Štolu mezi recepty po babičkách máme dodnes. Zvládneme ji stejně dobře jako ony
V krajích sousedících s Německem, hlavně na severu a severozápadě země, se vlivem přirozeného prolínání kultur tradičně pekla štola místo vánočky. Je to podobně bohatý kynutý moučník zpodobňující dítě v peřince.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct kynutou štolu
Zkuste to podle našich rad, určitě se podaří.
- Zadělejte kynuté těsto podobné tomu na vánočku, zapracujte do něj oříšky nebo mandle, sušené nebo kandované ovoce (rozinky, kandovaná citrusová kůra apod.) a nechte vykynout.
- Z těsta vytvořte obdélník, který přeložíte ve 2/3 tak, aby vznikl typický tvar.
- Tip: Předtím můžete podélně vložit váleček z marcipánu nebo do těsta zapracovat marcipán nakrájený na kousky.
- Nechte štolu dokynout, potřete máslem a upečte při 180 °C dočervena. Zkuste špejlí, zda je propečená.
- Ještě teplou štolu můžete znovu potřít rozpuštěným máslem a vydatně ji pocukrujte moučkovým cukrem (může být s vanilkou).
- Po úplném vychladnutí zabalte do papíru nebo mikrotenu a nechte rozležet v pokojové teplotě.
Jak na tvarohovou štolu
Štola z tvarohového těsta má výhodu rychlejší přípravy (nic nekyne) a rychlejšího rozležení. Stačí ji upéct 3-7 dní předem.
- Ze surovin umíchejte těsto a zapracujte do něj mandle, sušené a kandované ovoce, případně marcipán (viz výše).
- Z těsta vytvořte obdélník a přehněte ve 2/3, aby vznikl typický tvar štoly.
- Upečte v troubě při 180 °C dočervena. Propečenost vyzkoušejte špejlí.
- Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným máslem a vydatně pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou.
- Zchladlou zabalte a nechte rozležet aspoň 3 dny.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře