Domácí rybí prsty jsou levnější a chutnější, než ty kupované. Křupavost jim dodá panko strouhanka nebo kukuřičné lupínky
18. 11. 2022 Životní styl
Děti obvykle rybám v jídelníčku nedávají mnoho šancí, kvůli křupavým rybím prstům však většinou udělají výjimku. Kupované polotovary sice vycházejí levněji, než samotné ryby, je to ale pouze tím, že obsahují někdy i pouhou čtvrtinu rybího masa. Zbytek tvoří mouka, škrob a další přísady, které z rybích prstů dělají více rostlinný výrobek.
Cena a kvalita rybích prstů
Ceny kupovaných polotovarů se značně liší, což je dáno především obsahem rybího masa. Podle časopisu dTest se množství masa pohybuje od 22 do 70 % a tato skutečnost se samozřejmě odráží také na ceně výrobku. Čím méně rybího masa, tím více mouky, škrobu, strouhanky a dalších přísad, také voda tvoří nezanedbatelnou část hmotnosti výrobku. Z toho vyplývá, že mleté rybí prsty obvykle obsahují méně masa, které je ve směsi nahrazeno, proto je mohou výrobci nabízet za nižší cenu.
Vyplatí se tedy domácí výroba rybích prstů finančně? Nejlevnější rybí prsty seženete v přepočtu na kilogram za přibližně 220 Kč, čemuž nelze konkurovat, chceme-li na výrobu použít čerstvou rybu. Kvalitnější výrobky s obsahem více než 60 % rybího masa však stojí kolem 500 Kč na kilogram a to už obrací kartu ve prospěch domácí výroby. Výběr druhu ryby je však pro ekonomiku rybích prstů klíčový.
Mohlo by vás zajímat
Druhy vhodné na rybí prsty
V mražených polotovarech najdete zpravidla aljašskou tresku, kterou ale u nás málokdy seženete v čerstvém stavu. Nejvhodnější na výrobu rybích prstů jsou ryby s bílým masem, není to ale žádným pravidlem. Chcete-li uspět i u náročnějších dětí, zároveň by ryba neměla obsahovat žádné kosti. Kritéria finanční výhodnosti, dostupnosti a minima kostí splňuje ze sladkovodních okoun, jeseter a sumec. Ve pstruhovi se po odstranění páteřní kosti mohou vyskytovat drobné měkké kostičky, proto je vhodnější na mleté rybí prsty, ve kterých se kostičky snadno rozmixují.
Rybí prsty z lososa jsou rovněž výborné, finančně se však nevyplatí. Jinak je tomu v případě ořezů z lososových filetů, které se dají sehnat v rybích prodejnách za zlomek ceny. Ty se mohou použít do mletých rybích prstů, třeba i v kombinaci s jiným druhem ryby.
Mohlo by vás zajímat
Recept na nemleté rybí prsty
Na 4 porce si nachystejte 800 g rybího filetu bez kůže, 2 vejce, hladkou mouku, strouhanku, sůl, pepř, ½ lžičky sladké papriky a olej na smažení. Pro krásně křupavé rybí prsty je dobré použít panko strouhanku, nebo smíchat klasickou strouhanku s nadrcenými kukuřičnými lupínky. Jak na to?
Rybu omyjte, důkladně osušte a nakrájejte na proužky asi 3 cm silné. Osolte, opepřete a obalte v mouce smíchané se sladkou paprikou, rozšlehaných vejcích a strouhance. Rybí prsty osmažte ze všech stran na rozehřátém oleji dozlatova a odložte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.
Recept na mleté rybí prsty
Mleté rybí prsty jsou na přípravu mírně složitější, na druhou stranu jde o levnější variantu, neboť ušetříte na rybě. Na 4 porce budete potřebovat 400 g rybího masa bez kůže, 100 ml mléka, 2 brambory, 1 lžíci petrželky, 2 vejce, strouhanku, sůl, pepř a olej na smažení. Jak na to?
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Rybí filet osolte, opepřete a na troše oleje zprudka krátce opečte z obou stran. Zmírněte teplotu a zalijte mlékem. Poduste asi 5 minut. Rybu i se zbylým mlékem dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou. Hrozí-li, že se v ní nachází drobné kostičky, použijte tyčový mixér. S tím však opatrně, aby z rybího masa nebyla kaše, ale zůstaly v ní menší kousky. K rybě přidejte rozmačkané brambory, vejce, 1 lžíci strouhanky a petrželku. Těsto by nemělo být lepivé a musí se dát tvarovat. Není-li tomu tak, přidejte ještě trochu strouhanky. Z hmoty tvořte rybí prsty, které obalte ve strouhance a smažte na rozehřátém oleji ze všech stran dozlatova.
Zdravější varianta mletých i nemletých rybích prstů se připravuje v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, který potřete trochou oleje a rovněž vrchní část rybích prstů pokapejte olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.
Jako příloha se hodí vařené brambory a smetanový či jogurtový dip s koprem, který se k rybě skvěle hodí.
Zdroje informací:
dtest.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Masterchef, Prostřeno nebo Pečení na neděli? Gastronomický podzim v televizi začíná
Máte rádi pořady o vaření? V tom případě máte o… Číst více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je… Číst více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku patří k vyššímu kuchařskému umění, k němuž se dopracujeme zkušeností a praxí. Dobrá omáčka musí mít… Číst více
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Jak na domácí sušenkovou pomazánku? Podle našeho návodu ji připravíte levou zadní!
Znáte karamelové sušenky „lotusky“? A víte, že se… Číst více
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Bešamel se vyrábí z tuku (většinou z másla), hladké mouky a mléka nebo smetany. Na másle osmahneme mouku do světle žluté barvy, zalijeme studeným… Číst více
Světový den Nutelly
Pravděpodobně se najde pár jedinců, kterým je smetanová kombinace ořechů a čokolády proti srsti, ale nejspíš jich nebude mnoho. My ostatní na začátku… Číst více
Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
Pokud přemýšlíte, jak zpracovat úrodu paprik, je… Číst více
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Pokud se na podzim těšíte kvůli ořechům, dřív než… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Domácí salko: Vyjde levněji a na jeho výrobu vám stačí pouze 3 ingredience
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 2 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory se špekáčky na pivu: Lehce pikantní pokrm z jednoho pekáčku báječně chutná, a přitom ho zvládne i začátečník
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Špenátovou roládu si oblíbí i odpůrci této zeleniny: Sušená rajčata a sýr z ní dělají kulinářský zážitek