

Kuličky z mletého masa ve "svíčkové" omáčce
Suroviny
- Na knedlíčky:
- 400 g mletého masa (vepřové + hovězí)
- 1 vejce
- 1 malá cibule
- 3 lžíce strouhanky i více - podle potřeby
- 2 lžíce vody
- sůl
- pepř
- 1 l hovězího vývaru
- Na omáčku:
- 5 lžic oleje
- 5 lžic hladké mouky
- polotovar Halali
- 2 dl sladké smetany nebo část mléka a část smetany
- na dochucení:
- citronová šťáva
- cukr dle potřeby
- špetku tymiánu
- trošku hořčice
- celý pepř
- bobkový list
- nové koření
Postup přípravy receptu
Maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, vodu a strouhanku smícháme a vytvoříme zhruba 28 kuliček velikosti vlašského ořechu.
Vhodíme do vařícího vývaru a vaříme 12 minut.
Pak vyjmeme, vývar ponecháme na zalití jíšky. Připravíme si jíšku, zalijeme zchladlým vývarem a trochou vody, přidáme polotovar Halali podle potřeby a necháme provařit, ke konci zjemníme smetanou, přidáme kuličky a ještě krátce povaříme.
Nakonec dochutíme. Kdo má rád ve svíčkové omáčce chuť a vůni slaniny, tak si udělá na ni jíšku s přidáním trošky oleje a může se přidat i trochu cibule, která se osmahne jen do sklovita. Omáčka by se pak ale měla procedit.
Omáčku jde udělat i klasicky, s použitím čerstvé nebo mražené zeleniny.
Halali tady najdete v Zavařeninách a podobný polotovar dostane i koupit.
Podle tohoto receptu dělám i kuličky v rajské omáčce.
Kuličky dobře drží pohromadě, ještě se nestalo, že by se rozpadly.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuličky z mletého masa ve "svíčkové" omáčce
-
tak jsem zkusila si zavařit halali a zbyl mi trochu tak jsem hned udělala Váš recept masové kuličky v e smetanové omáčce a je to skvělí ,nikfy pořádně neumím dochutit omáčku ale ted to konečně mělo tu správnou chut lepší jsem nejedla
-
Merylas: ono druhý den už to tolik kyselý nebylo a cukru jsem tam dala víc než dost...ale první sousto mladýmu pěkně zkřivilo pusinu
takže já buď propláchnu nebo uvařím den předem- cukry se rozloží a kyselost zmizí
a nebo používám mraženou zeleninu, tou se to taky nezkazí.....
-
marek :Děkuji, jsem ráda
-
je to vyborny
-
anubis: Díky
jen chci upozornit, že Halali je už hotová směs a neproplachuje se
Pokud je omáčka kyselejší, tak bych trochu dosladila a nedávala třeba citr. šťávu. Já si většinou dělávám domácí, tak nemám velké zkušenosti s kupovanými, ale taky jsem je už použila. Pokud Ti hodně nevyhovuje, tak pak jedině udělat klasický základ z kořenové zeleniny, je s tím ale trochu více práce
-
Přidávám desátý bodík
Přítelovi opravdu chutnala a to jsem ji dělala poprvé (a o je opravdu vybíravý
). Jenom to chce tu Halali směs pořádně propláchnout vodou, jinak je omáčka trochu kyselejší
-
stanik: Děkuji za pochvalu
-
Vyborny recept, diky za nej
-
Vendula: Nevím, kolik je výrobců Halali, jestli je jich víc, tak je pravda, že od každého výrobce bude chuťově trochu jiné. Je to tak většinou se vším. Já používám dost to doma dělané. Jinak pak udělat základ z čerstvé zeleniny, ale to už trvá delší dobu.
Podle palce nahoru jsi snad moc zklamaná nebyla a určitě se ti podařilo omáčku i tak dobře dochutit
-
Mně moc nechutná to halali..je takový hodně agresivní, dost jsem sladila a dala jsem o dost víc smetany. Ale je to o vkusu, mám ráda jemnější a sladší svíčkajdu a možná každý výrobce dělá jiné. Jinak to bylo rychlý a moc dobrý
-
Všem děkuji. Eli, jsem moc ráda, že vám chutnalo a recept nezklamal. Díky za moc pěknou fotečku
-
-
Merylas, díky za skvělý recept
. Vždycky jsem kuličky z mletého pekla v troubě nebo na pánvi, ale včera jsem je podle tebe vařila. Bála jsem se, že se mi rozvaří, ale byly perfektní. Včera se nechtělo fotit, ale zbylo, tak výsledek vyblejsknu dnes.
Doporučuji všem, kteří chtějí rychlé a báječné jídlo.
+ -
Dneska vařím,děti to milují.Bude k tomu rajská omáčka a už se těším až si udělám Halali podle Vás a uvařím tu svíčkovou.Zasloužený bodík se koulí
-
Merylas , já bych si tak dala, máš to moc hezké