Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halloween se blíží a s ním i zvyk vyřezávat dýně. Před tímto svátkem se dýně prodávají ve spoustě obchodů, pokud ale tu svou ještě nemáte, můžete pro ni vyrazit rovnou na farmu, kde se přímo na dýně specializují. Najdete ji v Bykoši nedaleko Prahy a kromě těch obřích tu prodávají i spoustu neobvyklých druhů.

Nejlepší dýně jsou z Bykoše

Farma Bykoš se nachází ve stejnojmenné obci v okrese Beroun ve středních Čechách. Tato malá obec by asi moc známá nebyla nebýt vyhlášené farmy zaměřené na pěstování dýní. Na podzim se to v areálu místní dýňové farmy rozzáří oranžovou barvou a dýně tu zdobí snad každý kout. Ty velké určené k vyřezávání hrůzostrašných obličejů dosahují přímo úctyhodných rozměrů. Kromě toho tu seženete i další dýně roztodivných tvarů a barev určené k jídlu i jako ideální podzimní dekorace do domácnosti.

Dýně různých tvarů a barev

Předností farmy v Bykoši je, že zde nekoupíte dýně dovezené přes půlku světa, ale i ty místní. Pěstováním dýní se tu zabývají již přes dvacet let a mají s tím opravdu spoustu zkušeností. Zpočátku začínali s pěstováním malých okrasných dýní, posléze se zaměřili i na dýně jedlé a dnes tu pěstují více než 15 odrůd. Z jedlých dýní tu koupíte dnes tak oblíbenou hokaido, což je dýně, kterou využijete nejen do polévky, ale k pečení, přípravě pyré nebo do koláčů, které rozzáří svou krásně oranžovou barvou. Kromě vynikající chuti si jí lidé ale chválí i pro její snadné zpracování, Není ji totiž nutné loupat.

Zkusit můžete i netradiční odrůdy dýní

Z dalších známých dýní tu mají i chuťově výraznější dýni muškátovou nebo jemnou máslovou dýni. Velmi nás potěšilo, že zde seženete i méně známé dýně, které jinde nekoupíte, třeba dýni žaludovou. Tato malá dýně je ideální k zapékání. Stačí ji jen rozpůlit, vydlabat semínka, dužinu potřít olejem, případně naplnit a zapéct v troubě. I když není moc známá, patří k nejchutnějším dýním vůbec a určitě vás oslní příjemnou chutí připomínající čerstvé lískové oříšky.

Za kolik dýni koupíte?

Dýně tu navíc koupíte za poměrně příznivé ceny. Malé dýně stojí od 30 do 60 korun. Za obří velkoplodé dýně si budete muset připlatit. Za tu největší zaplatíte cca 320 Kč. Taková dýně ale bude ale na Halloweena ozdobou každé domácnosti. Za ty menší pak zaplatíte od 100 do 160 korun. Kromě dýní si zde můžete koupit i místní dýňovou zavařeninu a dokonce i dýňové pivo. Pivo typu ALE z řemeslného pivovaru Madcat tu prodávají ve dvou velikostech, v láhvi o objemu 330 ml za 65 Kč nebo se ve větší o objemu 0,7 za 190 Kč.

V Bykoši se zabaví děti i dospělí

Pokud byste se chtěli na farmu podívat, máte poslední možnost, otevřena je jen do konce října. Více informací případně zjistíte na stránkách Pumpkins.cz. Pokud si na Halloweena potrpíte, určitě se vyplatí do Bykoše vyrazit, a to nejen kvůli koupí dýním, ale i celkové atmosféře, která tu vládne. Oranžové dýně tu totiž zdobí každé zákoutí, kromě toho si můžete pochutnat i na místních dýňových dobrotách - pečené dýni, polévce i koláči. A pokud byste sem vyrazili s dětmi, i ty se zde zabaví. Menší si pohrají na pískovišti nebo mohou pozorovat místní zvířákla (převážně slepice), ty větší zase můžete vyslat do místního kukuřičného bludiště. A vy budete mít čas na vybírání a nákup dýní. 

Náš tip: Podívejte se do naší galerie, jak to na farmě vypadá: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více