Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Baskické chlebíčky pintxos nabízejí to nejlepší ze španělské kuchyně na jednom párátku! Takhle snadno se dělají
Zdroj: Freepik, chandlervid85

Na první pohled vypadají trochu jako naše chlebíčky, španělské pintxos jsou ale neobyčejné. Jsou nádherně nazdobené a na křupavých plátcích pečiva najdete ty největší pochutiny z lokální produkce. Jsou akorát tak jednou či dvakrát do pusy, a tedy ideální možností, jak ochutnat co nejvíce specialit.

Jaký je rozdíl mezi pintxos a tapas?

Pokud byste v létě zamířili na sever Španělska až k hranicím s Francií do oblasti zvané Baskicko, asi vás překvapí nabídka místních barů. Stejně jako v celém Španělsku tu servírují k drinkům tapas, ty místní jsou ale trochu jiné. Jmenují se pintxos neboli pinchos a jsou  úžasné. Přímo v Baskicku se na tyto malé jednohubky zaměřují a najdete tu spoustu barů, kde prodávají jen pintxos. Nenabízejí se tu ale k drinkům zadarmo jako třeba jinde ve Španělsku tapas. Za svůj chlebíček si normálně zaplatíte. Tato investice ale určitě stojí za to.

Ideální pochutina k drinku

Pokud jste již někdy byli ve Španělsku, tapas určitě znáte. O těchto malých pochutinách je známo, že se servírují v barech k pivu či k vínu. Někteří tvrdí, že hlavní rozdíl mezi pintxos a tapas je, že za pintxos se platí a tapas jsou zdarma, to už ale neplatí. V minulosti se tapas sice běžně podávaly jako bonus k drinku, dnes si ale už i za ně ve většině hospod v turistických lokalitách Španělska zaplatíte.

Skoro jako tapas

Slovo tapa znamená víko nebo poklička, což odkazuje na původ samotných tapas. Důvod vzniku této španělské speciality byl totiž ryze praktický. Když totiž Španělé v minulosti popíjeli, přikrývali si skleničky plátky chleba, aby jim do nich nenapadal hmyz. A když dopili, chléb rovnou snědli. Mělo to ještě bonus navíc, nemotala se jim pak po alkoholu tolik hlava.

Postupně si proto chlebíčky začali různě vylepšovat, až je zdokonalili do podoby dnešních dobrot, které ovšem nemusejí být nutně jen na chlebíčku. Jde tak třeba i o malý talířek pečených brambor patatas bravas, bramborovou tortillu nebo třeba různé plody moře nabodnuté na párátku.

Pintxos neboli dobroty na špejli

A zde se opět dostáváme zpět k pintxos. Slovo pintxos totiž v překladu znamená napichovátko, zkrátka špíz nebo párátko, jímž se i chlebíček spojí, aby z něj jednotlivé dobroty nespadly. Slovo pincho totiž pochází ze slovesa pinchar, které znamená propíchnout. Na pintxos se dá napíchat neuvěřitelné množství ingrediencí. V těch nejlepších restauracích jsou tak pintxos takovou krásně naaranžovanou zmenšenou verzí normálního jídla.

Někdy se uvádí, že i to je hlavní rozdíl mezi pintxos a tapas. Klasické tapas nabízené po celém Španělsku jsou prý chudší a často chlebík zdobí jen třeba jeden plátek šunky. Oproti tomu prý na některé baskické pintxos sotva otevřete pusu, abyste je spořádali se ctí. Tapas se navíc spíš než na chlebu servírují na talířku a jedí se vidličkou. Pintxos jsou většinou na kousku chleba, jsou podávaná, jak již bylo řečeno, obvykle s koktejlovou tyčinkou a sní se na jedno nebo dvě sousta.

Pikantní pintxos gilda

Pokud byste si chtěli nějaké typické baskické pintxos připravit, zkuste třeba pikantní špízky gilda. Gilda je jedním z nejjednodušších pokrmů pintxos ve Španělsku, ale zároveň jedním z nejklasičtějších. Legenda dokonce říká, že to bylo první pintxo, které kdy bylo vynalezeno. Gilda se skládají jen ze tří ingrediencí - ančoviček, papriček a oliv. Připravíte je snadno. Na jeden špízek budete potřebovat: 1 malou nakládanou okurku, 2 kousky feferonky, 1 zelenou olivu bez pecky a 1 slanou ančovičku. Vše napíchněte na párátko a potřete trochou olivového oleje a podávejte samotné nebo s kouskem pečiva.

Zdroje informací:
Linguaschools.com
Theculturetrip.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více