Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko 2022: Pečený tvaroh jako dokonalá slaná snídaně nadchl porotu. Příprava je snadná a zvládne ji každý
Zdroj: Toprecepty, hosta

Neobvyklý slaný tvaroh připravil soutěžící Ondra v zajímavé snídaňové výzvě. V posledním díle soutěže MasterChef Česko totiž dostali soutěžící na první pohled poměrně jednoduchý úkol, u něhož ale bylo nutné zapojit fantazii. Museli připravit nějakou trochu jinou slanou snídani.

Jak se snídá ve světě

Vajíčka na všechny možné způsoby – to je v Čechách nejčastější snídaně. I když jsou vajíčka oblíbená jako ranní pokrm i v dalších zemích světa, jsou i méně obvyklé snídaňové pokrmy. „Třeba v Asii snídají rýži na různé způsoby a ve Vietnamu vám dají polévku pho,“ jak řekl Radek Kašpárek. Soutěžící pak museli připravit inovativní snídaňové jídlo a převrátit tak trochu, slovy Přemka Forejta, koncept snídaní na hlavu.

Soutěžící k tomu přistoupili opravdu originálně. Martin se třeba inspiroval Asií a připravil hovězí vývar s řasou kombu, nakládanými houbami s rybí omáčkou a smaženými rýžovými nudlemi, tedy polévku podobnou miso polévce, která je běžnou snídaní v Japonsku, Betty zase zaujala slanou granolou se semínky, ořechy, sušenými rajčaty a zkramelizovaným česnekem. První na balkon však šel Ondra se svou specialitou slaným tvarohem. Pokud upřednostňujete slané snídaně a toužíte po nějakém zpestření, možná vás tato netradiční zdravá dobrota zaujme.

Odlehčený tvaroh jako dietní pochoutka

Pečený tvaroh byl před časem na internetu hitem a populární je dosud. Předností tohoto pokrmu je, že v něm není žádná mouka, což ocení ti, kteří se snaží trochu odlehčit jídelníček. Jde vlastně o takový lehký jednoduchý koláč, v němž ovšem chybí těsto. Je tak vhodný třeba také pro ty, kteří musejí držet bezlepkovou dietu, ale třeba i pro vyznavače low carb (nízkosacharidového) stravování.

Hlavní ingrediencí pokrmu je tvaroh, případně sýr cottage nebo ricotta, pokud chcete pečený tvaroh i v nízkotučné variantě. K němu se přidají jen vajíčka, na zjemnění trocha másla, případně na zahuštění solamyl a pak další ingredience podle toho, jaký pečený tvaroh chcete mít. Původní verze pokrmu byla právě s pečenou ricottou a šlo o ideální možnost, jak tento italský sýr ze syrovátky využít. Pokud se smíchá s vejci a zapeče, sýr se krásně nafoukne jako suflé a vznikne lahodný svěží tvarohový nákyp. Dochutit jej můžete nnasladko i naslano. Sladkou verzi najdete třeba na instagramovém profilu Holka u plotny: 

Pečený tvaroh může být i slaný

Ačkoliv je pečený známý spíš ve své sladké variantě, kdy se do něj přidává ovoce, Ondrova specialita byla zajímavá tím, že byla slaná s bylinkami a sušenými rajčaty. Ondra z tvarohu vytvaroval váleček a pekl ho v alobalu při 130 °C asi dvacet minut. Můžete ale směs i rozetřít do pečicí formy a upéct jako normální koláč. Pokud by vás tento svěží snídaňový pokrm zaujal, zkusit ho třeba podle následujícího receptu:

Budete potřebovat: 2 šálky nízkotučného tvarohu, 280g balíček mraženého sekaného špenátu, rozmrazeného a osušeného (použít ale můžete i čerstvý listový špenát, ½ šálku strouhaného parmezánu, 2 velká vejce, prošlehaná, drcený česnek nebo špetka česnekového prášku a sůl a mletý černý pepř podle chuti.

Postup: Předehřejte troubu na 175 °C. V míse smíchejte tvaroh, špenát, parmazán a vejce, dokud se dobře nespojí. Dochuťte česnekem či česnekovým práškem, solí a pepřem. Směs nalijte do čtvercové zapékací misky o rozměrech cca 20 x 20 cm a uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Pečte v předehřáté troubě, dokud sýr na okrajích nezačne bublat, 20 až 30 minut.

Náš tip: Pečený tvaroh se dá dochutit mnoha způsoby. Do směsi můžete zamíchat třeba i bazalkové pesto nebo třeba přidat mozzarellu. Vynikající je i s olivami a s rozmarýnem. 

 

Recepty k tomuto článku