Holka u plotny radí: Jak na křehký škvarkový koláč s rybízovým džemem? Těsto je potřeba dobře vychladit, pak je práce snadná
31. 1. 2023 Vaření
Čas zabijaček a masopustu je v plném proudu. Pojďte si tedy dnes se mnou zavzpomínat na oblíbenou surovinu našich babiček, na škvarky, a upečte si nádherně voňavý a křehký škvarkový mřížkový koláč. Práce s těstem je snadná a výsledek vás svou chutí mile překvapí.
Škvarky ze zabijačky
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, křupavé škvarky jsou jednou z typických zabijačkových pochoutek a milují je snad skoro všichni. K dostání jsou samozřejmě v supermarketech celoročně, ale přece jenom v zimě máme na tučnější jídla větší chuť. Pokud si rádi připravujete škvarky doma sami, a je to jistě levnější a mnohdy i chutnější varianta, přečtete si v našem článku, jak na to. A potom, když už budete mít dozlatova vyškvařené kousky sádla doma, můžete se pustit do vaření a pečení. Typickými pochoutkami ze škvarků jsou pagáčky, škvarkové placky či tyčinky nebo oblíbená škvarková pomazánka.
Zejména v pečivu je použití sádla nebo škvarků výhodné, protože výsledný produkt, ať už slaný nebo sladký, má křehkou konzistenci a vydrží díky tomuto tuku déle vláčný. Možná si mnozí vzpomínáte, jak jsem v tomto svém seriálu před Vánocemi pekla škvarkové cukroví. Kombinace křehkého těsta a pikantní marmelády je výborná a za sebe ji mohu jedině doporučit. Navíc, sádlo vychází levněji než stále se zdražující máslo. Právě proto vám dnes nabízím škvarkový mřížkový koláč. Recept jsem získala opět od tchyně mé sestry, babičky Zdeničky. Ale trochu jsem si jej upravila po svém. Tak třeba zkuste a uvidíte, jak doma uspějete.
Mohlo by vás zajímat
Škvarkový mřížkový koláč
Nejdříve si připravte těsto. Na to potřebujete následující suroviny:
*250 g mletých škvarků
*250 g cukru moučka
*350 g polohrubé nebo hladké mouky (obojí je možné)
*2 vejce
*2 lžíce mléka
*1/2 prášku do pečiva
*skořici, badyán a hřebíček
*rybízový džem na potření
Jak na to? Všechny suroviny na těsto smíchejte. Škvarky se hnětením trochu zahřejí a těsto bude měkké. Nechte je proto řádně vychladit, nejméně dvě hodiny. Pak část těsta (zhruba jednu třetinu) dejte bokem na mřížky a ozdoby.
Zbylé těsto vyválejte na plát a opatrně je pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Z odloženého těsta vyválejte další plát a rádýlkem nakrájejte pruhy, případně vykrajovátkem vykrojte květinky či jiné tvary. Těsto na plechu řádně potřete džemem a ozdobte mřížkami a případně různými vykrojenými tvary. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Trvá to asi půl hodinky. Poté koláč opatrně vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Pocukrujte a podávejte.
Moje tipy:
- Co se týká koření, stačí i samotná skořice. Na těsto použijte 1-2 lžičky. Případně lze použít směs perníkového koření, chutná to také skvěle a koláč se úžasně provoní.
- Zkoušela jsem těsto jak z hladké, tak z polohrubé mouky. Z té hladké je jemnější, z polohrubé křehčí.
- Škvarkové těsto obecně, ať už jde o cukroví nebo o tento koláč, vyžaduje vychlazení. Pokud je pokojové teploty, špatně se s ním pracuje. Je-li vychlazené, je práce snadná, těsto je pěkně měkké a dobře se vyvaluje, občas je nutné je na vále podsypat moukou.
- Těsto můžete dát buď na plech, vyložený pečicím papírem, nebo do koláčové formy, jako jsem to udělala já. V tom případě vám ale část těsta zbude. Nevadí, dejte ji do mrazničky a použijte jindy.
- Jakmile vložíte těsto na plech nebo do formy, okraje ještě upravte. Například ve formě odkrojte přečnívající části.
- Pokud by položení mřížek vznikaly nějaké méně pohledné spoje těsta, můžete je "zamaskovat" vykrojenými květinkami. Tak jsem to ostatně udělala také já.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více