Příběh žvýkaček s klukem v sombreru: Směs na jejich výrobu se dovážela až z Nizozemska
20. 3. 2021 Historie a zajímavosti
V roce 2018 oslavily 50 let od počátku výroby v závodě Velim ležícím ve stejnojmenné obci. Oblíbené žvýkačky s klukem v sombreru byly hitem a v 80. letech 20. století se jich vyrobilo neuvěřitelných 800 až 900 tun ročně. Žvýkáte žvýkačky Pedro dodnes?
Kdo nežvýkal, jako by nebyl!
V období komunismu byly žvýkačky symbolem svobody. Do 60. let se do Československa dostávaly žvýkačky jen ze zahraničí a každý měl radost, když návštěva ze západu oblíbenou žvýkací gumu dovezla. To se však změnilo s příchodem chlapečka v sombreru – symbolu první tuzemské žvýkačky. Jak uvádí oficiální webovky značky Pedro, tyto cukrovinky začala v roce 1968 vyrábět čokoládovna v obci Velim, která leží nedaleko středočeského Kolína. Zanedlouho i přes svou specializaci vyráběl státní podnik daleko více žvýkaček než čokolád. A slušně tak prosperoval. Žvýkačky Pedro byly k dostání za korunu, balily se ručně do celofánu. Po koupi nových strojů z Itálie na žvýkačkách přibyly typické rýhy. Směs na výrobu žvýkaček se dovážela z Nizozemska.
Mohlo by vás zajímat
Nedostatkové zboží
Zažvýkat si mohl ale jen málokdo. Hezkým vyobrazením vzácnosti žvýkaček je scéna z filmu Obecná škola Zdeňka Svěráka. Tam žák Eda Souček žvýkačku nechtěně přepolkne, vykucká a až posvátně vloží zpět do úst obalenou kamínky. Žvýkačky se často žvýkaly celý den a ti praví kamarádi si je půjčovali mezi sebou. Vrchol žvýkačkového průmyslu nastal v 80. letech minulého století. Velimský závod produkoval až 800 růžových obdelníčků značky Pedro denně. Sametová revoluce v roce 1989 přinesla nejen konec komunismu, ale i éru Pedro žvýkaček, které stále více válcovala obrovská konkurence z USA. Definitivně se výrobní linka ve Velimi zastavila v roce 1992. Později se ještě v menším množství Pedro vyrábělo v Liberci. Značku sice odkoupila společnost Nestlé, ta ale již do další výroby českých žvýkaček neinvestovala.
Mohlo by vás zajímat
Chvíli se zdálo, že kluk v sombreru má útrum. Majitelé ochraných známek na žvýkací červené obdelníčky ale mezitím přemýšleli, jak kluka v sombreru vrátit zpět do českých obchodů. Práva na grafickou značku v roce 2009 vlastnila firma In Trading, která žvýkačky vyráběla v Číně a navíc pod odlišným názvem Pedrino. Tehdy ale už firma Candy Plus plánovala oživit českou výrobu i pod původním jménem. Žvýkačka v červeném obalu se tak v obchodech objevila znovu v roce 2011. Pedro navíc rozšířilo sortiment a nyní si můžete zakoupit Pedro pendreky, bonbony i kyselé pásky.
Mohlo by vás zajímat
Pedro nebyl jedinou „žvejkou“
V Československu žvýkačky Pedro nebyly jedinou značkou, která šťastlivci dovolila spokojeně pomlaskávat. Pamětníci si jistě vybaví žvýkačky Bing, Zajda nebo Bajo, ke kterým byly přibalené sběratelské obrázky zvířat nebo postaviček z večerníčků. Žvýkačky Rekord se daly dokonce koupit s příchutí koly. Všechny byly velmi sladké; chuť sice vydržela jen pár kousnutí, ale zato se s jejich pomocí daly foukat ohromující bubliny. Dokonce existovala zdravotní žvýkačka Sevak, která byla vyvinuta ve spolupráci s Ústavem sér a očkovacích látek. Byli jste nachlazeni? Tak to spravila žvýkačka Sevak! Velmi oblíbené byly i žvýkačkové cigarety, tedy tyčinky žvýkací gumy zabalené do papírku se vzorem těchto nikotinových neřeští. Brzy však převládl názor, že taková žvýkačka nabádá děti a mladistvé ke kouření a během 90. let byly cigaretové žvýkačky staženy z trhu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?
K nedělní snídani zcela určitě patří francouzský… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více