Jak na výtečnou vaječnou tlačenku? Správnou chuť zajistí vhodná kombinace surovin i speciální nálev
31. 3. 2023 Vaření
V období Velikonoc obvykle přijímáme různé návštěvy a je potřeba přichystat pro ně pohoštění. Výbornou možností je vaječná tlačenka. Ale připravit si ji můžete i jen tak k večeři. Zjistěte, jak ji udělat, aby nejen hezky vypadala, ale také výborně chutnala.
Co je potřeba na vaječnou tlačenku
Na přípravu vaječné tlačenky využijeme vajíčka, zeleninu, ideálně nakládanou, sáhnout můžeme ale také po vařené nebo syrové mrkvi, syrové kapii, vařeném celeru, ale třeba i sterilovaném nebo syrovém hrášku, sterilovaných okurkách. Urychlením kombinování zeleniny je sterilovaná směs Moravanka.
Kromě toho do tlačenky patří želatina, majolka, kvalitní uzenina (třeba šunka) a nálev (z vývaru nebo rychleji z bujónu a vody ze sterilované zeleniny).
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit želatinu na vaječnou tlačenku
Ingredience se většinou spojují želatinou. Může jít o želatinu v prášku nebo plátkovou, nejjednodušší variantou je ale přímo želatina na vaječnou tlačenku.
Želatina se nesmí vařit, pouze ji smícháme s nějakou tekutinou. V ní nabobtná a pak se v ní zahřeje. Tím se rozpustí. Jako tekutinu v tomto případě používáme nálev z nakládané zeleniny. Ta tlačence dodá příjemně osvěžující chuť. Krémovité konzistence dosáhneme tak, že k nálevu přidáme majonézu (někdy k ní pro zjemnění můžeme přidat trochou kysané smetany nebo jogurtu).
Jakou formu na vaječnou tlačenku
V otázce formy na vaječnou tlačenku se meze kreativitě nekladou. Může se jednat o obyčejnou dortovou formu, o formu na hřbety, ale i o různé mističky, případně formy na muffiny.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyklopit vaječnou tlačenku z formy
Možná trochu předbíháme, protože tlačenka ještě není v misce, ale toto je třeba vědět dopředu. Než do formy nalijeme směs, dobře ji vypláchneme studenou vodou. Pokud si chceme ještě vše dobře pojistit, předem ji vyložíme potravinářskou fólií.
Ale je potřeba dát pozor na to, kolik času dopřejeme tlačence v lednici. Pokud bychom ho chtěli ošidit, můžeme pak litovat, protože tlačenka nepůjde dobře vyklopit. Pak nebudeme mít z tlačenky tak dobrý pocit a nebude vypadat reprezentativně. V lednici ji necháme ztuhnout skutečně alespoň 3 hodiny, ideální je ale přes noc. Pak bude skutečně pevná.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak připravit vaječnou tlačenku
Na tlačenku budete potřebovat: 6 vajec, 1 Moravanku, 200 g majonézy, 2-3 kyselé okurky, 1/2 cibule, 200-250 g šunky, 1 želatinu na vaječnou tlačenku
Jak na to? Vajíčka uvařte natvrdo (ve vroucí řádně osolené vodě je vařte 10 minut) a pak prudce zchlaďte. Mezitím oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno, uzeninu pokrájejte na malé kostičky, okurky taky. Moravanku sceďte, nálev ale nevylévejte, budete jej potřebovat.
Do mísy vysypte zeleninu, přidejte cibuli a šunku. Vše promíchejte. Vajíčka oloupejte a protlačte je přes kráječ na brambory nebo nakrájejte na kostičky a přidejte ke směsi spolu s majonézou. Opět promíchejte.
Připravte želatinu podle návodu na obalu, přičemž část tekutiny nebo všechnu nahraďte nálevem z Moravanky. Lehce vychladlou tekutinou zalijte směs v míse se zeleninou a vajíčkem. Dobře promíchejte. Směs nalijte do formy, vyložené potravinářskou folií a dejte do lednice ztuhnout, alespoň na 3 hodiny nebo do druhého dne.
Vaječná tlačenka nejlépe chutná k dobrému domácímu pečivu.
Jak dlouho vydrží vaječná tlačenka
Vaječnou tlačenku je třeba skladovat v lednici. Je lepší, když na ní necháte potravinářskou folii, aby neosychala. V chladu by měla vydržet 2-3 dny.
Extra tip: A pokud si na tlačenku netroufáte, udělejte si aspoň vaječnou pomazánku podle našeho video návodu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více