Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ozimá cibule
Zdroj: Pixabay, katerinavulcova

Cibule je při vaření surovinou, bez které se neobejdete. Pokud chcete vlastní cibuli, je čas zasít tu ozimou, abyste se z ní mohli těšit už brzy na jaře. Přečtěte si, jak na to.

Proč a kdy zasít ozimou cibuli

Ozimá cibule roste tak, že během podzimu projde částí vývoje, odolává mrazu, a na jaře ji můžete sklízet mnohem dříve než cibuli z raných výsevů. Mít vlastní zeleninu je vždy skvělé. Kdy začít se setím? Ideální dobou na ozimou cibuli je právě čas od poloviny srpna do začátku září. Čím dříve ji zasejete, tím lépe bude mít čas se uchytit a dobře se rozrůst, než přijde zima.

Kdy se sází cibule ozimá

Dnes už jsou na trhu speciální odrůdy vhodné na setí ozimé cibule. Dříve patřily mezi využívané odrůdy Karmen (červená cibule) a Všetana, které dobře snášejí zimní podmínky a na jaře poskytují dobrou sklizeň. Vzhledem k tuzemským podnebným podmínkám se také dobře hodí Hiberna, Gerda (oblíbená v čínské a italské kuchyni), Senshyu Yellow – Allium, ale také třeba Augusta. Zároveň byste měli počítat s tím, že skutečně silné holomrazy nemusí přežít žádná cibule.

Náš tip: Cibulová pomazánka se sušenými rajčaty je skvělou možností, jak využít dvě výborné ingredience. Podívejte se na video, jak se připravuje.

Co je potřeba udělat před setím ozimé cibule

Základem je vhodný záhon s dostatkem světla, ale zároveň by se nemělo jednat o místo, kam dopadá silný sluneční žár. Také by místo nemělo být v zimě pod ledem. Velmi důležitá je i dobře připravená půda. Cibule dobře roste v lehčí a propustnější půdě. Půdu dobře provzdušněte, alespoň do 15 cm. Rozhodně nepřidávejte čerstvý kompost, ten cibule nemá ráda. Místo toho zvolte některé z organominerálních hnojiv speciálně připravených přímo pro cibuli (a česnek). Cibule potřebuje ze začátku hlavně dusík (později méně), důležitý je fosfor a draslík. Pak už se nepřihnojuje.

Jak na výsev ozimé cibule

Pro ozimou cibuli je důležitý vyšší výsev, ideálně nejméně o ¼ osiva více. Tím přispějete k tomu, že i když některé rostlinky přes zimu umrznou, ještě dostatek jich zůstane. Výsev se provádí buď od poloviny srpna nebo maximálně začátkem září na venkovní záhon. Například v případě Hiberny je hloubka výsevu zhruba 0,5–1 cm. Klíčení trvá 2–4 týdny (v závislosti na podmínkách pěstování), přičemž teplota by měla být 12–18 ºC. Cibuli sejte do sponu 25–30 x 10–15 cm.

Jak se pěstuje ozimá cibule

Tato cibule se pěstuje jako běžná. Pokud ji chcete přes zimu ochránit, překryjte ji netkanou bílou textilií, pomáhá k lepšímu přežití rostlinek. Nepodléhejte mýtům a do zimy ji dostatečně zalévejte. Myslete ale na to, že cibule nemá ráda přemokření, spíše jemný postřik. Pokud nebude v zimě dostatek srážek, bude potřebovat vodu i v tomto období. Se zálivkou skončete až když zelenina začíná dozrávat (před sklizní).

Kdy se sklízí ozimá cibule

Ozimou cibuli můžete sklízet od brzkého jara, když povyroste, tak jako zelenou cibuli s natí. Tento druh cibule se dá skladovat kratší dobu, vydrží až 3-6 měsíců. Můžete ji ale konzervovat, mrazit, i sušit.

Zdroje informací:

https://www.gardeningknowhow.com
https://sazenicka.cz
https://www.semena.cz

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více