Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na druhý svátek vánoční, lidově řečeno na Štěpána, se pokračuje v povánočním hodování. Na oběd se vaří nejen drůbež, ale i svíčková nebo štěpánská pečeně. Cílem je rodinná hostina, která je zakončená sladkou tečkou.

Druhý svátek vánoční se často nese v duchu setkání s rodinou u společného oběda, na který by se tradičně měla připravovat pernatá drůbež s knedlíkem a zelím, svíčková omáčka nebo hovězí pečeně. Hostina je často spjatá s pitím piva nebo pálenky - a třeba na Valašsku se pečou i sladké žitné koláčky s medem. 

1/15

1/15

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli