Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Samosběr jablek 2022: Velký přehled, kam pro ovoce vyrazit, jaké druhy jsou k mání a kde zaplatíte 5 Kč za kilo
Zdroj: Pixabay, lumix2004

Chcete jablka získat levněji, ale vlastní sad nemáte? Legálně si je můžete natrhat na mnoha místech po celé republice. Spousta sadařů totiž nabízí možnost nasbírat si jablka přímo v sadu. Sice vám to zabere nějaký čas, ale aspoň díky samosběru ušetříte. A navíc budete mít zážitek.

Jablka na uskladnění

Jablka patří k nejoblíbenějším druhům českého ovoce, jejich předností navíc je, že se dají i nějakou dobu skladovat. Některé odrůdy vám v chladu, nejlépe ve sklepě, vydrží až do dubna. Samozřejmě, že v obchodech je seženete po celý rok, jejich cena se ale může vyšplhat až na 60-80 Kč za kg, podle druhu a kvality ovoce. Pokud byste si chtěli jablka natrhat do zásoby, ale nemáte zahradu s jabloní, můžete si pro ovoce vyrazit někam přímo do sadu. Stejně jako na začátku léta probíhají samosběry jahod, máte na podzim stejnou možnost i s jablky.

Kam do sadu?

Sadů, v nichž si můžete natrhat jablka, je po celé republice spousta. K dispozici jsou v nich jablka různých odrůd, nejčastěji Idared, Šampion nebo třeba Rubín. Pokud se na ně ale chystáte, máte nejvyšší čas. Období sklizně se totiž pomalu chýlí ke konci. Končí obvykle během října, záleží ale samozřejmě na odrůdě. A kam tedy ještě můžete pro jablka vyrazit a kolik vás to bude stát?

Středočeský kraj

Samosběry jablek probíhají až do konce října v sadech Ovocnářství Polívkovi nedaleko Slaného. Kilogram jablek vás vyjde na 20 Kč a vybírat můžete až z deseti odrůd, přičemž k nejchutnějším patří Bohemia a Admirál. Oficiální otvírací doba je o víkendu, každý den od 9 do 15 hodin, ale do sadu vás po domluvě pustí i později nebo v jiné dny. Nasbírat si tu můžete i jablka padaná za cenu 5 Kč za 1 kg. Stromky jsou ovšem nízké, takže i česání jablek ze stromu není nijak těžké. Více na Ovocnarstvi-polivkovi.business.site.

Jižní Čechy

Pokud vám stačí si nasbírat jablíčka jen na mošt, můžete vyrazit ještě do rodinné farmy Janota ve Lhenicích u Prachatic. Za kilogram padaných jablek zaplatíte 5 Kč. Více na Farmajanota.cz.

Královéhradecký kraj

V sadech zemědělského družstva Libčany probíhají samosběry jablek cca do poloviny října. V současnosti si tu můžete natrhat jablka odrůd Rubinola nebo Golden Delicious, kilogram vás bude stát jen 15 Kč. Sady najdete u silnice Hvozdnice – Libčany, jablka můžete trhat v čase od 8 do 16 hodin, o aktuální situaci se ale informujte na čísle 495 585 331. Více informací na Zdlibcany.cz.

Moravskoslezský kraj

V Rychalticích kousek od Ostravy si můžete ještě nyní načesat jablka v sadech Farmy Lička. Samosběry tu probíhají vždy ve středu od 8 do 12 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Kromě jablek sem můžete vyrazit i na hrušky a švestky. Cenu za ovoce dopředu neuvádějí, mění se každý týden. Více na Farmalicka.cz.

Kromě toho je spousta sadů, které sice nenabízejí přímo samosběr, jablka tu přesto pořídíte levněji než v obchodě (přibližně od 20 Kč za kg) a navíc jsou čerstvě utržená ze stromu. Vyhlášená jablka jsou například ze sadu Bříství (Bristvi.cz), přímo v sadu si můžete koupit v sadech Nebílovy u Plzně (Sadynebilovy.cz). Více informací o jablečných sadech po celé republice najdete na stránkách Kupnisila.cz

Náš tip: Pokud byste chtěli získat jablka úplně zadarmo nebo to máte k nějakému sadaři nabízejícímu samosběr daleko, můžete se podívat na stránky Naovoce.cz. Najdete zde mapu s volně přístupnými sady nebo ovocnými stromy, kde si můžete nejen jablka natrhat a nic za to nezaplatit.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více