Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou

cathleen Kuchařka: cathleen

Hovězí maso 9 názorů

Suroviny

cca 800 g hovězí kližky
hovězí vývar (nebo voda)
1 cibule
6-8 stroužků česneku (podle velikosti)
sádlo
1-2 kl mleté papriky
2-3 kl majoránky
1 kl sušeného libečku
mletý pepř
sůl
silnější plátek másla
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky a v kastrole osmažíme na sádle dohněda. V průběhu k němu přihodíme smažit i drobně krájenou cibuli a česnek, krájený na plátky.

  2. Vše osolíme, opepříme a přisypeme papriku, kterou promícháme s masem a necháme ji pustit barvu. Pak maso lehce podlijeme vývarem nebo vodou - nemá "plavat" nebo být zcela potopené.

  3. Do kastrolu k masu vsypeme i libeček a v dlaních rozetřenou majoránku, přihodíme máslo. Po promíchání a ochutnání dosolíme (je-li třeba), kastrol zakryjeme, hodně ztlumíme teplotu a maso pomalu necháme dusit doměkka.
    Podáváme s bramborem (mačkaným nebo kaší), příp. s bílým pečivem.

Poznámka

Recept mi poskytla kamarádka. Maso ve šťávě, která se nijak nezahušťuje, sušené bylinky se opravdu přidávají hned v počátku dušení. Párkrát jsem četla, že se to nemá, kvůli jejich možnému zhořknutí, ale není to pravda, není třeba se bát.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 985 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou

  • zabanka zabanka

    Dnes bude k obědu tato dobrota, pokud zbude i na zítra, to bude jen zázrak, věřím ze si všichni pochutname :-):-):-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino: :-D asi tak, no...
    (Myslím, že víte dobře, co jsem tím chtěla říct.)

    Odpovědět

  • casino casino

    ...jídlo nevoní do dálky... :-)
    cathleen:
    No, to skoro vypadá na založení nového vlákna, kdy že je vůně žádoucí a kdy nikoliv, že :-K
    Pravda, mnohdy po ránu je až otravné cítit cibulový základ z hospody přes půl města:-(( ale jindy zase když v neděli před polednem projdete městem, tak můžete být u vytržení: Tady vařej maso na hovězí polífku, tady smažej řízky, tady bude vepřo-zelo... Hmmm a tady už maj upečenej štrúúúdl... :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    cathleen: Je to tak. Do italských omáček na těstoviny se česnek často přidává už na začátku s cibulkou, někdy se dokonce po opečení vyndá. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino, dajda: také jsem vždy přidávala nakonec a ano, delším vařením může (třeba i česnek) ztratit svou vůni.
    Ale zase mám vyzkoušeno (a teď píšu k tomu česneku :-) ), že když ho 1-2 stroužky přidám v průběhu vaření, jídlo sice česnekem do dálky nevoní a možná ho (ten česnek) v tom jídle na chuti ani nenajdu, ale jeho chuť se mi zdá zvýrazněná (guláš je víc "gulášovitější" atp.... někdo přidá masox, já kousek česneku :-D ). Do dršťkové apod. česnek i majoránku přidávám až zcela v závěru, často i po vypnutí vařiče.
    Ani tady, v mase i šťávě, nic nerazilo, nebylo výrazné (nevoněla do dálky majoránou ani libečkem). Byla to prostě silná, výborná, voňavá šťáva s masem skoro jako máslo. A ten, kdo bude chtít majoránku a libeček cítit i nosem, je určitě může přidat až v závěru.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Majoránku sice dávám až nakonec, ale pak ještě provářím, takže můžu potvrdit, že toto koření varem NEHOŘKNE:-!

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    Já sice zachovávám princip předběžné opatrnosti :-D protože ve spoustě rcp se dává majoránka až na závěr (což má logiku s ohledem na zachování vůně) ale s tím hořknutím je to možná jen taková mantra, že ;-)
    No, pominuli jistý alibizmus skrytý ve spojení "stává se" ;-) tak cituji:
    "Majoránku nevaříme, přidáváme ji až do hotového pokrmu. Tak si totiž uchová své výrazné aroma. Jinak se stává, že majoránka zhořkne a zkazí celý pokrm."

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Nadia22: díky :-K A jsem moc ráda, že to (s vařením sušených bylinek) mám potvrzeno i od jiného ;-)

    Odpovědět

  • Nadia22 Nadia22

    Klizka nema chybu:yes::-KTaktez muzu dosvedcit, ze pridat bylinky ze zacatku vareni dobre ochuti maso <3 aniz to zhorkne.

    Odpovědět

Tématické fráze: hovězí s vínem a majoránkou hovězí libeček kližkapomalu sčesnekem,libečkem a majoránka kdy přidat majoránku dušená kližka zhorknuti majoranky pri vareni dušená kližka recept dusenakližka dusena kližka recepty pomalu pečená kližka zhorknuti majoranky hovězí kližka recept všechno co mám ráda.vonavá kližka vsechno co mam rada klizka se zazvorem hovězí libečkem hovezi klizka dusena hovězí klizka s cesnekem a majorankou

Zapomněl/a jsem heslo