Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce se nezadržitelně blíží. V polovině listopadu začínáme péct první vánoční cukroví. Pouštíme se do druhů, které potřebují čas na změknutí a rozvonění. A co upéct? Stále jsou oblíbené klasiky, které známe už od našich babiček.

Vůně skořice, vanilky, másla a hřebíčku - přesně to jsou pravé české Vánoce. A pečení cukroví k nim neodmyslitelně patří. Pokud stále nevíte, co letos upéct, přinášíme inspiraci na nejoblíbenější cukroví, kterému se žádné experimenty nevyrovnají. Ale i známé a klasické druhy cukroví můžou mít různé obměny, takže si na své přijde každý. 

Vánoční perníčky

Absolutní vánoční klasikou, která je v každé domácnosti, jsou lahodné perníčky. Voní kořením a můžeme je nazdobit podle fantazie. Tradičně pečeme perníčky s předstihem, aby stihly do Vánoc změknout. Některé recepty však vykouzlí měkké perníčky ihned. Oblíbené jsou také plněné povidly nebo závin z perníkového těsta s povidly a oříšky, známý jako Habešan

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky nesmí na vánočním stole chybět. Toto cukroví je charakteristické svou křehkostí a dokonalou vanilkovou vůní. Jejich příprava vyžaduje trochu trpělivosti, nicméně rozhodně stojí za to. Po upečení ještě teplé vanilkové rohlíčky obalujeme v cukru. Oříšky v těstě se s oblibou nahrazují strouhaným kokosem. A někdy se dokonce do těsta přidává i kakao. 

Linecké cukroví

Linecké cukroví tvoří lahodné spojení křehkého máslového těsta a kyselkavé, nejčastěji rybízové, marmelády. Z lineckého těsta můžeme vykrajovat různé tvary a po slepení marmeládou je pouze posypat moučkovým cukrem, nebo se dá linecké cukroví krásně nazdobit, čímž vytvoříme hned několik druhů cukroví. 

Pracny

Pracny jsou známé také jako medvědí tlapky a jsou typickým cukrovím, jaké si pamatujeme na stole u babiček. Jsou výborně kořeněné a svůj tvar získají díky speciálním formičkám. Do pečení pracen se pouštíme už v prvním adventním týdnu, potřebují totiž čas na odležení. Kromě klasických pracen s kakaem a ořechy můžeme zkusit i ty tatrankové nebo kokosové

Včelí úly

Včelí úly vám nic neříkají? A co takhle vosí hnízda? Oba názvy totiž patří ke stejnému vánočnímu cukroví, které je nepečené a voní nádherně ořechy a rumem. Na včelí úly potřebujeme malou speciální vyklápěcí formičku, do které vmáčkneme snadné těsto. Poté už jen úlky naplníme žloutkovým krémem a uzavřeme piškotem nebo lineckým kolečkem. 

Vosí hnízda nemusí být pokaždé s oříšky. Vyzkoušejte jemná a voňavá kokosová vosí hnízda. S přípravou pomůže náš videorecept

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky