Můj bezinkový sirup (za studena)

magdalenka Kuchař: magdalenka

Zavařeniny 13 názorů

Suroviny

25 ks květů černého bezu
80 g kyselina citrónová
2 500 ml vody
2 500 g krystalového cukru
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kvety opláchneme, zalejem vodou, zasypeme kyselinou citrónovou.

  2. Na druhý deň scedíme, vmiešame cukor. Premiešavame, necháme rozpustiť za studena, nevaríme, dáme do fliaš, zaváraninových pohárov a pod. Nesterilizujeme. Držíme v chladničke.

Poznámka

Roky robím bazový sirup len takto. Bola som presvedčená, že táto verzia tu je, ale som nenašla.

Skúšala som sirup sterilizovať - dosť výrazne stratil arómu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 073 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Můj bezinkový sirup (za studena)

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Teraz sa minul posledný - prehlasujem, v chladničke skladovaný vydrží najmenej 3 mesiace!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Vďaka všetkým zúčastneným za prínosnú diskusiu!!!:-K

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Právě včera jsem dělala léta vyzkoušený bezinkový sirup za studena.Vydržel celý rok a je vynikající.Chcete-li,tady je recept : 40 ks květů bezu
    90gr kyseliny citronové
    2 celé oprané a nakrájené citrony
    to vše dám do 4 litrů převařené chladné vody a nechám 24 hod.louhovat.Druhý den přecedím přes plátýnko,přidám 4 kg cukru a 2ks PETOLU /konzervační přípravek Otker,petol prý se už neprodává/.,ten rozmíchám v trošce převařené vody a naliji do šťávy.A pak už jen míchám do úplného rozpuštění.Je výborný-doporučuji !!!:-Q

    Odpovědět

  • Helen25 Helen25(neregistrovaný)

    Jestli máte někdo na zahrádce peprmintovou mátu, je výborné, když jí trochu přidáte do sirupu, je opravdu skvělý.

    Odpovědět

  • Petulahk Petulahk

    Vyrábím ho podobně a v tomto týdnu jsme dopili loňské zásoby. Sirup nalévám do lahví, naplním je skoro až pod šroubovací uzávěr, těsně pod něj alkohol.

    Odpovědět

  • zdenka zdenka(neregistrovaná)

    Lenunka: mohu poprosit o recept na bezinkový měď

    Odpovědět

  • Jarkaaa Jarkaaa

    Ještě jsem zapomněla dodat, že jsem rovněž vyzkoušela sterilovat bezový sirup cca 10 minut na 80 stupňů. Na chuti a vůni jsem nepoznala žádnou změnu.

    Odpovědět

  • Jarkaaa Jarkaaa

    Bezinkový sirup dělám několik let. Můj poměr: 20 květů dát do 1 l převařené vychlazené vody, 3 dkg kyseliny citronové, 1 citron na plátky. Druhý den zcedím, přidám 1 kg cukru (já dávám na půl med a cukr). Z tohoto množství mám minimálně 1,5 l sirupu. V lednici vydrží minimálně měsíc. Protože takto sirup bez sterilizace nelze připravit do rezervy na celý rok, vyzkoušela jsem vždy po 20 květech bez zamrazit. Takto jsem si připravila cca 10 - 20 porcí do mrazáku a dle potřeby jsem i v zimě bezový sirup připravila. Bezové květy i suším na čaj, který je výborný s medem a citronem. Ale proč to píši, když mi došel mražený bez, použila jsem na sirup bezové květy sušené (20 dkg čerstvého bezu odpovídá cca 3 dkg sušeného bezu). Nasušené květy se ve vodě krásně rozvinuly. Proto letos hodně bezových květů nasuším, jednak ušetřím místo v mrazáku a vnoučata budou mít po celý rok bezový sirup.

    Odpovědět

  • NADEI NADEI

    Chystám se také na bezinkový sirup,jen jsem potřebovala zjistit poměr květů a vody,tímto děkuji autorce za recept :yes: Všechny ovocné sirupy dělám za studena a ještě se mi nikdy nezkazily,jelikož přidávám kyselinu sorbovou 8-( někdo určitě namítne že je to chemie,ale určitě lepší ,než riskovat že vše vyhodím,to je jen můj názor a na bezinkový se moc těším konečně bude změna po rybízu a angreštu :-p

    Odpovědět

  • babička babička(neregistrovaná)

    já to dělám podobně, ale po rozpuštění cukru dávám do sedmičkových sklenic a na pět minut dám do páry a vydrží až do nových květů. Dělám to tak roky a myslím, že na chuti to nic nemění.
    :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dělám také léta stejně a také ho vždy bez problému do 1 měsíce vypijeme (spíš dřív, protože je výborný).:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Lenunka: tak si urob z menšieho množstva...z 1litra vody atď.
    Ja to mám tri týždne v chladničke, lebo ho vypijeme, ale možno vydrží oveľa dlhšie...

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    já mám ráda bezinkový i pampeliškový med, ale za studena jsem nezkoušela, když se to nesterilizuje, není to mnoho dělat z téhle várky? nevím, pokud bych měla v lednici cca odhaduji 5 litrů sirupu, do čeho bych ho spotřebovala během tří týdnů, máte nějaký tip? :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: bezový sirup za studena sirup z černého bezu za studena bezový sirup za studena recept sirup z bezových květů za studena sirup za studena bezový sirup z květů za studena bezínkový sirup recept na bezový sirup za studena bezinkový sirup s medem bazovy sirup bezový med bezinkový sirup recept sterilizace sirupu sirup ze sušeného bezu sirupy za studena konzervační přípravek do sirupu ovocné sirupy za studena sušený bezinkový květ bezový sirup za studena recepty výborný bezinkový sirup

Zapomněl/a jsem heslo