15 slavnostních obědů na Štěpána: Oslnit návštěvu můžete nejen kachnou se zelím
Na druhý svátek vánoční, lidově řečeno na Štěpána, se pokračuje v povánočním hodování. Na oběd se vaří nejen drůbež, ale i svíčková nebo štěpánská pečeně. Cílem je rodinná hostina, která je zakončená sladkou tečkou.
Druhý svátek vánoční se často nese v duchu setkání s rodinou u společného oběda, na který by se tradičně měla připravovat pernatá drůbež s knedlíkem a zelím, svíčková omáčka nebo hovězí pečeně. Hostina je často spjatá s pitím piva nebo pálenky - a třeba na Valašsku se pečou i sladké žitné koláčky s medem.
Mohlo by vás zajímat
Recepty ve výběru
- Kuřecí vývar
- Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
- Husa a kachna pečená
- Adventní kuře s marmeládou z červeného zelí
- Country pečené kuře na kysaném zelí
- Krocan Ferdinand v pyžamu
- Kuřecí/krůtí/ roláda
- Husa na pomerančích
- Kuře à la kachna
- Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem
- Dobrá svíčková na smetaně
- Svíčková s karamelem
- Rychlá králičí svíčková
- Krůtí na smetaně
- Pečená párty šunka
1/15
1/15
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře