je určitě může přidat až v závěru.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Majoránku sice dávám až nakonec, ale pak ještě provářím, takže můžu potvrdit, že toto koření varem NEHOŘKNE:-!

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    Já sice zachovávám princip předběžné opatrnosti :-D protože ve spoustě rcp se dává majoránka až na závěr (což má logiku s ohledem na zachování vůně) ale s tím hořknutím je to možná jen taková mantra, že ;-)
    No, pominuli jistý alibizmus skrytý ve spojení "stává se" ;-) tak cituji:
    "Majoránku nevaříme, přidáváme ji až do hotového pokrmu. Tak si totiž uchová své výrazné aroma. Jinak se stává, že majoránka zhořkne a zkazí celý pokrm."

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Nadia22: díky :-K A jsem moc ráda, že to (s vařením sušených bylinek) mám potvrzeno i od jiného ;-)

    Odpovědět

  • Nadia22 Nadia22

    Klizka nema chybu:yes::-KTaktez muzu dosvedcit, ze pridat bylinky ze zacatku vareni dobre ochuti maso <3 aniz to zhorkne.

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: hovězí s vínem a majoránkou hovězí libeček kližkapomalu sčesnekem,libečkem a majoránka zhorknuti majoranky hovězí kližka recept všechno co mám ráda.vonavá kližka vsechno co mam rada klizka se zazvorem hovězí libečkem hovezi klizka dusena kdy přidat majoránku hovězí klizka s cesnekem a majorankou

Zapomněl/a jsem heslo