Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dnešním díle Pořadu prostřeno bude soutěžící Blanka péct na předkrm slaný závin. Těch existují desítky, možná i stovky druhů. Blanka si vybrala tu nejsnazší verzi. Je to ale i verze nejlepší? Zjistíme!

Závin z vlastního těsta

To je nejtěžší, nejpoctivější cesta. Udělat si vlastní těsto není tak těžké, v mnoha případech stačí jen smíchat 3 suroviny (například mouku, tuk a jogurt) a smíchat vše v kompaktní hmotu. Recept na závin z jednoduchého jogurtového těsta najdete tady, výtečný je i závin z vláčného tvarohového těsta. Kdo má rád nadýchanější pečivo, může zkusit závin z kynutého těsta, to už je ale, co se týká náročnosti přípravy, o level výš.

A konečně, těsto na slaný závin může být listové, to domácí je ovšem na přípravu ze všech nejnáročnější. Chcete-li si práci usnadnit, vsaďte na kupované listové těsto. Seženete je v několika druzích od více výrobců a lze si vybrat i výrobek kvalitní zcela bez éček a s máslem. Levnější listová těsta pak obvykle obsahují jiné, levnější, tuky.

Čím závin naplnit

Těsto je jedna věc, ale přiznejme si, náplň je v tomto případě o fous důležitější. V mnoha domácnostech se peče slaný závin z listového těsta, které se po rozválení pouze poklade plátky šunky a sýra, zaroluje, potře vajíčkem a upeče. Právě tento postup zvolila ve čtvrtečním Prostřenu i soutěžící Blanka. „Není to vyloženě špatně, ale tahle náplň má pak při nakrájení tendenci vysychat, chybí v ní totiž víc šťavnatějších složek,“ říká šéfredaktorka magazínu Toprecepty.cz, Šárka, a dodává, že šunka pak i osychá a nakrájené kousky nevypadají hezky. „Proto já dělám závin už léta s míchanými vajíčky, sýrem a šunkou nakrájenou na kostičky,“ upřesňuje Šárka.

Stejnou zkušenost má i redaktorka Hanka, která plní závin kysaným zelím, osmahnutým na slanině a doplněným uzeným masem. „Dovnitř i na posypání závinu dávám dost kmínu a taky trochu mleté uzené papriky,“ říká Hanka. Recept od našich čtenářů na slaný závin se zelím najdete tady.

Recept z redakce 

A máte-li chuť, zkuste recept na závin podle šéfredaktorky Šárky. Co budete potřebovat? 1 balíček rozváleného listového těsta (nebo vlastní listové těsto), 4 větší vejce, 1 menší cibuli, 2 lžíce oleje, hrst nastrouhaného sýra, několik plátků šunky, nakrájených na kostičky, 3 kyselé okurky, nakrájené taky na kostičky, sůl, pepř, petrželku a 1 vejce na potření a kmín na posypání.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Osmahněte ji v pánvi na oleji dozlatova, ale pozor, ať nehnědne! Pak přidejte vajíčka a usmažte je tak, aby zůstala stále vláčnější, aby se zcela nevysušila. Směs nechte vychladnout a vmíchejte šunku, sýr, okurku a nasekanou petrželku. „Okurka zajistí svěží prvek, jinak by byla náplň trochu jednotvárná,“ radí Šárka. Petrželka nebo jiná bylinka zase dodá závinu po nakrájení barevnou pestrost. 

Troubu si rozpalte na 200 stupňů a listové těsto rozválejte na plát. Poklaďte je hotovou náplní a zarolujte. „Těsto pak dejte na plech vyložený pečicím papírem, ale dejte je spojem dolů. Zajistíte si tak, že se závin nahoře nerozjede,“ připomíná Šárka. Nakonec závin potřete rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte kmínem. Pečte v předehřáté troubě dozlatova. Podávat závin můžete i vlažný, ale skvělý je i vychladlý druhý den. Uchovávejte jej v lednici.

Náš tip: Závin můžete podávat na Velikonoce i místo nádivky. Je to rychlejší verze. Pak do něj doporučujeme přidat nasekané spařené kopřivy nebo medvědí česnek

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více