Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levné kuchtění podle Přemka Podlahy: Falešná svíčková z brambor nebo mrkvové šátečky chutnají skvěle
Zdroj: zdroj: Profimedia a Toprecepty

Levné nenáročné vaření bylo oblíbeným tématem televizních Receptářů. Mnohé z těchto receptů mají své využití i dnes. Úsporné recepty byly také v každé „receptářové“ publikaci. Pojďme se podívat, jaké dobroty před více než třiceti lety byly hitem nejen tohoto pořadu.

Polévka je grunt, i ta falešná hovězí z ořechů nebo žemlová

Na „ořechovou“ polévku budete potřebovat 1 litr vody, 6 nadrobno nakrájených vlašských ořechů, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru.

Zeleninu nastrouhejte a společně s nadrobno nakrájenými ořechy a dejte vařit. Když zelenina změkne, zavařte podle chuti nudličky nebo drožďové knedlíčky.

Pokud vám zbylo tvrdé pečivo, můžete ho zužitkovat v žemlové polévce.

Potřebovat budete 1 litr vody,  2–3 starší rohlíky (žemle nebo housky),  1 hovězí bujón v kostce, sůl, tekuté polévkové koření, 2 vejce, hrst sekané zelené petrželky.

Do vody nalámejte rohlíky a dejte vařit. Když se začnou rohlíky rozvářet, rozšťouchejte je, přidejte kostku bujónu, trochu tekutého polévkového koření a chvilku povařte. Nakonec rozklepněte vejce a pomaluje je vidličkou rozmíchejte. Polévku odstavte a přidejte zelenou petrželku.

Tomuto receptu se dokonce říkalo „svíčková“ z brambor. A víte proč? Může za to voňavé koření, které se běžně dává do svíčkové omáčky.

Pokud to tedy chcete zkusit, připravte si: ½ kg brambor, špetka kmínu, trochu sušeného tymiánu, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, sůl, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky.

Jak na to? Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostky, přidejte kmín, tymián, nové koření, pepř, bobkové listy, osolte a zalijte vodou. Vařte do změknutí brambor.

Než se brambory uvaří, připravte si cibulovou jíšku. Rozehřejte sádlo, vsypte na něj nadrobno nakrájenou cibuli a smažte, až cibule zesklovatí. Pak přidejte mouku a za stálého míchání smažte na menším plameni, dokud nevznikne světlá jíška.

Uvařené brambory sceďte, ale vodu si ponechte a zalijte s ní jíšku. Přidejte uvařené brambory, promíchejte a podávejte.

Brambory na prvním místě

Brambory v levných receptech převažovaly. Většinou šlo o ty uvařené a zbylé z předešlého dne, které se zpracovaly. Některé kombinace byly překvapující, třeba na kousky nakrájené vařené brambory smíchané s vařenými nudlemi, a to vše osmažené na sádle s opraženou cibulkou.

Stejně tak se opékaly brambory spolu s na kostičky nakrájenými knedlíky a mastily osmaženou nadrobno nakájenou slaninou. Uvařené brambory a čočka se podle dalšího z receptů rozmixovaly, přidalo se horké mléko a bramborovo-čočkové pyré bylo na světě, tedy na talíři.  

Bramborové placky se zelím

Jednoduché a levné byly různé bramborové placky. Ty jsou ostatně oblíbené pořád. Na placky se zelím budete potřebovat: 1 kg brambor, 2 vejce, 2– 3 lžíce hrubé mouky, sůl, tuk na smažení, 1 sklenice kysaného zelí (cca 640 g), sádlo na omaštění.

Brambory uvařte, oloupejte a najemno nastrouhejte do větší mísy, osolte, přidejte 2 vejce a postupně hrubou mouku (těsto by mělo být tužší). Vytvarujte placky a opečte z obou stran (lze je také upéct v troubě na pečicím papíru bez tuku). Mezitím povařte kysané zelí a omastěte sádlem. Placky roztrhejte na menší kousky, smíchejte se zelím a podávejte.

Mrkvové šátečky

Chutným moučníkem byly šátečky z mrkvového těsta, do kterého se nepřidával cukr. Budete potřebovat 300 g mrkve, 600 g hladké mouky, 2 Hery, 2 prášky do pečiva, marmeláda (podle chuti), moučkový cukr na obalení.

Mrkev najemno nastrouhejte, dejte do mísy a přidejte mouku smíchanou s prášky do pečiva a 2 Hery. Vypracujte těsto a nechte ho asi hodinu v chladničce odpočinout. Vyválejte placku, vykrojte čtverečky, každý z nich naplňte lžičkou marmelády a uzavřete v šáteček. Dejte na pečicí papír na plech a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova. Pak obalte v moučkovém cukru.  Podávat je můžete teplé nebo studené.

Zdroj informací: To nejlepší z Receptáře

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

12. 3. 2023 01:01

sevcikema@seznam.cz:
Já mrkvové šátečky znám, a svíčkovou z brambor ne, ale znám omáčku - uvařit brambory, rozšťouchat ve vodě (se solí, bez kmínu), zahustit jíškou, ochutit pepřem a česnekem. Beru ty tipy jako návrhy, vaříme přece jen dle chuti své nebo rodiny. :-8

sevcikema@seznam.cz sevcikema@seznam.cz

11. 3. 2023 11:39

No to jsme to dopadli...

Přidat komentář