Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V krajích sousedících s Německem, hlavně na severu a severozápadě země, se vlivem přirozeného prolínání kultur tradičně pekla štola místo vánočky. Je to podobně bohatý kynutý moučník zpodobňující dítě v peřince.

Klasická štola se peče asi 3 týdny předem a nechává se vydatně pocukrovaná a dobře zabalená rozležet. Je poměrně hutná (obsahuje hodně tuku a cukru), je v ní plno sušeného nebo kandovaného ovoce, mandlí nebo ořechů a v té originální i marcipán. Novější recepty jsou jednodušší, hlavní surovinou je tvaroh a štola je kypřená práškem do pečiva.

Jak upéct kynutou štolu

Zkuste to podle našich rad, určitě se podaří.

  • Zadělejte kynuté těsto podobné tomu na vánočku, zapracujte do něj oříšky nebo mandle, sušené nebo kandované ovoce (rozinky, kandovaná citrusová kůra apod.) a nechte vykynout.
  • Z těsta vytvořte obdélník, který přeložíte ve 2/3 tak, aby vznikl typický tvar.
  • Tip: Předtím můžete podélně vložit váleček z marcipánu nebo do těsta zapracovat marcipán nakrájený na kousky.
  • Nechte štolu dokynout, potřete máslem a upečte při 180 °C dočervena. Zkuste špejlí, zda je propečená.
  • Ještě teplou štolu můžete znovu potřít rozpuštěným máslem a vydatně ji pocukrujte moučkovým cukrem (může být s vanilkou).
  • Po úplném vychladnutí zabalte do papíru nebo mikrotenu a nechte rozležet v pokojové teplotě.

Jak na tvarohovou štolu

Štola z tvarohového těsta má výhodu rychlejší přípravy (nic nekyne) a rychlejšího rozležení. Stačí ji upéct 3-7 dní předem.

  • Ze surovin umíchejte těsto a zapracujte do něj mandle, sušené a kandované ovoce, případně marcipán (viz výše).
  • Z těsta vytvořte obdélník a přehněte ve 2/3, aby vznikl typický tvar štoly.
  • Upečte v troubě při 180 °C dočervena. Propečenost vyzkoušejte špejlí.
  • Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným máslem a vydatně pocukrujte moučkovým cukrem s vanilkou.
  • Zchladlou zabalte a nechte rozležet aspoň 3 dny.
Tvarování štoly si můžete nacvičit podle našeho videoreceptu s názvem vánoční tvarohová štola.
 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli