Jak na dokonalý vepřový guláš s povidly: Ta švestková mu dodají výbornou chuť i barvu
4. 10. 2022 Vaření
Možná jste si měli možnost připravit vlastní švestková povidla. Jejich místo nemusí být jen v koláči a v buchtách. Teď je krásně můžete využít v guláši. Zjistěte, jak si takový výborný guláš připravit.
Proč si dát guláš
Guláš je v našich končinách jako doma. Jeho základem je pořádná porce cibule nakrájené na kostičky. Dokonce by jí mělo být tolik jako je množství masa, minimální množství by mělo být v poměru 2 díly masa a díl cibule. Guláš nutně nemusí být jen masový, může se jednat o bramborový, zeleninový, ale i třeba houbový guláš. Další významnou roli ve skvělém guláši hraje druh papriky. Pokud máte možnost, sáhněte po maďarské. Ta kvalitní má jasně červenou barvu a plnou chuť (sladkou i pálivou). Guláš s povidly je ideální z masa. Když ho budete chystat z hovězího masa, vsaďte ideálně na kližku. V případě guláše z vepřového masa je skvělá krkovice a můžete ji zkombinovat s vepřovými líčky. Zvolit lze i vepřovou plec.
Mohlo by vás zajímat
Proč dát do guláše povidla
Povidla guláš zahustí, takže není potřeba používat mouku. Někdy se do guláše používá karamel, ale i šípková povidla. Švestková povidla guláši dodají nejen nasládlou chuť, ale také pokrm dobarví. Jak už to u gulášů bývá, nejlepší je, když se rozleží. Tedy alespoň den.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak připravit guláš s povidly
Co budete potřebovat na guláš s povidly? Na guláš si připravte: 1 kg vepřové krkovice a vepřová líčka, 800 g cibule, 5 stroužků česneku (případně víc dle chuti), hrnek švestkových povidel, drcený kmín, papriku, pepř, sůl a sádlo.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do kastrolu dejte velkou lžíci sádla, rozpalte ho a nasypte cibuli, zmírněte oheň a míchejte, dokud nezezlátne. Maso nakrájejte na kostky a přidejte ke zlatavé cibuli. Osolte, pokmínujte a opepřete. Promíchejte a restujte, dokud nebude krásně orestované. Přidejte papriku, promíchněte a hned zalijte vodou, aby nezhořkla. Maso duste doměkka, zhruba hodinu.
Na závěr přidejte švestková povidla, promíchejte a ještě chvíli vařte. Ke guláši se výborně hodí chléb, brambory, houskové i bramborové knedlíky. Výborný je i s bramborovými plackami.
Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více