Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pořad Peče celá země se pomalu blíží do finále. V dnešním díle měli soutěžící za úkol připravit čokoládové tyčinky na cesty. Tedy něco jako domácí alternativa ke známým sladkostem. Jak si s tím poradili a co bylo kamenem úrazu?

Sušenka, náplň a poleva 

Ano, tak jednoduše, do tří slov, se dá shrnout podstata domácích čokoládových tyčinek. Byť základ nemusí nutně vždy tvořit sušenka z pečeného těsta, ale lze pro něj využít třeba domácí müsli tyčinku. Každopádně, aby byl výsledek nejn chutný, ale aby tyčinka i dobře držela tvar a na cestách se neroztékala, je důležité dodržet několik zásad. Pokusili jsme se je pro vás shrnout do pěti bodů, závěrem pak přidáváme recepty na domácí müsli tyčinku, bounty a snickers. 

  1. Trojice dokonalé chuti. Tu tvoří křupavá sušenka, krémová náplň a obal z čokolády. Všechny tři chutě se zároveň doplňují i konzistencí. Sušenka tvoří křupavý prvek, náplň krémový a čokoláda vše hezky zaobalí. 
  2. Pevný základ. Pokud nepoužijete jako základ pro tyčinku pečenou sušenku, je nutné z něčeho ten základ vytvořit. Buď z müsli směsi, nebo ze směsi drcených ořechů, másla, marmelády a kakaa, či ze směsi arašídového másla, čokolády a tahini pasty. Fantazii se meze nekladou, ale důležité je, aby tento základ byl po ztuhnutí v chladu pevný a dal se hezky nakrájet a mohl tak tvořit "stavební kámen". Zkuste třeba tuhle zdravou raw variantu s datlemi a semínky
  3. Lahodný krém. Tím může být čokoládová ganache, karamel nebo jiné, hutnější krémy. Ne příliš vhodné jsou naopak krémy řidší, například z tvarohu a smetany, které by po nakousnutí tyčinky "utíkaly ven". 
  4. Důsledná čoko poleva. Jak říkal v pořadu porotce a cukrářský mistr Josef Maršálek, aby šlo o čokoládovou tyčinku, a ne o čokoládový řez, musí být výsledný pordukt zalitý čokoládou ze všech stran. Ovšem, aby se po ztuhnutí nezačala čokoláda rozpouštět, je lepší připravit ji takzvaným temperováním, které je podrobněji popsáno u tohoto receptu. Ve stručnosti jde o zahřátí a následné ochlazení čokolády na patřičnou teplotu. 
  5. Závěrečné dozdobení. Bohatě stačí přes hotovou a ztuhlou čokoládovou polevu nastříkat "cákance" stejnou čokoládou, nebo polevu ještě před ztuhnutím jemně posypat drcenými oříšky. Zároveň by ale posyp neměl být příliš výrazný. Nejde o zákusek, hlavní roli v tomto případě hraje to, co je uvnitř.

Náš tip: Nalákali jsme vás? Zkuste si podle našich receptů připravit domácí bounty kokosovou tyčinku, parádně křupavou müsli tyčinku, kterou stačí doladit na povrchu karamelem a pak přelít čokoládou, nebo domácí snickers tyčinku. Jen vždy na záver nezapomeňte hotové vychlazené tyčinky polít důkladně ze všech stran rozpuštěnou a vytemperovanou čokoládou. Jen tak bude výsledek dokonalý!

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku