Dopady kouření jsou jasné, Češi hledají cesty ven a zkouší nikotinové alternativy
20. 10. 2021 Životní styl
V České republice pravidelně kouří 23 % osob, tedy více než dva miliony lidí. Z toho 1,8 milionu kuřáků stále upřednostňuje klasické cigarety. Jak ale poslední průzkumy naznačují, Češi si čím dál častěji uvědomují dopady tohoto zlozvyku a hledají cestu k nikotinovým alternativám s nižšími zdravotními riziky – bez dýmu, kouře, typického zápachu a zejména bez spalování tabáku. Silnou motivací jsou také estetické a sociální aspekty, které s sebou užívání konvenčních tabákových výrobků nese.
I když je nikotin návykový a není zcela bez rizika, za největší podíl škodlivosti kouření mohou právě toxické látky, které vznikají při spalování tabáku. Odklon kuřáků od klasických cigaret k nikotinovým alternativám tak může představovat přelomový způsob, jak významně snížit zdravotní rizika, ba dokonce postupně odbourat závislost na tomto nezdravém zlozvyku. S kouřením by totiž v dohledné době chtělo přestat až 26 % Čechů – z toho 470 tisíc zvažuje přechod na méně škodlivé alternativy.
Jak vyplývá z aktuálního interního průzkumu společnosti British American Tobacco, který se zaměřuje výhradně na tzv. nové kategorie, kam právě nikotinové alternativy spadají, jsou hlavní motivace uživatelů, kteří se rozhodli k přechodu na ně, zastoupeny poměrně vyrovnaně. U 19 % respondentů převládají důvody hygienické (eliminace zápachu, kouře, popela, bílá zubní sklovina), 17 % dotazovaných pak uvádí, že pro ně tyto alternativy představují cestu, jak omezit či zcela přestat s kouřením. 16 % je motivováno kvůli společenské a sociální akceptaci těchto výrobků a jen o procento méně lidí (15 %) si tabákové alternativy vybrali vysloveně z důvodu snížení zdravotních rizik. Průzkum BAT probíhá jednou ročně na vzorku 6500 respondentů.
Společnost British American Tobacco (BAT), která si předsevzala snížit negativní aspekty svého podnikání, naplňuje toto poslání již od roku 2003, kdy představila první elektronickou cigaretu. Od té doby ušla významný kus cesty a od loňského roku nabízí jako první tabáková společnost na českém trhu ucelenou nabídku alternativních produktů – e-cigarety Vuse, zařízení na zahřívání tabáku glo HYPER a nikotinové sáčky VELO. A právě poslední zmíněný produkt se stal v Česku jedničkou ve své kategorii. Nikotinové sáčky bez obsahu tabáku tvoří již 62% z celkové kategorie orálních produktů, což je o 5 procentních bodů více než před rokem.
Nikotinové sáčky VELO umožňují rychlou a diskrétní absorpci nikotinu bez přítomnosti tabáku, a mají tak v porovnání s tradičními cigaretami o 99 % méně škodlivých látek. Kromě nikotinu obsahují pouze vodu, eukalyptus, celulózová vlákna z borovice, aromatické látky a sladidla. Jsou bez dýmu, kouře i typického zápachu, nebarví zuby ani nepoškozují dásně. Využít je navíc mohou uživatelé kdykoliv, kdy je klasické kouření zakázáno, tedy v restauraci, v práci i na cestách. Stačí je vložit do úst pod horní ret, kde je jejich obsah postupně vstřebáván ústní sliznicí. Po přibližně třiceti minutách se pak jednoduše vyhodí do koše nebo je lze uschovat pod víčkem krabičky.
Pro stávající uživatele tradičních cigaret jsou právě nikotinové alternativy cestou, jak pomalu upustit od klasického kouření a přejít k méně rizikovým způsobům kouření. Známým příkladem je Švédsko, kde popularita snusu (orálně užívaný tabák) přispěla k tomu, že se tato země pyšní nejnižším výskytem rakoviny v Evropě, což dokládají i dostupná statistická data. Přenesení těchto výsledků do dalších evropských zemí by tak prokázalo, že společnost BAT pomocí svého nabitého portfolia nikotinových výrobků pomohla snížit dopad tabákového byznysu na zdraví populace.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více