Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Skutečně jednoduše a rychle upečená chuťovka na silvestra – sýrové pralinky se sezamem
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Velice jednoduché, rychle hotové maličké jednohubky se sýrovou náplní, které navíc na stole vypadají skutečně lákavě. Bleskově připravené, pokud se ohlásí nečekaná návštěva. Připravit těsto je snadné, „pralinky“ jsou rychle naplněné i upečené a na stole lákají jako pohoštění na silvestra, pro nečekanou návštěvu nebo na zobání dětem.

Když pekařka promluví...

Tu a tam je třeba připravit pohoštění – nejen sladké, ale i slané. A pokud člověk pospíchá, tak i – rychle připravené. Co třeba maličké slané jednohubky? Vytuněné sýrovou náplní, s chuťovou tečkou světlého sezamu, kterým jsou jednohubky - "pralinky" posypané? Padají na mlsný jazyk skoro samy, jedna za druhou...

Co budeme na tyto pečené jednohubky potřebovat? Na kynuté těsto: 100 g vody, 25 g oleje, 200 g hladké mouky, 1/2-1 lžička soli, 5 g čerstvého droždí

Na plnění: Hermelín (nebo jiný oblíbený, výraznější sýr) Na potření a posyp: voda nebo trocha rozšlehaného vejce, sezamové semínko

Ručně nebo robotem: Těsta je poměrně málo, proto nepoužijeme domácí pekárnu, ale jen robot nebo vlastní ruce a vařečku. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme elastické těsto. Mísu zakryjeme a těsto necháme asi 45 minut kynout. Hermelín rozkrájíme na 16-20 (maličkých) dílků.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16-20 maličkých dílků a do každého kousku těsta zabalíme čtvereček hermelínu. Dobře uzavřeme, spojem těsta chytneme „pralinku“ do prstů a vršek jí lehce smočíme v misce s trochou vody nebo rozšlehaným vejcem. Touto navlhčenou stranou „pralinku“ oválíme v sezamu. Na plech je ukládáme spojem dolů, sezamem nahoru. Necháme zhruba 20 minut nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C / 10–15 minut).

Drobečky z ošatky

  • Doporučuji těsto rozdělit a pak upéct 20 kousků pralinek. Vypadají lépe a slouží jen k pozobávání, polechtání chuti, ne k najezení.
  • Máte-li rádi ostré, přidejte k sýru špetičku pálivé papriky.
  • Pralinky můžete naplnit vlastně čímkoliv – jakýmkoliv výrazným sýrem nebo kousky salámu.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více