Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Herec Hugh Jackman miluje maminčinu speciální žemlovku z toastového chleba podle tohoto receptu
Zdroj: Wikimedia Commons/Maximilian Bühn, CC BY-SA 4.0 a Maxpixel, license to use Creative Commons Zero - CC0

Známý australský herec a zpěvák, který se do srdcí diváků zapsal mj. jako Logan/Wolverine z filmové série X-Men, je podle vlastních slov gurmán. Jako malý kluk si představoval, že bude šéfkuchařem v letadle. Myslel si totiž, že jídlo se připravuje na palubě letadla.

Miluje dobré jídlo

Nevím, jestli je to cool, nebo ne, nebo módní, nebo cokoli jiného, ale vždycky jsem byl gurmán. Vzpomínám si, že když jsem byl mladý, jediná věc, o které jsem kdy snil – nebyla to auta, domy nebo cestování – jediná věc, za kterou jsem chtěl vydávat peníze, byla možnost vejít do jakékoli restaurace a objednat si cokoli z jídelního lístku, aniž bych musel řešit ceny,“ prozradil na sebe webu foodsforbetterhealth.com.

V případě potřeby si upeče

Od dětství často létal mezi Austrálií a Anglií, kde po rozvodu žila jeho matka, a oblíbil si jídlo servírované na palubě. Nějakou dobu si myslel, že je tam někde kuchyň a přál si stát se šéfkuchařem právě v letadle.

Herec nejen rád jí, ale v případě potřeby si umí uvařit. Přiznává také, že umí dobře péct a ráno miluje chleba. K ranní kávě nejraději má banánový chléb. Učarovaly mu chutě jihokorejské kuchyně, to si nejvíc pochutná na zázvorové smažené rýži.

Maminčiny ručně psané recepty: rodinný poklad

Web foodsforbetterhealth.com také upozorňuje, že hercovy nedávné příspěvky na Instagramu naznačují, že je znalcem dobrého jídla a že si váží  rodinných receptů.

Za vše mluví jeden z příspěvků – ručně psaný recept jeho maminky Grace na sladký nákyp s Hughovým popiskem: „Jeden z největších darů, které jsem kdy dostal, je od mé mámy. Ručně si psala deník s recepty na všechna moje oblíbená jídla, která nám připravovala, když jsme vyrůstali. Tady je bread & butter pudding. Miluju tě, mami!“

Bread and butter pudding podle Hughovy maminky

Budete potřebovat:

  • 6 tenkých plátků toastového chleba chleba namazaných máslem a pomerančovou marmeládou
  • hrst rozinek sultánek
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek.

na krém

1 ½ litru plnotučného mléka

3 rovné lžíce moučkového cukru

6 vajec

1 lžičku vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)

Jak na to? Namazané plátky chleba rozkrojte na čtvrtky do zapékací mísy navrstvěte chléb, máslo a sultánky. Vejce a cukr vyšlehejte dohromady. Ohřejte mléko a vmíchejte ho do vaječné směsi a přidejte vanilkový extrakt. Krém nalijte na chléb a sultánky. Posypte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Mísu postavte do pekáče se studenou vodou. Pečeme při 160 °C asi hodinu nebo dokud krém neztuhne. Ihned podávejte.

Tohle jídlo, které se hodně podobá české žemlovce, měla ráda i princezna Diana. Ačkoli původně to byl pokrm chudých, dneska je bread & butter pudding běžně na jídelníčku luxusních restaurací.

Ostatně, ona i česká žemlovka vůbec není špatná, když se dobře připraví. pochoutková žemlovka z našeho videoreceptu se anglické pochoutce dost podobá. 

Maminčiny moučníky jsou pro Hugha zřejmě neodolatelné, o čemž svědčí i další z oblíbených dezertů, kterým je karamelový dort. Budete na něj potřebovat:

na korpus

  • 250 g změklého másla (+ na vymazání)
  • 70 ml javorového sirupu
  • 500 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g třtinového cukru
  • 4 ks vejce
  • 280 g hladké mouky
  • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 40 ml mléka

na krém

  • 220 g cukru krupice
  • 120 ml smetany na vaření 12 %
  • 150 g másla

Jak na to? Troubu předehřejte na 160 °C . Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Máslo, javorový sirup a všechny druhy cukru dejte do misky a vyšlehejte na hladký krém. Pak postupně zašlehejte vejce. Přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem, přilijte mléko a důkladně promíchejte.

Těsto nalijte do připravené formy a pečte cca 1 hodinu a 15 až 20 minut, zkontrolujte to zapíchnutím špejle, ta musí zůstat úplně čistá. Hotový korpus nechte 10 minut chladnout ve formě, potom ho nechte ještě chladit na mřížce.

Než se upeče korpus,  připravte si krém. Do hrnce nasypte cukr a zalijte ho 250 ml vody. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte 13–15 minut bez míchání, dokud se nepřemění na zlatý karamel. Stáhněte z ohně a tenkým pramínkem vlijte smetanu. Hrnec vraťte na nízký plamen a vymíchejte dohladka. Pak směs přelijte do misky a nechte úplně vychladnout.

Máslo našlehejte na hladký nadýchaný krém. Přidejte vychlazený karamel a znovu prošlehejte.

Rozřízněte korpus, potřete krémem, přiklopte, potřete vršek dortu a boky. Dort nechte aspoň 3 hodiny chladit. Dozdobte podle chuti karamelem, oříšky nebo/a čokoládou.

Zdroje informací: 
foodsforbetterhealth.com
today.com/food

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více