Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kuře pečené na soli
Zdroj: Toprecepty, mika59

Kuře pečené na soli bylo oblíbené v 80. a 90. letech. Pokud máte rádi šťavnaté masíčko, tohle je recept pro vás. Ačkoliv se to na první pohled může zdát, kuře není přesolené. Zjistěte, jak na to.

Proč si dát kuře na soli

Když pečete kuře, ne vždy bývá tak šťavnaté, jak byste si možná představovali. Při přípravě kuřete na soli je to ale skoro sázka na jistotu. Obsažena sůl totiž vytváří vlhkost, a proto je pak kuře plné šťávy. Kuře se vlastně peče na vrstvičce soli, která je vysoká zhruba centimetr až centimetr a půl. Přestože to vypadá, že pak bude maso přesolené, ve skutečnosti bude vyloženě lahodné. Kuře totiž vstřebá jen potřebnou sůl, zbytek pojme přebytečný tuk. Pokrm je tedy bez šťávy. Pokud na ní budete trvat, můžete využít triku, a pod kuře dát alobalovou misku.

Co potřebujete na kuře na soli

Na základní podobu tohoto receptu potřebujete kuře, sůl a dále tuk do břišní dutiny. Kuře posolíte klasickou solí, jak to provádíte běžně. Do břišní dutiny vložte plátek másla a kromě toho můžete přidat pro voňavější aroma také nejrůznější bylinky (například majoránku, bazalku a třeba tymián). Do pekáčku se pak sůl často využívá běžná jemná, ale vhodnější je hrubozrnná. V průběhu pečení pak můžete ještě na kuře nanést vrstvičku oleje s kořením (třeba papriku a zázvor).

Jak upéct kuře na soli

Na tento recept si připravte: 1 přibližně kilové kuře, 800-1000 g soli, plátek másla, hrst bylinek, ideálně čerstvých, 2 lžíce oleje, půl lžičky papriky a půl lžičky mletého zázvoru. Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře osolte, do břicha mu dejte plátek másla a bylinky. Hrubozrnnou sůl rovnoměrně rozprostřete na pekáček. Měla by vzniknout zhruba centimetrová vrstva. Na ni dejte kuře a přes něj volně alobal. Dejte péct do předehřáté trouby, trvá to zhruba půl hodiny. Poté dejte pryč alobal, do hrnku nalijte olej a v něm smíchejte papriku a zázvor. Hotovou směsí maso potřete. Pečte zhruba další půlhodinu, do zlatova. Průběžně potírejte olejovou směsí. Na posledních zhruba deset minut zvyšte teplotu na 200 °C a maso dopečte. Než budete kuře podávat, nechte ho zhruba deset minut odležet. Tak si budete moci vychutnat šťavnaté maso ještě lépe.

Kuře můžete upéct stejným způsobem i v remosce. Po třičtvrtě hodině maso obraťte a pečte tak dlouho, dokud se nevytvoří krásná kůrčička. K tomuto masu se hodí třeba grilovaná zelenina a pečené brambory.

Náš tip: Jindy můžete za pro zěmnu zkusit kuře pečené v podmáslí. 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více