Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si zamilovat kapustu? Zapečená chutná skvěle s mletým masem, bramborami, rýží i s těstovinami
Zdroj: Toprecepty, maris

Kapusta je tak trochu ve stínu zelí, a přitom si to vůbec nezaslouží. Pokud jste ještě této zelenině nepřišli na chuť, zapečená kapusta na několik způsobů vás přesvědčí o opaku.

Hlávková kapusta v kuchyni

Ačkoliv hlávková kapusta připomíná zelí, chutná jinak. Není třeba se bát její chuti ani zpracování. S kapustou se dobře pracuje, a pokud se kapusta nevaří příliš dlouho, umí chuťově překvapit. Když ji budeme zpracovávat pouze potřebnou dobu, nemusíme se obávat jejího pověstného nevábného zápachu. Správně uvařená má mírně nasládlou chuť a báječně s ní zpestříte jídelníček. Pro svou neutrální chuť skvěle doplní maso na talíři, ale také výborně poslouží jako hlavní ingredience.

Jak vybírat kapustu? Sledujte její vzhled. Vrchní listy by měly být uzavřené a neponičené škůdci. Hlavička by neměla působit zavadle. Měla by mít svěží tamavě zelenou barvu. Kapustu je lepší zpracovat co nejdříve, i když pár dnů v chladu vydrží.

Zapečená kapusta s bramborem

Zapečená kapusta se hodí ke všem přílohám, brambory nevyjímaje. Protože je tato zelenina chuťově méně výrazná, můžete ji doplnit o ingredience, které ji příjemně doplní. Ať už jde o sýry, slaninu, česnek, ale i koření, jako je pepř a majoránka. Přesně tak, jako v receptu zapečená kapusta se sýrem

Náš tip: Ke kapustě, bramborám a slanině se výborně hodí žampiony, ale můžete sáhnout i po houbách z podzimních zásob. Připravte si tuto směs zapečenou.

Zapečená kapusta s rýží

Pokud chcete spíše bezmasé jídlo, pak můžete zkombinovat kapustu, rýži a třeba tofu. Tofu je vysrážená potravina ze sójového mléka. Vypadá tak trochu jako sójový sýr, má málo kalorií a hodně bílkovin, železa, vápníku a hořčíku.

Náš tip: Připravte si výbornou kombinaci zapečené kapusty rýže a tofu

Zapečená kapusta s uzeným masem

Uzené maso dodá kapustě báječnou voňavost. Tato kombinace krásně ladí s bramborami, česnekem a cibulí. Pokud byste chtěli ještě sytější jídlo, můžete v hrnku rozkvedlat tři vejce, zalít je 200 ml smetany, nalít na zapečenou směs, a vše následně posypat chuťově výrazným sýrem, jako je parmazán.

Náš tip: V tomto receptu můžete využít různé druhy masa, které vám zbyly. Výborně chutná třeba i pečené nebo grilované. Připravte si zapečenou kapustu s bramborami a uzeným masem

Zapečená kapusta s mletým masem

Mleté maso a kapusta se vzájemně doplňují, obzvlášť když je doprovází voňavé koření. Na přípravu zapečené kapusty s mletým masem budete potřebovat: 1 hlávku kapusty, 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), 200 ml zakysané smetany, 50 ml mléka, 2 vejce, 1 cibuli, 3 velké stroužky česneku, lžičku sušeného česneku, lžičku mleté papriky, mletý pepř, majoránku, sůl a olej.

Jak na to? Z kapusty odstraňte vrchní listy a zbytek rozkrojte na čtvrtiny. Vodu ve velkém hrnci přiveďte k varu a do osolené vody přesuňte kapustu. Vařte asi 5 min. Pak kapustu vyndejte a nasekejte ji nahrubo. Košťál dejte pryč. Oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno, připravte si maso. Na pánvičce rozehřejte olej, přidejte cibuli, a po jejím osmažení i maso. Míchejte a oddělujte kousky masa od sebe, dokud nebude osmažené. Osolte, přidejte papriku, pepř a prolisovaný česnek. Vše podlejte vodou a duste asi čtvrt hodiny. Počkejte, až se odpaří voda.

Zatím rozehřejte troubu na 180 °C. Do pekáče dejte pečicí papír, na to nasekanou kapustu, následně vrstvu ochuceného masa a opět vrstvu kapusty. V hrnku rozšlehejte vejce, zalijte je mlékem a smetanou, trochu osolte. Můžete přidat lžičku sušeného česneku, a dobře promíchejte. Směs nalijte na kapustu a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 35-40 min.  

Náš tip: Ne každá dušená kapusta je nevábná, vyzkoušejte tu následující podle videoreceptu:

Zapečená kapusta s těstovinami

Také těstoviny se ke kapustě hezky hodí, hlavně na zapékání. Obzvlášť dobře vypadají fusili neboli vřetena. Co budete potřebovat? 300 g kapusty, 300 g těstovin, 1 cibuli, lžíci sádla, 1 klobásku, 150 g sýru eidam a parmazán na posyp.

Jak na to? Cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky. Kapustu nakrájejte na nudličky. V hrnci uvařte těstoviny podle návodu. Rozehřejte velký kastrol a na lžíci sádla opečte cibuli. Klobásu nakrájejte na kostky a přidejte je k cibuli. Chvilinku opékejte. Troubu předehřejte na 200 °C. Ke směsi s uzeninou přidejte kapustu a zalijte ji troškou horké vody. Duste pod pokličkou asi 10 minut. Zatím nastrouhejte eidam a parmazán. Eidam přidejte k těstovinám, opepřete a osolte. Promíchejte se zbytkem surovin, vše přesuňte do zapékací misky a až nakonec posypte parmazánem. Misku vložte do trouby a zapékejte dozlatova.

Náš tip: Vyzkoušejte i jiné sýry, a připravte si kapustu s nivou místo eidamu. Další variantou je uzený sýr, který s anglickou slaninou dává skvělý výsledek. Připravte si jídlo podle tohoto receptu..  

Zdroje informací:
https://www.kaloricketabulky.cz

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Simona Skolakova Simona Skolakova

7. 2. 2023 00:16

To může být velká mňamka,zatím jsem dělala jen kapustové karbanátky;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více