

Ovocné želé
Suroviny 4 porce
- 20 plátků čiré želatiny
- 400 g jahod (čerstvých nebo mražených)
- 400 g malin (čerstvých nebo mražených)
- 50 g cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 400 ml třešňové šťávy
- šťávu z 1 citronu
- drcený hřebíček
- skořice
- Na omáčku:
- 150 ml odtučněného mléka
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový lusk
Postup přípravy receptu
Želatinu necháme asi 10 minut nabobtnat ve studené vodě. Ovoce omyjeme a očistíme, mražené ovoce necháme v hrnci na mírném ohni lehce rozmrazit. Pak je rozmixujeme a povaříme s cukrem, vanilkovým cukrem, třešňovou a citronovou šťávou. Tekutinu přecedíme a ochutíme drceným hřebíčkem a skořicí.
Nabobtnanou želatinu dobře vymačkáme a rozpustíme v horké tekutině. Velkou formu vypláchneme studenou vodou, naplníme tekutinou a necháme v lednici asi 3 hodiny ztuhnout. Před vyklopením formu krátce namočíme do horké vody. Pak želé uvolníme nožem od kraje formy a vyklopíme na talíř.
Krém připravíme rozšleháním mléka s vejcem a cukrem. Podélně nařízneme vanilkový lusk, ostrým nožem vyškrábeme dužinu a přidáme ji do směsi. Za stálého míchání směs zahříváme (nesmí se vařit), dokud nezhoustne. Krém ihned odstavíme z ohně a za stálého míchání necháme vychladnout.
Pak s ním přelijeme želé.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ovocné želé
-
To musí být výborné
...Vypadá to na opravdu větší formu. Ukládám a vyzkouším zatím z poloviční dávky, ale omáčku z celé
+
-
20 plátků želatiny
???to se mi zdá hodně,ale dle ingrediecí,by to měla být forma na třeba srnčí hřbet,jahody,maliny po 400g+šťáva...
-
asi jsem méně chápavá,ale jak se tato dobrůtka servíruje?