Tyčáky pro chlapáky

Suroviny

Těsto:
260-270 g vody
60 g změklého sádla
2 rovné lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička mletého pepře
200 g špaldové celozrnné mouky
300 g hladké mouky
13-15 g čerstvého droždí
Na dokončení:
dlouhé plátky slaniny
sezam

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a všechny spolu velmi dobře promísíme a těsto v zakryté míse necháme přibližně hodinu kynout.

  2. Vykynuté těsto vytáhneme, na stole propracujeme a rozválíme na nevelký, na prst silný plát. Plátky slaniny podélně nožem rozkrojíme na poloviny (nebo třetiny – podle toho, jak jsou plátky široké) na tenké pásky a plát těsta rozkrájíme na silnější tyčky.

  3. Každou tyčku omotáme pásky slaniny – stačí několi závitů na každé tyčce, aby bylo těsto mezi nimi dobře vidět. Slaninu k těstu dobře přitáhneme, aby se při kynutí a pečení nesesmekla.

  4. Tyčky se slaninou uložíme kynout na velký plech (všechny konce slaninových pásků jsou uloženy pod těstem) na cca 30 minut, pak je potřeme vodou nebo trochou rozšlehaného vejce, posypeme sezamem a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C / 10-12 minut, podle síly tyček).

Poznámka od kuchařky

Tento a další moje recepty najdete na webu http://www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Tyčáky pro chlapáky