Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste slyšeli o vařiči vajec? Zvládne připravit ztracená vejce, omeletu i rýži a ještě ohřeje párky
Zdroj: Unsplash, Tamanna Rumee

Pokud se domníváte, že je vařič vajec jen další zbytečný spotřebič, na který se bude prášit na kuchyňské lince, mýlíte se. Je totiž velice užitečný nejen proto, že uvaří vajíčka přesně podle vašich představ a aniž by jim popraskaly skořápky, ale ohřejete v něm třeba i párky. Přečtěte si, jak tento levný spotřebič funguje a co všechno umí.

Jak vařič vajec funguje?

Obsluha vařiče vajec není o moc složitější, než je jejich příprava ve vodě v kastrůlku na varné desce. Avšak záruka, že bude výsledek podle vašich představ, je s vařičem vajec stoprocentní, ať už připravujete vajíčka na kterýkoli způsob. A jak že to tedy funguje? Do nádoby nalijete vodu, pak do ní dáte stojánek s vejci, nastavíte čas a zapnete. Už nemusíte hlídat čas a neustále se dívat na hodiny. Klidně se můžete věnovat jiné činnost a počkat na zvukový signál, který vám oznámí, že vajíčka jsou hotová, a vy se můžete pustit do jídla.

Kolik v něm uvaříte najednou vajíček?

Velikost vařiče vajec si můžete zvolit podle své potřeby. Někomu stačí vařič na jedno vejce, někdo využije kapacitu šesti kusů. Kladnou informací je, že se nemusí vařič pokaždé využívat naplno, ale může se v něm vařit i méně vajec, než pro kolik je určený.

Hodí se nejen na vajíčka, ale uvaří i rýži

Protože vařič vajec funguje podobně jako parní vařič, bylo škoda tuto vlastnost naplno nevyužít. S úspěchem v něm proto připravíte zeleninu v páře či napaříte knedlíky. A samozřejmě ho využijete i pro přípravu skvělé rýže podobně jako v rýžovaru, k ohřívání párků a pomocí speciálního příslušenství vám poslouží i k přípravě ztracených vajec nebo vaječných omelet.

Užitečné jsou tyto tři funkce 

  1. Velmi užitečná je jednoduchá vychytávka, a tou je zvukový signál, který hlásí, že vaječná snídaně je připravená.
  2. U vařiče vajec je důležitý časovač, protože si díky němu nastavíte dobu přípravy tak, aby byla vajíčka hotová přesně podle vašich představ, nebo třeba tak, jak je má rád princ Charles.
  3. Praktickou vychytávkou je kontrolka, která hlídá, aby bylo ve vařiči vajec dost vody. Rozsvítí se, jakmile klesne hladina pod normál.  

Vařič vajec je nejen šikovný, ale také levný

Na rozdíl od dražších kuchyňských spotřebičů, jako jsou například kuchyňský robot nebo domácí pekárna, pořídíte vařič vajec doslova za pár korun. Pokud nebazírujete na speciálních nástavcích, stačí vám na nákup necelá pětistovka. Multifunkční modely vás pak vyjdou zhruba na 800 korun.

Témata

Recepty k tomuto článku