Recepty z pohádek: Popelčina novoroční čočka pro kapsy plné peněz. Jak tradiční jídlo skvěle připravit a perfektně dochutit
31. 12. 2023 Vaření
První den Nového roku patří v Česku jednoznačně čočce. Nejen, že zdravá luštěnina je pro po Vánocích "rozežraný" žaludek příjemnou dietní změnou, podle tradiční pověry má rovněž přinášet peníze a bohatství. Jak si ji připravit na kyselo?
Čočka věští zlaťáky
Čočka svým tvarem připomíná mince, snad proto tedy vznikla pověra, že kdo si ji dá na Nový rok, ten bude mít hodně peněz po celých následujících 364 dní. V Česku tuto starou tradici dodržuje řada lidí i dnes - a dobře dělají.
Čočka totiž obsahuje hodně bílkovin, vlákninu, vitamín B, kyselinu listovou, železo a další prospěšné minerály. Navíc je dietní a tělu zhuntovanému svátečním obžerstvím uleví. Obzvlášť, zvolíme-li její červenou variantu, která nemá slupku, tudíž nenafukuje břicho tolik jako běžná hnědá čočka, a ještě navíc se nemusí předem namáčet. Jak si připravit novoroční čočku?
Mohlo by vás zajímat
Červená čočka na kyselo
Co budeme potřebovat:
- 500 gramů červené čočky
- 1 střední cibuli (oloupanou a nakrájenou nadrobno)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžička octa
- špetku soli
Mohlo by vás zajímat
Postup: Jak již padlo, červenou čočku není nutné namáčet, stačí ji propláchnout. Poté ji v hrnci zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a uvaříme do poloměkka (pozor, rychle se rozváří!).
Na pánvičce osmahneme na másle nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Zaprášíme ji moukou, krátce dozlatova opražíme a vlijeme k čočce. Promícháme a krátce provaříme, je-li potřeba, opatrně po troškách podlijeme vodou nebo vývarem. Dochutíme octem a solí.
Čočka na kyselo je skvělá s uzeným masem nebo vařenou šunkou, s párkem, s vařeným vajíčkem nebo volským okem, ale klidně i samotná nebo třeba s dušenou či restovanou zeleninou.
Čím čočku pohádkově dochutit: Tipy pro fajnšmekry
- Na hotovou čočku na kyselo nasypte trochu v ruce drceného fermentovaného kampotského pepře, dodá pokrmu správný říz.
- Výtečnou a neotřelou chuť zajistí špekové koření z farmářského špeku a cibule, stačí na jednu porci jedna malá lžička ( k dostání na eshopech, online).
- Hotové čočce sluší i předsmažená křupavá cibulka, koupíte ji v asijských obchodech. Dodá jídlu pověstný křupavý element.
- Smažená klasická cibulka, nebo do křupava smažená slanina pro finální dochucení jsou také perfektní, pokud nemáte možnost koupit si tak rychle špekové koření nebo hotovou předsmaženou cibulku.
Zdroje informací:
Healthline.com: Lentils: Nutrition, Benefits, and How to Cook Them
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dáte si kapra, pstruha nebo lososa? Receptů z ryb je velké množství. Stačí si vybrat
V některých studiích se objevuje varování před vyšším obsahem rtuti u mořských ryb, ale klady jednoznačně převyšují. Opatrnější buďte u masa žraloků,… Číst více
Jak správně grilovat rybu a jak poznáte, že už je hotová? Zkuste fígl s kostí podle Zdeňka Pohlreicha!
Grilování ryb není žádná komplikovaná činnost.… Číst více
V MasterChef Česko se poznávaly sladkovodní ryby: Troufnete si určit deset druhů podle fotek?
V posledním díle soutěže MasterChef Česko měli… Číst více
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
Milujete ze všeho cukroví nejvíc perníčky? Z… Číst více
Co dělat, když silikonové nádobí lepí? Pomůže rozpálená trouba, soda i horká voda!
Silikonové nádobí, ať už jde o formu na bábovku,… Číst více
Na krájení musíte jít zostra aneb Víte, jak vybrat do kuchyně dobrý nůž, který vydrží dlouho?
Možná jste se už přesvědčili na vlastní kůži, že… Číst více
Bez pečicích plechů se teď neobejdete. Víte, podle čeho je vybírat a jak se o ně starat?
Bez plechů na pečení se v žádné kuchyni… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Voní skoro tak krásně jako perníčky, jsou ale… Číst více