Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tipy a nápady, jak se nezbláznit v karanténě: Naučte se péct chleba a hubněte do plavek!
Zdroj: Free-Photos, Pixabay.com

S dobou covidovou nesouvisí jen četná omezení a nemožnost trávit čas jako za běžné situace. Pro mnohé je to i změna životního stylu a zásah do běžného režimu. Taková kombinace na nás vyvíjí psychický tlak díky nemožnosti vídat se s našimi blízkými, omezení sportovních aktivit a dalších, pro psychiku zásadních aktivit. Je potřeba situaci brát s rozumem a hlavně se nezbláznit. Jak na to?

Uvařte si dobré jídlo

Jaká doba kdy byla vhodnější pro odzkoušení nového receptu? Vyvážená strava je pro dobré psychické zdraví jeden z nejdůležitějších aspektů a dobré jídlo na talíři náladu zvedne také. Víc než kdy dřív by se v jídelníčku mělo objevovat ovoce a ryby, tedy zlepšováky imunity známé už našim prarodičům. Pro mnohé může být blahodárný už jen pohled nadšených hladovců, kterým jste naservírovali vaši novou specialitu.

Naučte se něco nového

Háčkovat, plést nebo snad péct chleba? Pokud jste i vy zatoužili naučit se novým dovednostem, ale největší překážkou byl čas, teď jste výmluvu ztratili. A navíc; ručně vyráběné vánoční dárky jsou přece ty nejhezčí a nejvíc zahřejí!

Přečtěte si dlouho odkládanou knihu

Neustálé sledování zpravodajství, které nás krmí jedním faktem o koronaviru za druhým, má na psychiku neblahý vliv. Zkuste se odpojit od technologií a přečtěte si knížku, k níž jste se ještě nedostali. Důležitý je také výběr knihy; cestovatelům se steskem po dalekých končinách pomohou cestopisy, kutilům knihy o technických vymoženostech a křehkým duším román. Snažte se vybrat takovou knihu, při jejímž čtení budete cítit oddech a dokáže vás vtáhnout.

Sportujte

Sportem ke zdraví - a dnes to platí dvojnásob. Stejně jako vyvážená strava, i cvičení je důležitým faktorem, který může vaši imunitu rapidně zlepšit. A nejen tu. Mnohé výzkumy prokazují, že existuje jasná souvislost mezi zdravým tělem a myslí. Při cvičení se nám uvolňuje hormon štěstí, serotonin, jež je pro chmurné dny potřebný jako sůl. Navíc je tak akorát čas začít hubnout do plavek na příští léto, chte-li shodit zdravou a udržitelnou cestou.

Travte čas s rodinou

Trávením času s rodinou není myšlen příchod k a odchod ze společné večeře. Poznávejte svoje nejbližší, hrajte s nimi hry, bavte se o tématech, na které nebyl jindy čas. Zvolte si jedno odpoledne v týdnu, kdy se celá rodina sejde u stolu a vymyslete rodinný program. Mladším se to bude možná ze začátku zdát jako otrava, ale pocit z vítězství v kartách takový dojem rychle přebije.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více