Jak na vláčnou tvarohovou bábovku? Díky triku „3x10“ bude krásně nadýchaná a perfektně ji vyklopíme z formy
2. 2. 2023 Vaření
Možná je bábovka nejčastějším dezertem, který se u vás doma objevuje. Vláčná tvarohová bábovka je skvělou volbou, za kterou budete sklízet pochvaly. Jak připravit tu nejlepší a jak ji obměnit?
Proč si připravit tvarohovou bábovku
Bábovku je určitě možné považovat za českou klasiku. Tento velmi populární dezert má řadu variant. Pokud se nepřipraví podle správného receptu, nebo uděláme chybu při postupu, tak může být bábovka suchá, a to je v případu dezertu, který má přispět k pohodové atmosféře, trochu nepříjemná situace. Proto velmi záleží na ingrediencích. Základem je dostatek vajec, tuk anebo jiná zvláčňující přísada. Tou je třeba tvaroh, který nejen, že pomůže dodat moučníku vláčnost, ale taky přidá potřebné bílkoviny.
Mohlo by vás zajímat
Jaký tvaroh se hodí do tvarohové bábovky
Tvaroh hraje v tomto moučníku hlavní roli. Můžete sáhnout po polotučném tvarohu z vaničky i po měkkém tvarohu z alobalu (kostky). Každý má ale jinou konzistenci. Ten z kostky je většinou hodně hustý, proto je lepší během šlehání přidat i 1-3 lžíce mléka. Můžete si ale připravit i tvaroh domácí.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě bábovky
Podobně jako u řady moučníků, je i tady zapotřebí včas z lednice a spíže vyndat potřebné suroviny. Důležité je totiž, aby při přípravě měly stejnou teplotu. Týká se to zejména vajíček, ale i tvarohu, obě suroviny by měly mít při přípravě pokojovou teplotu. Stačí, když je vyndáte z lednice tak hodinku předem.
Postup přípravy není složitý. Obvykle stačí všechny suroviny jen smíchat, v některých receptech se ještě zvlášť vyšlehává sníh. Pokud nemáte silikonovou formu, nezapomeňte ji dobře promazat tukem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Mezi drobné triky patří také to, že je vhodnější péct bábovku v troubě předehřáté na 160-170 °C. Bábovka příliš prudce nevyskočí a nebude praskat.
Když nechceme, aby se bábovka srazila, je potřeba v případě nutnosti troubu otevřít až ke konci pečení. Pokud bychom to udělali dříve, došlo by k prudké změně teploty. Aby se bábovka nesrazila, tak s formou příliš nehýbejte.
Zajímavý je trik "3x10" podle našich babiček: Jakmile je bábovka téměř úplně hotová, vypněte troubu a nechte v ní moučník ještě 10 minut dojít. Pak trochu otevřete dvířka a nechte pootevřená asi 10 minut. Až poté bábovku vyndejte. Díky tomuto postupnému ochlazování nezažije moučník teplotní šok a je větší naděje, že bude po vyklopení z formy perfektně držet tvar. Pro jistotu ale můžete i po vyndání z trouby bábovku zvenku obalit mokrou utěrkou a nechat působit, opět 10 minut. Po deseti minutách můžete bábovku vyklopit.
Jak upéct vláčnou tvarohovou bábovku
Tvarohová bábovka patří mezi ty velmi tradiční. Je rychlá a snadná a vždy ji doprovází krásná vláčnost. Na její přípravu budete potřebovat: 1 tvaroh (250 g), 3 vejce, 1 povolené máslo, 1 hrnek cukru krupice, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2/3 hrnku mléka (dle potřeby), tuk a strouhanku na vymazání formy.
Jak na to: Troubu předehřejte na 160-170 °C. Formu si vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Do mísy dejte tvaroh, cukr, vejce, povolené máslo, a vše rozšlehejte dohladka. Do tvarohové směsi prosejte mouku a kypřící prášek a vypracujte těsto s postupným přiléváním mléka dle potřeby. Hotové těsto nalijte do formy a urovnejte ji do roviny. Formu dejte do předehřáté trouby. Peče se zhruba hodinu. Jestli je bábovka upečená, vyzkoušejte špejlí. Pokud vyjde suchá, můžete dezert vyndat z trouby. Pak už stačí jen pocukrovat.
Jak tvarohovou bábovku obměnit
Citronová kůra a rozinky patří mezi nejčastější obměny základního receptu. V případě rozinek je lepší, když je necháte alespoň hodinu-dvě namočené v rumu. Rozinek se většinou na jeden dezert dává asi tak větší hrst. Citronové kůry se dává asi polovina z celého plodu.
Druhou častou variantou je dvoubarevná bábovka. To provedete tak, že odeberete zhruba polovinu připraveného těsta a do něj přes sítko nasypete necelou lžíci kakaa. Do části těsta můžete přidat i nasekané kousky čokolády, jindy zase kousky ořechů.
Pokud milujete svěžest citronů, upečte si citronovou tvarohovou bábovku. Opět ji můžete doplnit o rozinky namočené v rumu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více