Retro okénko: Metro dezert vznikl na oslavu podzemky a živil spartakiádní cvičence
17. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Metro dezert je jednou z českých cukrovinek, které přežívají navzdory různým historickým karambolům a těší se oblibě už desítky let. Již tradiční pochoutka vznikla v Praze v polovině 70. let na oslavu zprovoznění linky metra C, přičemž podzemku připomíná i svou formou. Ačkoliv dnes už mají soupravy metra pět vagónů, Metro jako dezert zůstává stejné. A stejně dobré.
Legenda jménem Metro
Piškot, na něm sladká pomazánka, to celé obalené modelovací cukrářskou hmotou a na koncích přelité čokoládou. Metro dezert vznikl pod názvem dezert Metro v Praze v roce 1974 a od roku 1975 se vyrábí ve velkém, protože se rychle stal hitem mezi Čechoslováky. Vzniku dnes už prakticky tradičního tuzemského dezertu předcházelo několik věcí, které se nakonec příhodně spojily dohromady.
Mohlo by vás zajímat
V květnu 1974 byla s velkou slávou zprovozněna červená linka metra C, vůbec první trasa podzemky v našich končinách. Bylo potřeba vymyslet něco, co ji oslaví. Nějakou dobrotu, která lidem zachutná a oblíbí si ji, ale zároveň takovou, která přetrvá. V té době měl zároveň výzkumný ústav Pražských mlýnů a pekáren, který výmýšlel nejrůznější inovace, za úkol přijít s trvanlivou cukrovinkou. Zároveň Michelské pekárny v rámci modernizace v Holandsku pořídily dvě linky pro výrobu trvanlivých sladkostí, kde se naši výrobci rovnou inspirovali receptem zahraničních kolegů. Tomu ale hned na začátku pozměnili složení. Bylo rozhodnuto, že produkt vyráběný na nových linkách bude mít tvar hranolů a bude se prodávat v balení po čtyřech kusech - tedy ve stejném počtu, kolik vagónů tehdy mělo skutečné metro. Název novinky se pak už přímo nabízel, a tak se zrodila legenda.
Mohlo by vás zajímat
Mátu, nebo citron?
Metro dezert se stal oblíbeným nejen pro svou skoro až návykovou, extrémně sladkou chuť, ale také díky tomu, že opravdu vydržel a jeho skladování nevyžadovalo vlastně nic. Prostě jste ho koupili a schovali do spíže, kde mohl čekat i několik měsíců. Co do trvanlivosti nemělo Metro v ČSSR konkurenci. Díky tomu byl dezert jednou z potravin, které se ve velkém dodávaly na masové akce, a to včetně spartakiády; objednávky Metro dezertu na dodávky pro spartakiádní cvičence byly plánovány dokonce s několika měsíčním předstihem.
Mohlo by vás zajímat
Už v počátcích výroby se kromě původní příchutě experimentovalo také s citronovou a pomerančovou. Po sametové revoluci byla výroba dezertu Metro přerušena, za několik let se ale pochoutka na pulty vrátila pod modernizovaným názvem Metro dezert a také s novým obalem. Spolu s tím přišla i další řada různých příchutí, například mátová, jahodová, kávová, kokosová či perníková. Původní oblíbená receptura originálu se ovšem pevně drží dodnes.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Komentáře (2)