Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brokolicová polévka s voňavou zeleninou a aromatickým sýrem překvapí skvělou chutí a krémovou konzistencí
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Je zima a potřebujete se zahřát? Pomůže výborná brokolicová polévka. Zjistěte, jak ji připravit, aby byla chuťově lahodná a v konzistenci příjemně krémová, zkrátka taková, že si ji zamilují malí i velcí.

Co byste měli vědět o brokolici

Brokolice je velmi zdravá zelenina, původně pochází ze Středomoří. Když se dobře upraví, tak i výborně chutná. Je bohatým zdrojem vitamínů C a K, obsahuje i vitamíny A, E a vitamíny skupiny B. Je zásobárnou bílkovin. V tom vyniká oproti ostatním druhům zeleniny. Z minerálních látek obsahuje draslík, mangan, fosfor, železo a nechybí v ní antioxidanty. Když budete kupovat brokolici, měla by mít svěže zelenou barvu.

Po nákupu je ji třeba uskladnit v lednici. V čerstvém stavu dlouho nevydrží, snadno se zkazí, proto je důležité ji rychle zpracovat (zhruba do tří dnů). Jestliže víte, že ji nespotřebujete celou, kus oblanšírujte (prudce uvaříte a prudce zchladíte)  a zamrazte. Pak ji můžete použít, kdykoliv budete potřebovat.

Co patří do brokolicové polévky

Základem brokolicové polévky bývá vývar, ideálně zeleninový, může být i kuřecí nebo hovězí. Obvykle by neměla chybět ani osmažená cibulka, kořenová zelenina, alespoň mrkev, často se přidává na zahuštění brambora. O chuť se často postarají, kromě vývaru, i česnek a často i aromatický sýr. Někdo používá do polévky mléko nebo smetanu, někdo nechává rozpustit smetanový sýr.

Jak připravit brokolicovou polévku

Polévka se hodí k obědu i k večeři a díky sýru i příjemně zasytí. Na přípravu polévky budete potřebovat: 1 velkou brokolici, 1 velkou cibuli, 2 mrkve, ¼ menšího celeru, 4 brambory, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 1,5 l vývaru, česnek (prolisovaný) 3 stroužky, 1 smetanu na vaření, 100 g parmazánu nebo čedaru, pepř a sůl dle chuti.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Očistěte a nakrájejte na kostičky brambory, celer a mrkev. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli, mrkev a celer. Opečte je na mírném plameni, přidejte pepř a stále míchejte. Oloupejte česnek, a prolisujte ho. Přilijte vývar, přidejte brambory a přiveďte polévku k varu. Vařte, dokud brambory nezměknou. Brokolici nakrájejte a přidejte ji do hrnce. Osolte a vařte bez pokličky, dokud nebude brokolice uvařená. Stačí asi pět minut. Poté přidejte prolisovaný česnek. Sýr nastrouhejte a nasypte ho do polévky. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

Pokud chcete, aby polévka byla krémová, rozmixujte vše (až na pár růžiček na ozdobu na talíři) mixérem dohladka. Nakonec vmíchejte smetanu, a polévku prohřejte.

Náš tip: Připravte si brokolicovou polévku podle tohoto videonávodu:

S čím podávat brokolicovou polévku

Do polévky můžete přisypat třeba krutony, jejich příprava je snadná a polévka tak bude sytější a poslouží třeba i jako takzvaná přesnídávková. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více