S perfektní domácí majonézou ušetříte: Budou vám stačit jen tři ingredience
12. 3. 2021 Vaření
V poslední době se stále častěji vracíme k domácím produktům. Kdo už někdy ochutnal vedle kupovaného i doma připravené, chápe rozdíl, který je cítit v chuti, ale mnohdy i v peněžence. A přesně tak se to má i s majonézou, která se najde v téměř každé české lednici. Zkusíte ji tentokrát udělat sami?
Majonéza levou zadní
Neexistuje nic snadnějšího, než je domácí majonéza, která představuje základní omáčku pro další, již složitější variace jako tatarská nebo koktejlová omáčka či remuláda. Tak trochu problematická bývají v domácí majonéze vajíčka, která se zpracovávají syrová a může se objevit riziko salmonelózy. Proto, když je budete do majonézy kupovat, vybírejte zásadně ta od většího chovatele, který má slepice ošetřené. Rovněž platí, že vejce by měla být co nejčerstvější.
Mohlo by vás zajímat
Není olej jako olej
Většina z nás si zvykla na olivový olej, a to z mnoha důvodů. Je chuťově vynikající, uplatní se jak ve studené, tak teplé kuchyni a je velmi zdravý. Jenže v případě domácí majonézy, do které olej patří, se výrazný šmak kvalitního extra panenského olivového oleje může jevit jako problém. Důvod je jednoduchý; olej ovlivní i výslednou chuť majonézy, což je v tomto případě nežádoucí. Proto bude lepší zvolit jiný druh tekutého tuku s více neutrální chutí.
Hlídejte teplotu
Pozor! Majonéza může být i zákeřná. Pokud nechcete, aby se vám srazila, všechny ingredience vyndejte včas z lednice. Potřebují totiž získat pokojovou teplotu. Pozor i na případné pomůcky, ani ty by totiž neměly být chladné. Zkuste jednoduchý trik; vše, s čím budete pracovat, opláchněte horkou vodou. Tak se povrch zahřeje a celý proces výroby omáčky by měl proběhnout bez komplikací.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
Počet žloutků se odvíjí od toho, kolik majonézy chcete udělat. Ze dvou to bude přibližně kompotová miska. K nim přidejte šálek rostlinného oleje a dvě lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tu můžete nahradit i kvalitním vinným octem. Omáčka se dá našlehat metličkou v misce, rychlejší to samozřejmě bude v mixéru. Nejprve umixujete žloutky se špetkou soli. Následně po kapkách přiléváte olej a dál šleháte, ať již ručně nebo v mixéru. Jakmile omáčka zhoustne, zředíte ji lžičkou citronové šťávy nebo octa a znovu šleháte. Pak zase přiléváte olej a střídáte s citronovou šťávou. Během toho neustále šleháte, aby se všechny ingredience vzájemně spojily. Jakmile bude omáčka hustá, ochutnejte ji a případně dosolte nebo přidejte citronovou šťávu. Ostatně, kyselejší majonéza se například lépe hodí k rybám.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více