Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
18. 1. 2022 Vaření
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají světle hnědou barvu. Nevyrábějí se totiž z pšeničné mouky, ale z pohankové, což jim dodává zajímavou příchuť. A přestože pohanka byla populární i ve staročeské kuchyni, tyto nudle jsou skrz naskrz japonské a spíš než špek k nim patří tofu.
Populární skoro jako sushi
Nudle soba jsou typickou surovinou asijské kuchyně stejně jako rýže nebo nudle rýžové a jedním ze známých reprezentantů japonské kuchyně. I když u nás tak známé nejsou, pro Japonce znamenají totéž co sushi. V Japonsku se prodávají v obyčejných fastfoodových bistrech i v luxusních restauracích. Od běžných těstovin se liší tím, že jsou z pohankové mouky, která jim dává typickou oříškovou a zemitou příchuť, navíc jsou díky ní bezlepkové. Slovo soba ostatně znamená v japonštině pohanka a odtud tedy plyne i název nudlí. Často se ovšem můžete setkat s nudlemi, připravenými z mouky pohankové i pšeničné (označují se jako Nagano soba), ty už ovšem bezlepkové nejsou. Pohanková mouka v nich může být nakombinována i s rýžovou moukou. Občas se slovem soba označují jakékoliv tenké nudle, k odlišení těch pravých pohankových nudlí se používá název nihon soba. Podle webu Livestrong.com jsou soba nudle jedním z nejzdravějších zdrojů sacharidů. Obsahují (zejména ty čistě pohankové) méně kalorií, velmi málo tuku a cholesterolu, poskytují zdravé sacharidy a dodávají bílkoviny a vlákninu. Soba nudle se také vyrábějí ochucené a dobarvené zeleným čajem nebo kůrou malého čínského citronu ičang papeda.
Mohlo by vás zajímat
Od čínské kaše k japonským nudlím
Občas se uvádí, že soba mají čínský původ, z Číny se do Japonska ovšem dostala zřejmě jen pohanka. Podle webu Npr.org se tam soba dostala v podobě kaše a buddhističtí mniši, kteří studovali v Číně, si ji dávali během svých dlouhých meditačních cest. Právě oni pohanku přivezli do Japonska a lidé v Japonsku z ní udělali nudle. Podle stránek Thisis-japan.com si na pohance v podobě jakýchsi knedlíků nebo sucharů lidé v Japonsku pochutnávali již od 8. století. Teprve na přelomu 16. a 17. století vznikla krájená soba kiri, předchůdce dnešních nudlí. Nudle se vyvinuly v prefektuře Nagano a teprve odsud se dostaly do Tokia, kde se nejprve staly oblíbenou specialitou pouličních stánků. Následně se rozšířily do celého Japonska. V Japonsku je dodnes mají v oblibě i proto, že věří, že dlouhé a tenké nudle soba představují dlouhý život a dlouhověkost.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší jen se zeleninou
Pokud máte rádi asijské speciality, ale rádi byste si k nim dali nějakou jinou přílohu, než je rýže, jsou soba nudle ideálním řešením. Díky tomu, že mají nudle samy o době zajímavou chuť, není nutné k nim vymýšlet nějaké speciální smetanové omáčky, stačí jim jen trocha zeleniny nebo hub (třeba shitake nebo jidášovo ucho), sójová omáčka a máte dokonalou jednoduchou asijskou specialitu. Soba se podávají buď teplé ve vývaru nebo nastudeno jako salát. Ty se pak servírují s omáčkou založenou většinou na sójové omáčce. Vývar nebo omáčka, s nimiž se soba podávají, se nazývá tsuyu. K pohankovým nudlím se také výborně hodí sezamová pasta tahini a celkově se s chutí sezamu výborně snoubí, proto jím můžete těstoviny posypat.
Zkuste je jako lehký salát
Pokrmů z nudlí soba je nepočítaně a každý má svůj vlastní název. Liší se nejen použitými ingrediencemi, ale i způsobem servírování. Jednoduchý, lehký a svěží salát plný prospěšných látek vytvoříte podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 1 balení soba nudlí (asi 300 g), 1 větší okurku, 1 svazek nasekaných zelených cibulek, 80 g tahini pasty, 2 lžíce rýžového octa, 1 lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíci světlé miso pasty (nemusí být), 2 lžičky tamari nebo sójové omáčky, 1 lžičku opečeného sezamového oleje, hrst nasekaného čerstvého koriandru, špetku červených pepřových vloček, ⅓ až ½ šálku vody, 2 lžíce sezamových semínek (nejlépe černých) a mořskou sůl podle chuti. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a vařte nudle soba podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Slijte je a propláchněte pod studenou vodou. Okurku nakrájejte na dlouhé tenké proužky. V malé misce rozšlehejte tahini, rýžový ocet, zázvor, miso, tamari či sójovou omáčku, sezamový olej, koriandr a vločky červené papriky. Po smíchání přilévejte vodu, dokud vám nevznikne lehce tekutý dresink. Ten pak smíchejte s uvařenými soba nudlemi. Přidejte proužky okurky, šalotky, sezamová semínka a případně další koriandr. Dochuťte podle chuti solí nebo ještě sójovou omáčkou. Ihned podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více