Suroviny
Porce: podle toho jak chutná:-)
Postup přípravy
Krok 1: Hovězí zadní prošpikujeme špekem (čím více, tím lépe) maso je pak šťavnaté, a dáme orestovat na pánev s olejem. Musí se pěkně zatáhnout. (Nesolte)! Poté maso dáme do pekáče.
Krok 2: Scedíme halali a dáme orestovat také, na pánev, kde zůstal olej z masa. Vodu z halali nevyléváme!! Halali restujeme cca 5 minutek. Poté jím zasypeme maso v pekáči, přilijeme scezenou vodu z halali a dolijeme vodou tak, aby bylo maso pěkně potopené a dáme na 24 hodin odležet do lednice.
Krok 3: Druhý den odebereme z pekáče 2/3 vody, které odložíme na potom. Maso se zbytkem nálevu dáme péct. Pečeme, dokud nebude měkké a podléváme odebraným nálevem.
Krok 4: Když dáme maso péct, smícháme jednu smetanu a jednu šlehačku. Do vzniklé směsky zakvedláme 5 lžic hladké mouky. Necháme cca 2 hodinky bobtnat (kynout).
Krok 5: Po dopečení vyndáme maso z pekáče a vývar, který je v pekáči, přelijeme do kastrolu, dolijeme zbytek odebraného vývaru, který jsme měli na podlévání. Vývar zahustíme "nabobtnanou" směsí ze smetany, šlehačky a mouky. Necháme chviličku povařit, aby omáčka zhoustla a poté ji rozmixujeme. Nepasírujeme!! Svíčková nemá poté tu správnou chuť.
Krok 6: Poté 3 PL cukru pomalu rozehříváme v kastrůlku na mírném stupni, až vznikne karamel. Ten poté taky nalijeme do svíčkové. Když je svíčková málo hustá, dohustíme tmavou jíškou. Nejlépe Knorr. Případně, když je málo sladká, doslazujeme cukrem. Necháme ještě chviličku povařit.
Krok 7: PS: Do kastrůlku po karamelu je dobré nalít vroucí vodu a nechat ještě chvilinku vařit. Karamel povolí a nedá takové úsilí kastrůlek umýt.
Zveřejněno 6. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková s karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ym5E
Moje poznámka
Svíčková s karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ym5E
Nejnovější recepty
Cuketové placky s koprovým dipem
Přidáno před 3 hodinami
Cuketové muffiny s citronem
Přidáno před 7 hodinami
Bulgur s restovaným lilkem, zeleninou a bylinkami
Přidáno před 10 hodinami
Houbová polévka s kroupami a koprem
Přidáno před 10 hodinami
Tatarská omáčka domácí
Přidáno před 13 hodinami
Proteinové vafle
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Himaláje buchta
Amalka7 před 43 minutami
Domácí lučina
hanazadrazilova před 1 hodinou
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
poirotka před 2 hodinami
Šopský salát
radekfiala před 2 hodinami
Extra rychlé lívance
nickgurr.123 před 4 hodinami
Dopékané řízky
jakub@V před 4 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
jakub@V před 4 hodinami
Palačinky s džemem
jakub@V před 4 hodinami
Koprová omáčka
Sahula před 6 hodinami
Loupáčky z domácí pekárny
romanakross před 7 hodinami
Tématické fráze:
svíčková na smetaně s karamelem,
tmavá svíčková,
jak udělat karamel na svíčkovou,
karamel na svíčkovou,
svickova omacka s karamelem,
svíčková z halali,
svíčková,
vynikající svíčková,
svíčková na smetaně recept s karamelem,
svíčková z danka,
lák na svíčkovou,
karamel pod svíčkovou,
jak udělat tmavou svíčkovou,
karamel do svíčkové omáčky,
svíčková tmavá,
svíčková na smetaně karamel,
tmavá svíčková na smetaně,
karamel do omacky,
petr havlíček a nejlepší jeho recepty,
vynikající svíčkova omáčka
Suroviny:
hovězí zadní,
špek,
halali,
smetana,
šlehačka,
mouka hladká,
cukr
Komentáře (23)
Lák = 1 l vody
• 1 dcl octa
• 5 bobkových listů
• 5 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 3 hřebíčky
Zuzanko, tvůj recept si zakládám do oblíbených a příště vyzkouším. Místo láku dám Halali a jak píše Eliza, přidám ještě i mrkev a celer.
Měla jsem nějaký čas recept vytištěný a přimagnetovaný na ledničce a rodina mi podle názvu zakazovala ho realizovat...jakože... "s karamelem, fuj...to bude sladký..."
Kdybys je, Zuzanko, dneska viděla, ty boule za ušima
Poslala jsem obrázky, takže ještě dlužím poděkování a velký bod!