Jídelní rozmary slavných: Herec Hugh Jackman miluje maminčinu speciální žemlovku z toastového chleba podle tohoto receptu
5. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Známý australský herec a zpěvák, který se do srdcí diváků zapsal mj. jako Logan/Wolverine z filmové série X-Men, je podle vlastních slov gurmán. Jako malý kluk si představoval, že bude šéfkuchařem v letadle. Myslel si totiž, že jídlo se připravuje na palubě letadla.
Miluje dobré jídlo
„Nevím, jestli je to cool, nebo ne, nebo módní, nebo cokoli jiného, ale vždycky jsem byl gurmán. Vzpomínám si, že když jsem byl mladý, jediná věc, o které jsem kdy snil – nebyla to auta, domy nebo cestování – jediná věc, za kterou jsem chtěl vydávat peníze, byla možnost vejít do jakékoli restaurace a objednat si cokoli z jídelního lístku, aniž bych musel řešit ceny,“ prozradil na sebe webu foodsforbetterhealth.com.
Mohlo by vás zajímat
V případě potřeby si upeče
Od dětství často létal mezi Austrálií a Anglií, kde po rozvodu žila jeho matka, a oblíbil si jídlo servírované na palubě. Nějakou dobu si myslel, že je tam někde kuchyň a přál si stát se šéfkuchařem právě v letadle.
Herec nejen rád jí, ale v případě potřeby si umí uvařit. Přiznává také, že umí dobře péct a ráno miluje chleba. K ranní kávě nejraději má banánový chléb. Učarovaly mu chutě jihokorejské kuchyně, to si nejvíc pochutná na zázvorové smažené rýži.
Maminčiny ručně psané recepty: rodinný poklad
Web foodsforbetterhealth.com také upozorňuje, že hercovy nedávné příspěvky na Instagramu naznačují, že je znalcem dobrého jídla a že si váží rodinných receptů.
Za vše mluví jeden z příspěvků – ručně psaný recept jeho maminky Grace na sladký nákyp s Hughovým popiskem: „Jeden z největších darů, které jsem kdy dostal, je od mé mámy. Ručně si psala deník s recepty na všechna moje oblíbená jídla, která nám připravovala, když jsme vyrůstali. Tady je bread & butter pudding. Miluju tě, mami!“
Bread and butter pudding podle Hughovy maminky
Budete potřebovat:
- 6 tenkých plátků toastového chleba chleba namazaných máslem a pomerančovou marmeládou
- hrst rozinek sultánek
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek.
na krém
1 ½ litru plnotučného mléka
3 rovné lžíce moučkového cukru
6 vajec
1 lžičku vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
Jak na to? Namazané plátky chleba rozkrojte na čtvrtky do zapékací mísy navrstvěte chléb, máslo a sultánky. Vejce a cukr vyšlehejte dohromady. Ohřejte mléko a vmíchejte ho do vaječné směsi a přidejte vanilkový extrakt. Krém nalijte na chléb a sultánky. Posypte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Mísu postavte do pekáče se studenou vodou. Pečeme při 160 °C asi hodinu nebo dokud krém neztuhne. Ihned podávejte.
Tohle jídlo, které se hodně podobá české žemlovce, měla ráda i princezna Diana. Ačkoli původně to byl pokrm chudých, dneska je bread & butter pudding běžně na jídelníčku luxusních restaurací.
Ostatně, ona i česká žemlovka vůbec není špatná, když se dobře připraví. pochoutková žemlovka z našeho videoreceptu se anglické pochoutce dost podobá.
Maminčiny moučníky jsou pro Hugha zřejmě neodolatelné, o čemž svědčí i další z oblíbených dezertů, kterým je karamelový dort. Budete na něj potřebovat:
na korpus
- 250 g změklého másla (+ na vymazání)
- 70 ml javorového sirupu
- 500 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 g třtinového cukru
- 4 ks vejce
- 280 g hladké mouky
- 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 40 ml mléka
na krém
- 220 g cukru krupice
- 120 ml smetany na vaření 12 %
- 150 g másla
Jak na to? Troubu předehřejte na 160 °C . Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Máslo, javorový sirup a všechny druhy cukru dejte do misky a vyšlehejte na hladký krém. Pak postupně zašlehejte vejce. Přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem, přilijte mléko a důkladně promíchejte.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte cca 1 hodinu a 15 až 20 minut, zkontrolujte to zapíchnutím špejle, ta musí zůstat úplně čistá. Hotový korpus nechte 10 minut chladnout ve formě, potom ho nechte ještě chladit na mřížce.
Než se upeče korpus, připravte si krém. Do hrnce nasypte cukr a zalijte ho 250 ml vody. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte 13–15 minut bez míchání, dokud se nepřemění na zlatý karamel. Stáhněte z ohně a tenkým pramínkem vlijte smetanu. Hrnec vraťte na nízký plamen a vymíchejte dohladka. Pak směs přelijte do misky a nechte úplně vychladnout.
Máslo našlehejte na hladký nadýchaný krém. Přidejte vychlazený karamel a znovu prošlehejte.
Rozřízněte korpus, potřete krémem, přiklopte, potřete vršek dortu a boky. Dort nechte aspoň 3 hodiny chladit. Dozdobte podle chuti karamelem, oříšky nebo/a čokoládou.
Zdroje informací:
foodsforbetterhealth.com
today.com/food
Témata
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Měkké perníčky bez proležení
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí maso trochu jako Stroganov
Přidáno před 20 hodinami
Išelská kolečka - nej!
Přidáno před 22 hodinami
Stir-fry kuřecí játra s pórkem
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová játra po asijsku
Přidáno 1. 12. 2023 21:19
Banán s hruškou v kapse
Přidáno 1. 12. 2023 19:52
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
Doba dovolených je tady. Pokud se ale na ten svůj… Číst více
Prostřeno z Chorvatska: Dnes bude vařit „jadranská snoubenka“ Blanka Čechová. Tohle je její pljeskavica
Pljeskavica je obdoba oblíbeného hamburgeru, se… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Jak a v čem obalit a usmažit lososa nebo jinou filetovanou rybu. Rady pro začátečníky pomohou s jednoduchou přípravou
Většinou koupíme lososa už naporcovaného, v tom případě ho stačí jen upéct nebo usmažit. Při oblíbeném smažení občas obměníme obal, abychom nejedli… Číst více
Sýrové těstíčko jednoznačně vede, ale jsou i další oblíbená. Nechte se inspirovat tím nejlepším a vaše řízky budou dokonalé
Pro smažení v těstíčku se hodí tvrdé sýry v plátcích, houby a některé druhy zeleniny, především, květák, celer, cuketa, patizon a lilek. Smažíme také… Číst více
Kuřecí řízky patří mezi nejoblíbenější, a to i mezi dětmi. A ochutnali jste je už v sýrovém těstíčku? Poradíme, jak na to
Těstíčka na obalování řízků lze připravit různá, ale ta sýrová jsou ze všech nejoblíbenější. Nastrouhaný tvrdý sýr vytvoří z těstíčka opravdu… Číst více
7 skvělých receptů na řízky: Kromě trojobalu u nás vyhrávají řízky plněné, jogurtové nebo smažené v sýrovém těstíčku
Do našeho přehledu jsme vybrali sedm receptů, které patří mezi nejčtenější z našeho receptáře. Náš výběr zahrnuje např. recepty na řízky v těstíčku,… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
Bez černý je léčivá rostlina, jež kvete od května… Číst více
Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Jahody už vám nestačí a chcete ochutnat také něco… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více