Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?
9. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Loňský rok se na kavárnách podepsal. Zavřeno měly většinu času a svůj šálek kávy jste si nejčastěji mohli vychutnat v rámci „take away“ z okýnka, anebo doma. A asi právě proto podle statistik stoupal i zájem o kávu jako takovou, a rovněž i tu nejlepší z nejlepších - kávu výběrovou.
Co je výběrová káva?
Možná jste se s tím termínem už setkali, ale pokud ne, brzy se tak stane. Mezi obyčejnou, takzvanou komoditní, kávou a tou výběrovou, je zhruba takový rozdíl jako mezi krabicovým vínem za dvacku a jakostním odrůdovým vínem. A stejně tak, jako vás obojí může „jen opít“, může vás komoditní i výběrová káva „jen nakopnout“. Když si ale chcete kromě dodání energie ještě svůj šálek náležitě vychutnat, rozhodně sáhněte po výběrové kávě.
Mohlo by vás zajímat
Čím se liší od komoditní? Jednoduše vším. Komoditní káva se praží ze směsi různých zrn z různých oblastí a, řekněme si to na rovinu, různé kvality. Nikdy tedy nevíte, odkud káva přesně pochází i jakou kvalitu zrna před použitím měla. Komoditní káva se většinou praží tmavě, čímž se mohou zakrýt jak vzhledové, tak chuťové i kvalitativní defekty použitých kávových zrn. A jak je to u kávy výběrové? Právě, že podobně jako u těch nejlepších vín. Výběrová káva je zkrátka to nejlepší, co si můžete dopřát. Vyrábí se z kávových zrn té nejvyšší kvality, jež rostla na specifické půdě ve specifickém klimatu, což se vždy dozvíte, protože na etiketě je uvedena země a oblast, z níž káva pochází, a někdy i jméno plantáže. Znáte tedy dokonale místo původu. A to není všechno.
Preciznost od prvního kroku
Jedinečnost výběrové kávy tkví i v tom, že je značná pozornost věnována celému procesu. Od pečlivého pěstování až po finální zpracování, tedy pražení. S touhle kávou je zacházeno jako v rukavičkách. Právě díky tomu má pak výsledný šálek horkého nápoje jedinečnou chuť a aroma. Dle odrůdy, doby sklizně i způsobu pražení můžete ve výběrové kávě pocítit například chuť oříšků, švestek nebo čokolády a ve vůni rozpoznat třeba květy růží nebo fialek. Tohle celé se ale, logicky, promítá do ceny.
Mohlo by vás zajímat
Za kolik a kde ji pořídíte?
Nejdříve začneme tím, kde si výběrovou kávu nepořídíte. Je to přesně tam, kde se běžně káva „na doma“ kupuje, tedy v supermarketech. Výjimku v tomto ohledu tvoří některé on-line supermarkety, kde výběrová káva k dispozici je. A kde dál? Ve vybraných malých kavárnách, pražírnách nebo na e-shopech. Všude tam dostanete nejen kvalitní výběrovou kávu, ale také si ji vyberete dle svých chuťových preferencí a můžete si ji nechat namlít přesně podle toho, jak ji budete doma připravovat.
Mohlo by vás zajímat
Zatímco například do french pressu patří hrubě mletá káva, džezva nebo některé kávovary vyžadují velmi jemné mletí. Ale to v kavárnách i na speciálních e-shopech vědí a skvěle se o to za vás postarají. Výběrová káva je, jak už jsme psali, dražší. Za 100 g zaplatíte přibližně 90 korun. Ovšem v chuti a vůni vám to zcela jistě vynahradí. A pokud patříte mezi fajnšmekry a vybíráte si víno podle odrůdy, chuti a vůně, dělejte totéž s kávou!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit pikantní katův šleh? Snadným postupem vás provedeme krok za krokem
Katův šleh je jedním z jídel, které si oblíbili milovníci pikantních pokrmů. Podává se nejčastěji s bramboráčky, hranolky nebo rýží. Pokud si chcete… Číst více
Katův šleh neboli „kaťák“ nejvíc frčel v osmdesátkách: Recept na tuhle hospodskou baštu ale milujeme dodnes
Katův šleh býval za socialismu jedním z… Číst více
Vepřový flamendr podle Pepy Nemravy: Hospodská klasika, připomínající kaťák, nadchne svou chutí i snadnou přípravou
Možná vypadá nemoderně a zřejmě si na něj v… Číst více
Katův šleh z panenky podle Kuby z MasterChefa: Základem je dobře opečené maso a spojení kečupu s hořčicí
Katův šleh patří mezi výrazné pokrmy, které se… Číst více
Katův šleh se vrací: Pikantní masová hitovka dob minulých chutná podle tohoto receptu skvěle a bez vedlejších účinků
Byl stálicí na jídelním lístku mnoha hospod za… Číst více
Jak zahustit katův šleh? Nabízíme několik způsobů, které omáčku dobře zahustí
Při přípravě jídla často vyvstane otázka, jak dosáhnout ideální hustoty omáčky. Tento oblíbený pikantní pokrm vyžaduje nejen správně okořeněné maso,… Číst více