Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí paštika je mletý nebo rozmixovaný výrobek z masa, jater, tuku, smetany a koření. Připravuje se několika způsoby - výsledkem je roztíratelná masová nebo zeleninová pomazánka bez chemie a konzervantů.

Paštika je chutná masová pomazánka na pečivo a dostupné občerstvení na dovolenou či na výlet, výborně se hodí jako svačina do práce či do školy. Průmyslově vyráběné paštiky však obsahují hodně tuku, soli a chemických dochucovadel, přitom jejich domácí výroba není příliš složitá ani náročná na čas.

1/16

    1 z 16

    Játrová paštika

    Játrová paštika

    Paštika z kuřecích jater je velmi jednoduchá. Na másle orestujeme cibuli a česnek, přidáme očištěná pokrájená játra a opékáme, dokud maso nezešedne a nezměkne. Přendáme ho do hlubší mísy, přilijeme smetanu, přidáme povolené máslo a koření. Vše důkladně promixujeme, nalijeme do formiček a necháme vychladnout.

    3 z 16

    Paštika z uzené makrely

    Paštika z uzené makrely

    Obyčejnou rybí pomazánku můžeme povýšit na luxusní paštiku. Obereme uzenou makrelu, kousky vložíme do mixéru spolu s jarní cibulkou (můžeme orestovat kousek cibule), přidáme měkké máslo, sůl a pepř. Maso důkladně rozmixujeme, navrstvíme do skleniček a zalijeme vrstvičkou křenového másla.

    4 z 16

    Domácí paštika s griotkou a brusinkami

    Domácí paštika s griotkou a brusinkami

    Domácí paštiku si můžeme ochutit přesně podle svého. Ke kuřecím jatýrkům se hodí orestovaná cibule a česnek, na kterých opečeme maso. V mixéru ho smícháme s povoleným máslem, trochou smetany, kostičkami slaniny, brusinkami, kořením (pepř, tymián, skořice nebo zázvor), s griottkou nebo s brandy. Vše rozmixujeme.

    5 z 16

    Veganská paštika z hlívy

    Veganská paštika z hlívy

    Ne všichni holdují masu a masovým pokrmům. Paštiku můžeme připravit i bez něj a získáme báječnou a chutnou pomazánku, na které si pochutnají i masožravci. Základem jsou červené fazole, uvařené doměkka, rozmixované s orestovanou cibulkou a pečenou hlívou, s ořechy, kořením a trochou vody.

    6 z 16

    Králičí paštika s brusinkami

    Králičí paštika s brusinkami

    Luxusní paštiku připravíme z umletého králičího masa, jater a špeku. Do mixéru přidáme cibuli, česnek, koření, rozšlehaná vejce a brusinky. Směs plníme do chlebíčkové formy, vyložené anglickou slaninou. Formu postavíme na plech tak, aby byla do poloviny ponořená ve vodě, zakryjeme ji alobalem a upečeme.

    7 z 16

    Domácí paštika s mandlovou příchutí

    Domácí paštika s mandlovou příchutí

    Paštiku z kuřecích jater můžeme připravit na mnoho způsobů - tato je navíc doplněná nasekanými mandlemi, zakápnutá mandlovým likérem či červeným vínem. Základem je orestovaná cibule, česnek, mandle a maso, zalité alkoholem a smetanou, které necháme postupně vyvařit. Směs umixujeme a naplníme do skleniček.

    8 z 16

    Masová paštika podle ČSN

    Masová paštika podle ČSN

    Paštika je rozmělněné maso, proto k její přípravě můžeme použít naložený bůček a plec. Druhý den maso umeleme najemno a přidáme sušené mléko, rozmíchané ve vodě, nebo smetanu - přitom směs postupně dochucujeme kořením. Naplníme paštiku do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 2 hodiny na 80°C.

    11 z 16

    Kuřecí paštika z pečeného masa

    Kuřecí paštika z pečeného masa

    Zbytky pečeného kuřete pokrájíme na kostičky. Orestujeme cibuli s česnekem a na nich kuřecí játra. Když zbělají, rozmixujeme je spolu s kousky pečeného masa se zbylým výpekem, kořením a smetanou. Formu vyložíme plátky anglické slaniny, nalijeme do ní masovou směs, zakryjeme alobalem a upečeme ve vodní lázni.

    12 z 16

    "Židovská paštika"

    "Židovská paštika"

    Pokud zbyl po slavnostním obědě kousek husy, nemusíme ji dojídat. Na husím sádle orestujeme cibuli, na ní pokrájené maso a necháme vychladnout. Přidáme sádlo a natvrdo uvařená vejce, vše rozmixujeme dohladka a dochutíme. Paštiku nalijeme do formiček, zalijeme tenkou vrstvou husího sádla a uložíme do ledničky.

    13 z 16

    Paštika z bedel

    Paštika z bedel

    Velká úroda bedel nemusí znamenat jen guláš a řízky. Zkusíme připravit bedlovou paštiku. Na tuku opečeme kostičky slaniny a bedly, pokrájené na kousky. Ochutíme je solí a kořením. Směs zjemníme smetanou, kterou necháme částečně vyvařit, a nakonec ji rozmixujeme a dochutíme. Paštika s čerstvým pečivem je velmi chutná.

    14 z 16

    Domácí paštika

    Domácí  paštika

    Paštiku z jater (ideálně kachních) připravíme z masa, orestovaného spolu s cibulí a česnekem na másle. Přidáme alkohol (whiskey, brandy) a necháme provařit. Nakonec směs zjemníme smetanou a dochutíme bylinkami, ořechy, sušenými rajčaty a obyčejnou Lučinou. Směs důkladně rozmixujeme a nalijeme do mističek.

    15 z 16

    Falešná paštika

    Falešná paštika

    Falešnou paštiku připravíme, když nemáme maso ani játra, ale našli jsme skleničku škvarků. Rozmixujeme je s bramborami, uvařenými ve slupce, s cibulí, kořením, solí, hořčicí, kyselou okurkou a bylinkami. Nakonec do paštiky vmícháme majonézu a necháme ji rozležet v chladu.

    16 z 16

    Rilletes

    Rilletes

    Rilletes je francouzská hrubá paštika, připravená z vepřového masa, uvařeného v bílém víně se solí, pepřem, kmínem a cibulí, a po několik hodin konfitovaného v sádle. Maso, které se nakonec rozpadá na vlákna, natrháme najemno vidličkou, promícháme postupně s tukem a naplníme do skleniček, které uložíme do lednice.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli