Brokolicová polévka s voňavou zeleninou a aromatickým sýrem překvapí skvělou chutí a krémovou konzistencí
30. 1. 2023 Vaření
Je zima a potřebujete se zahřát? Pomůže výborná brokolicová polévka. Zjistěte, jak ji připravit, aby byla chuťově lahodná a v konzistenci příjemně krémová, zkrátka taková, že si ji zamilují malí i velcí.
Co byste měli vědět o brokolici
Brokolice je velmi zdravá zelenina, původně pochází ze Středomoří. Když se dobře upraví, tak i výborně chutná. Je bohatým zdrojem vitamínů C a K, obsahuje i vitamíny A, E a vitamíny skupiny B. Je zásobárnou bílkovin. V tom vyniká oproti ostatním druhům zeleniny. Z minerálních látek obsahuje draslík, mangan, fosfor, železo a nechybí v ní antioxidanty. Když budete kupovat brokolici, měla by mít svěže zelenou barvu.
Po nákupu je ji třeba uskladnit v lednici. V čerstvém stavu dlouho nevydrží, snadno se zkazí, proto je důležité ji rychle zpracovat (zhruba do tří dnů). Jestliže víte, že ji nespotřebujete celou, kus oblanšírujte (prudce uvaříte a prudce zchladíte) a zamrazte. Pak ji můžete použít, kdykoliv budete potřebovat.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do brokolicové polévky
Základem brokolicové polévky bývá vývar, ideálně zeleninový, může být i kuřecí nebo hovězí. Obvykle by neměla chybět ani osmažená cibulka, kořenová zelenina, alespoň mrkev, často se přidává na zahuštění brambora. O chuť se často postarají, kromě vývaru, i česnek a často i aromatický sýr. Někdo používá do polévky mléko nebo smetanu, někdo nechává rozpustit smetanový sýr.
Jak připravit brokolicovou polévku
Polévka se hodí k obědu i k večeři a díky sýru i příjemně zasytí. Na přípravu polévky budete potřebovat: 1 velkou brokolici, 1 velkou cibuli, 2 mrkve, ¼ menšího celeru, 4 brambory, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 1,5 l vývaru, česnek (prolisovaný) 3 stroužky, 1 smetanu na vaření, 100 g parmazánu nebo čedaru, pepř a sůl dle chuti.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Očistěte a nakrájejte na kostičky brambory, celer a mrkev. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli, mrkev a celer. Opečte je na mírném plameni, přidejte pepř a stále míchejte. Oloupejte česnek, a prolisujte ho. Přilijte vývar, přidejte brambory a přiveďte polévku k varu. Vařte, dokud brambory nezměknou. Brokolici nakrájejte a přidejte ji do hrnce. Osolte a vařte bez pokličky, dokud nebude brokolice uvařená. Stačí asi pět minut. Poté přidejte prolisovaný česnek. Sýr nastrouhejte a nasypte ho do polévky. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
Pokud chcete, aby polévka byla krémová, rozmixujte vše (až na pár růžiček na ozdobu na talíři) mixérem dohladka. Nakonec vmíchejte smetanu, a polévku prohřejte.
S čím podávat brokolicovou polévku
Do polévky můžete přisypat třeba krutony, jejich příprava je snadná a polévka tak bude sytější a poslouží třeba i jako takzvaná přesnídávková.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Brokolice má své skalní fanoušky i odpůrce. Ty druhé snadno přesvědčíte lahodným quichem nebo pečenými placičkami
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování