Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se starým chlebem? Připravte tu nejlepší chlebovou polévku, vývar jí dodá sílu, trocha octa zase jiskru
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Chlebem to nejspíš vonívalo i u vaší babičky. Možná právě i ona připravovala tu nejlepší chlebovou polévku, která silně přehlušovala vzpomínky na školní jídelnu. Zjistěte, co do ní přidat, aby byla skutečně lahodná.

Kde se vzala chlebová polévka

Chlebovou polévku možná někdo zná z dřívějších jídelen a dobré vzpomínky nemá. Někomu ji zase třeba připravovala babička a jednalo se o skutečnou dobrotu.

Původně byla chlebová polévka způsobem, jak využít zbytky starého chleba. Patřila mezi „polévky chudých“. Je jakousi variantou houskové polévky, která se objevuje v prvorepublikových kuchařkách Marie Janků-Sandtnerové, nebo třeba Anuše Kejřové. V tomto případě se využívaly pokrájené housky, voda, smetana, muškátový květ, žloutky a sůl.

Z čeho se připravuje chlebová polévka

Základem původní tradiční „žebrácké“ polévky byl starý chléb, jehož střídka a pokrájené kousky kůry se nechávaly rozvařit ve vodě. Pak se případně přidalo mléko se žloutkem a sůl.

Jak vylepšit chlebovou polévku

Obyčejnou chlebovou polévku, díky které můžeme využít zbytky chlebu, si můžeme vylepšit tak, že místo vody zvolíme vývar. Hodit se bude osmažená cibulka, celá vejce. Někdo do polévky na dochucení přidává trošku octu, může se přidat i zakysaná smetana, případně kefír, a na dochucení pepř. Navrch se dá polévka posypat bylinkami, jako je petrželka, pažitka, libeček, výborná je i majoránka.

V některých receptech se můžete setkat i s využitím osmaženého chlebu, i když někteří tvrdí, že tam rozhodně nepatří. 

Jak připravit chlebovou polévku

Na dobrou chlebovou polévku potřebujete: dva 2 cm široké krajíce staršího chleba, 1 l vody/vývaru, 1 mrkev, 2-3 stroužky česneku, 2 vejce, kousek másla, drcený kmín, majoránku, bylinky (třeba petrželka) a sůl.

Jak na to? Z chlebu okrojte kůrku, tu pokrájejte na malé kostičky, a střídku dobře rozdrobte. Mrkev pokrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo, nasypte chlebové drobky a kmín. Opékejte asi tři minuty. Pak přidejte vejce a nechte srazit jako na vaječnou jíšku. Přidejte mrkev, osolte a zalijte vodou nebo vývarem. Vařte doměkka. Na závěr prolisujte česnek, dejte ho do polévky, stejně jako zelené bylinky, promněte v dlani i majoránku, a vsypte ji do hrnce.

Náš tip: Výbornou chlebovou polévku můžete připravit i s přidáním hub podle tohoto receptu. Chlebová polévka se neobjevovala jen na našich jídelních stolech. Připravovala se i v Itálii. Toskánská chlebová polévka ribollita je zajímavou variantou se zeleninou a luštěninami. I v tomto případě se původně jednalo o jídlo chudých.

Zdroje informací:
https://plzen.rozhlas.cz

Náš tip: Pokud zatoužíte po výborném domácím chlebu, můžete si ho připravit podle tohoto videoreceptu:

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více