Skotská vejce jsou podobně tajemná jako lochnesská příšera. Víte, jak je správně udělat?
4. 11. 2021 Vaření
Možná je znáte i pod názvem pštrosí vejce, s největším opeřencem ale nic společného nemají. A možná ani se Skotskem ne. V každém případě jsou tam hodně populární, ostatně jako v celé Velké Británii a také v Americe, jako ideální jídlo na pikniky nebo na výlety.
Původ neznámý?
Jak už to tak bývá u podobných slavných specialit, teorií o jejich vzniku je hned několik. Podle jedné z nich, uvedené na webu Guardian.com, vejce obalená v masové směsi nepocházejí ze Skotska ale ze severní Afriky. Obdobné jídlo je totiž i v alžírské kuchyni. Za zmínku ovšem stojí také nápadná podobnost s indickým pokrmem nargisi kofta – masovými kuličkami, v nichž jsou ukrytá vejce. Poprvé se název skotská vejce objevil v populární anglické kuchařské knize 19. století od Marie Rundellové Nový systém domácího vaření. Jejich původ ale zřejmě sahá do dřívějších dob. Slavný londýnský obchodní dům Fortnum & Mason prý takovouto pochoutku prodával pro cestovatele již v roce 1738, jak píší na svých stránkách Fortnumandmason.com. Podle další teorie pro změnu za skotská vejce vděčíme čilému obchodu s vejci mezi Skotskem a londýnskými trhy. Aby obchodníkům vajíčka vydržela delší dobu čerstvá, namáčeli je do speciální směsi. Tomuto procesu se říkalo „scotching“, což mohlo být chápáno i jako skotský. Možná ale mají i do Skotska daleko. Jak je totiž uvedeno na portálu Gourmetscotchegg.co.uk, název vznikl ve vyhlášené jídelně William J. Scott & Sons v hrabství Yorkshire, která pochoutku zvanou „Scotties“ nabízela. Vejce tehdy ovšem nebyla obalena mletým masem, ale rybí pastou. A možná šlo i jen o tzv. scorch eggs, tedy vajíčka opečená na ohni. Máte v tom zmatek? To asi všichni! Každopádně, ať je to jak chce, na skotských vejcích si pochutnáváme dodnes. V Anglii jsou oblíbeným piknikovým jídlem a seženete je nejen v restauracích, ale i balené v obchodech. Popularity dosáhly také v Americe, kde se často podávají s pikantní omáčkou nebo dresinkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejprve vařte, potom smažte
Z přípravy skotských vajec mají některé kuchařky či kuchaři obavy. Připravit je ale zas taková věda není. Vlastně stačí jen uvařit vajíčko, obalit je v mletém mase a v trojobalu a následně osmažit. Pokud ovšem nechcete mít jen zmenšenou verzi sekané s vejci, můžete si s jejich přípravou pohrát. S trochou snahy vytvoříte přímo delikatesu. Jak na to? Potřebujete 6 velkých vajec nejlépe z volného chovu, 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1 lžičku soli, pepř, hrst nasekané čerstvé petrželky, špetku muškátového oříšku, špetku mletého chilli (můžete přidat podle chuti), 1 lžičku drceného hořčičného semínka, hladkou mouku na obalení, nahrubo nastrouhanou strouhanku na obalení (lze použít i kukuřičnou nebo drcené kukuřičné lupínky) a rozšlehané vejce na obalení. Celá vejce dejte vařit do vroucí vody na 7 minut. Chcete-li mít žloutek tekutější, vařte je jen 6 minut, v opačném případě přidejte ještě minutu. Vařená vejce ihned zchlaďte studenou vodou a opatrně oloupejte. Masovou směs ochuťte petrželí a kořením, osolte a promíchejte. Poté v ní v tenké vrstvě obalte vejce. Pokud máte vajíčka příliš měkká, můžete směs nanést na potravinovou fólii a s její pomocí nanést na vejce. Vejce v masové směsi pak obalte v mouce, v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. V pánvi si rozpalte dostatečné množství oleje a vejce v něm smažte ze všech stran dozlatova. Trvá to asi 4 minuty. Můžete je osmažit také ve fritovacím hrnci. Případně lze vejce smažit kratší dobu a následně je jen dopéct v troubě. Nakonec vejce vejměte a nechte z nich okapat tuk na ubrousku. Chcete-li je podávat jako hlavní jídlo, ideální přílohou je bramborová kaše.
Mohlo by vás zajímat
Trochu je vylepšete
Nebudeme si nic nalhávat, skotská vejce jsou poměrně tučnou a kalorickou pochoutkou. Můžete si je ale trochu odlehčit přípravou v troubě. Masové kuličky s vejci nejprve namočte do rozšlehaného vejce, teprve pak je obalte ve strouhance. Poté je položte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 25 minut. V případě pečení v troubě je třeba vajíčko vařit kratší dobu, aby se vám i po zapečení při rozkrojení krásně roztekl žloutek. Stačí jen na hniličku 4 minuty. Místo velkých skotských vajec zkuste připravit jen malé chuťovky s křepelčími vajíčky. Je to již trochu piplačka, ale stojí to za to. Křepelčí vajíčka ale vařte pouze 2 minuty! Chcete-li mít jídlo chutnější, použijte místo mletého masa směs ze syrové italské klobásy salsiccia. Výhodou je, že je již ochucená a má jemnější konzistenci, takže lépe drží na vařeném vajíčku. Pokud použijete mleté maso, můžete si vyhrát dochucením. Vyzkoušejte i další čerstvé bylinky, např. tymián, šalvěj nebo koriandr. Nebo zkuste trochu exotičtější variantu s římským kmínem. Fantazii se meze nakladou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více